(on)gedierte oplossingen

                 

Het lijkt vreemd, een imker die ook met ongedierte werkt. Maar door onze manier van werken is dit juist een zeer logische aanvulling! Zonder gif, werken en een dienst verlenen naar anderen op een zo diervriendelijk mogelijke wijze!

Eigenlijk spreken we niet graag over ongedierte! Het zijn soms ongewenste dieren die ergens niet passen. Hiervoor hebben we veel oplossingen waarbij we 1 vaste waarde hebben: We werken altijd ZONDER gif! Soms is de oplossing iets ingewikkelder, echter zelden onmogelijk. We proberen mét de natuur te werken, niet tegen de natuur in! Dat in onnatuurlijk namelijk.

Ratten overlast aanpakken middels fretten en honden. 

Sinds het particuliere verbod op gebruik van gif neemt de overlast van ratten in razende snelheid toe! Vergeet dan ook niet dat een bruine rat tot wel 15x per jaar kan werpen, en dat per worp 7 tot 10 jongen  ter wereld komen. Na 3 maanden zorgen ook weer voor nakomelingen! Dat maakt dat succesvolle bruine ratten binnen 1 jaar wel tot 2000 nakomelingen kunnen zorgen!
Ondanks hun slechte naam hebben we bewondering voor ratten! Hun intelligentie is ongekend, evenals hun aanpassingsvermogen en leefomstandigheden! Dat kan het dan ook een uitdaging maken de populatie onder controle te krijgen. Wij werken hiervoor met speciaal voor dit doel gekweekte fretten en onze getrainde hond(en). Dit team speurt ze op, en verdrijft ze uit de holen en gaten waarna ze gevangen en gedood worden. Dit is de meest effectieve methode met respect voor dieren en natuur waarbij je het ‘probleem’ bij de kern aanpakt! Eventueel volgt nog een nabehandeling, en worden speciale slimme onderhoudsvriendelijke vallen geplaatst als nazorg.

Aziatische hoornaars opsporen. 

Sinds 2023 zijn we betrokken bij het opsporen en bestrijden van Aziatische hoornaars. Deze niet inheemse soort is een bedreiging voor onze tere biodiversiteit en vraag een zeer gerichte en getrainde aanpak. Uiteraard wederom zonder gif! Onze specialisatie is het opsporen van deze zeer moeilijk vindbare nesten middels een lokpot methode. Maar ook met inzet van speciale zenders welke we op een gevangen hoornaar plaatsen. Nadat we een (of enkele) nesten hebben gevonden schakelen we onze partner Rob Voesten in. Hij de nesten met een hoogwerker uit de boom, en plaatst de hoornaars enkele dagen in een daarvoor bestemde diepvries. We hebben niets dan respect voor deze schitterende hoornaars, maar helaas horen ze hier gewoon niet thuis en veroorzaken veel verstoring in de natuur.

 

Wespennesten verwijderen. 

Wespen zijn een onmisbaar deel van onze natuur! Maar soms gaan ze Ze ruimen veel op, en vangen veel muggen en andere kleine insecten weg waarmee ze voor evenwicht zorgen. Maar soms nemen ze een minder handige aanpak, en vestigen ze zich op plekken die minder handig zijn.  In eerste aanzet kijken we of er een mogelijkheid is de wespen te laten zitten waar ze zitten, en overleggen we of er een aanpassing mogelijk is dat mens en wesp naast elkaar blijven leven. Maar soms kan dit niet, Wespennesten waar we aankunnen nemen we dan ook weg óf graven we uit. Zitten ze in een spouwmuur dan kunnen we de populatie wel terug brengen en enkele aanvullende maatregelen nemen.
En soms is dit zonder inzet van gif niet mogelijk, dan maken we de populatie kleiner van de wespen (door een aanval te forceren en de aanvallers op te zuigen, ook middels inzet van rook) in de meeste gevallen is dit een zo grote aanslag op de werksters dat het nest zo veel kleiner wordt dat de overlast verdwenen is en er een acceptabele situatie ontstaat.

Bijenzwermen weghalen en verplaatsen

Als imker is het weghalen van een bijenzwerm welke net geland is vaak een koud kunstje. Maar ook een bijenzwerm welke zo juist een spouwmuur ingetrokken is krijgen we er in veel gevallen succesvol uit, hierbij is haast wel geboden! Zeer spoedig bouwen de bijen cellen, en zodra de koningin het eerste eitje gelegd heeft zullen ze niet meer weg te krijgen zijn zonder de muur te moeten gaan slopen! In veel gevallen overleggen we dan of er een echte noodzaak is de bijen weg te halen. In het algemeen kunnen mensen en bijen namelijk prima de ruimte delen zonder last van elkaar te hebben! Een bijenvolk vertegenwoordigd een kleine waarde welke helaas niet opweegt tegen de tijd die we nodig hebben en kosten welke we maken. Hierdoor kunnen we een gereduceerd tarief aanbieden bij bijenzwermen welke bijvoorbeeld in een haag of andere goed bereikbare plek hangen. Helaas kunnen we dit niet gratis verzorgen. Maar wist je dat er veel hobby imkers juist blij worden van een bijenzwerm? Dus ken je er eentje? Vraag hem/haar gerust eerst!

Hommels verplaatsen

Met grote regelmaat nemen hommels een vogelhuisje of andere plek over. Ook een muizenhol of dergelijke kan een plek zijn waar ze graag zitten! Hoewel hommels in de basis niet agressief zijn zullen ze defensief zijn bij benaderen van het nest. Een enkele zal zelfs territoriaal gedrag gaan tonen op enkele meters afstand. En zitten ze onder de grond dan zullen we ze uitgraven om het nest weg te halen, alle vliegende hommels zuigen we op. De hommels halen we weg, en trachten we altijd elders een herstart te geven! We zijn zelf in bezit van een royale bijenoase waar we jaarlijks succesvol diverse hommels die ongelukkig zaten weten te herplaatsen.

Ganzen verjagen middels combinatie methode

Ganzen op een weide of land kunnen overlast geven door de uitwerpselen en hiermee de gezondheid van de grond aan te tasten. Graslanden weten ze vaak binnen record tijd compleet op te eten. Het is gebleken dat indien de ganzen enkele malen, echter consequent weggejaagd worden ze hun heil elders zoeken. Dit houd in eerste aanzet in enkele inzetten per dag, een frequentie welke al vlot afgebouwd kan worden. We gebruiken akoestische geluiden (knal geluid) Opjagen middels daarop getrainde honden (welke ook onder dit jagen onder appèl staan om ongelukken en andere overlast op dieren te voorkomen) en gebruiken hiervoor een drone. Het is gebleken dat juist de mix van deze technieken zeer succesvol is. Slechts 1 van deze technieken maakt dat de ganzen te vlot wennen, enkel een rondje vliegen en terugkeren.

Mieren overlast

Indien je nieuw aangelegde gazon of terras geteisterd wordt door mieren is dat vaak vervelend. Niet enkel kunnen ze hinderlijk zijn als je lekker in je gazon wil liggen, maar ook zorgen ze voor verzakkingen van bestratingen. Met 2 korte bezoekjes zorgen we dat dit probleem wordt opgelost! We zetten een eenvoudige val bij het eerste bezoek waar de mieren tevens hun eitjes in gaat leggen. Dit laatste is belangrijk! Zou je gif gebruiken dan zullen veel mieren sterven, maar een volgende generatie komt hierna uit de eitjes en het begint opnieuw! Onze zeer eenvoudige, vlotte en doeltreffende methode haalt de mieren weg inclusief de koningin en alle eitjes! En uiteraard wederom slim werken, dus zonder gebruik van gif!

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen