Imker worden; Een BIJzondere hobby

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Christian Heijmann
Zaterdag, 29 juni 2019


Imker worden
Een BIJzondere hobby

De eerste tussenbalans
Al enkele jaren speelde ik met de gedachten om bijen te gaan houden. Tal van zaken weerhielden me er steeds van. Het kwam er uiteindelijk pas van toen we onze “groene oase” in Tegelen kochten. Mijn lang gekoesterde wens kon in vervulling gaan. Maar hoe pak je zoiets aan. Je leert bijen houden immers niet uit een boekje of via een internetcursus. Een kennis wees me op Imkerij de Drakenbijen in Beesel. Daar ben ik samen met 5 andere aspirant imkers op 6 april gestart aan de opleiding. Onder bezielende leiding van professioneel imker Philip Apeldoorn. Ik was verbaasd hoe divers ons groepje was. Qua leeftijd, achtergrond en interesses. Nog opvallender was echter hoe gemakkelijk de groep pakte. Het interesse voor de natuur en de imkerij in het bijzonder verbroederde.
Toen Philip ons na twee bijeenkomsten aanbood om nog uit de cursus de kunnen stoppen en het geld terug te krijgen was er geen haar op onze 6 hoofden dat daar over peinsde.

Na een aantal bijeenkomsten is het tijd om een kleine tussenbalans op te maken. Komen mijn verwachtingen uit? Overigens bepaalt de natuur (lees: de bijen en het weer) de agenda.. Het is niet mogelijk vaste momenten in te plannen. In principe vinden de contactmomenten om de twee weken op zaterdag plaats.
Al snel bleek het net zo belangrijk om de juiste handelingen te kunnen verrichten als de theorie te kennen. Want zomaar iets doen werk niet. Hoewel bijenvolken werken volgens een heel strak stramien is er altijd weer iets dat daarvan afwijkt. Philip leert ons dan ook niet te werken volgens vaste procedures, maar te denken in scenario’s. Iets dat ik heel goed ken vanuit mijn vak, crisismanagement. Wat zie je? Wat kun je daaruit afleiden? Hoe oordeel je? En wat ga ja doen?
Inmiddels hebben wij onze eigen kasten en bijenvolken (afleggers).

verse honing proeven!

De routine krijgen we door kasten te inspecteren en te bestuderen wat er in zo’n kast aan de hand is. Is er broed? Zo ja, in welke stadia? Gaat een volk binnenkort uitzwermen? We hebben en passant een heel nieuw jargon geleerd. En we hebben onder elkaar ook veel gediscussieerd over de manier van imkeren. Hou je bijen of word je imker? Doe je het op een klassieke manier? Of ga je voor natuurlijke of bio dynamische houderij.
Mijn conclusie tot nu toe is dat ik gekozen heb voor een fantastische hobby. Daarnaast denk ik dat ik heel veel geluk heb gehad met de cursus bij de Drakenbijen. Philip heeft er ongelofelijk veel verstand van. Hij maakt gebruik van de kennis en achtergronden uit de groep. Een groep die op een hele leuke manier samen een wonderbaarlijke wereld is ingestapt. Ik geloof dat deze mensen elkaar de rest van hun leven blijven boeien voor de imkerij. Ieder op zijn manier, maar allemaal met de zelfde passie.
Binnenkort gaan de eigen volgen hun plek krijgen bij ons thuis. Ik kan nauwelijks wachten tot ik mijn volken in de tuin heb staan… Imkerij? Een echte aanrader!


1 reactie

Mary · 2 juli 2019 op 11:24

Wat een ontzettend leuke blog! Heelveel succes straks met je eigen bijenvolk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen