Springbalsemien droom of nachtmerrie

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Springbalsemien droom of nachtmerrie

Wat is Balsemien.

De reuzenbalsemien, of springbalsemien is een eenjarige plant die tot 2.5 meter hoog wordt. Deze plant is afkomstig uit de Himalaya en dus zeker geen inheemse plant.

Inheemse plant

Een inheemse plant is een plant die van nature voor komt in een gebied. Dit wil dus zeggen spontaan en zonder menselijke invloed. Balsemien is rond 1850 in Europa geïntroduceerd, waar deze medio 1915 is gaan verwilderen. Door de afkomst van de Balsemien is deze dus zeker niet inheems. Daarintegen doet hij het prima in onze natuur. Hij groeit graag in vochtige grond, bijvoorbeeld op oevers van sloten en in greppels.

Vermeerdering

De verspreiding van de zaden gebeurt op een zogenaamde mechanische wijze. Als je de rijpe vrucht aanraakt ‘schieten‘ er zaden uit de zaaddoos. Dit maakt meteen duidelijk waarom deze plant zich zo makkelijk verspreid, in het najaar ‘vliegen‘ de zaden alle kanten op en is de toekomst van deze eenjarige plant veilig gesteld voor het komend jaar. Anderzijds als je in het voorjaar de moeite neemt om de uitkomende planten uit te trekken, dan is deze ook meteen verdwenen op die plek.

Invasieve plant

Het probleem zit hem bij deze plant in twee zaken. Doordat deze zich makkelijk vermeerdert is zijn verspreiding groot. Maar doordat hij hoog wordt en andere planten verdrukt, is het ook nog eens een invasieve plant. Hij zorgt er dus voor dat alle andere planten verdwijnen (wat vaak wel inheemse planten zijn) en pakt er jaarlijks meters bij. In een tuin is deze makkelijk controleerbaar, echter in de vrije natuur is dit een groot probleem. Zeker als je bedenkt dat deze plant in de winter volledig afsterft en kale, erosiegevoelige plekken achterlaat. Daar waar de inheemse planten de slootkant dan nog steeds beschermen.

verboden plant

Vanaf 2 augustus 2017 is Balsemien op de lijst van verboden planten in de Europese unie geplaatst door de Europese Commissie. Dit wil zeggen dat zaden van deze plant, evenals de plant zelf niet meer verkocht mogen worden. Dat wil heus niet zeggen dat deze plant nu binnen no time nergens meer te zien zal zijn. Maar dit geeft feitelijk wel de plicht te voorkomen dat deze plant zichzelf voortplant in uw tuin. Het zal des te moeilijker worden om deze plant terug te dringen in de vrije natuur, daar deze hier massaal gevestigd heeft. Hoewel de plant zich makkelijk laat uittrekken of maaien zit het hem vooral in de massale aanwezigheid. De komende jaren verwacht ik dan ook dat deze nog veel gezien zal worden.

Een zegen voor bijen en homels

Daar waar natuurbeheerders helemaal niet blij zijn met de Balsemien, zijn imkers er juist heel blij mee. In de periode dat er weinig massale drachtplanten zijn begint de Balsemien met zijn bloei. Doordat de Balsemien in vochtige omstandigheden staat, is er altijd genoeg water bij de wortels om dan ook een enorme nectar afgifte van deze plant. Bij bijvoorbeeld Lindebomen is het altijd afwachten of alle omstandigheden op de juiste plek vallen voor een nectarafgifte, bij Balsemien is dit eigenlijk altijd raak!

Plant met humor.

Uiteraard hebben planten geen humor, maar als je als imker voor de eerste keer een bij ziet die op de Balsemien gevlogen heeft, ga je wel denken dat deze plant humor heeft. De bijen moeten redelijk diep de plant in kruipen om bij de nectar te komen. Als ze hierin kruipen moeten ze langs een rijk gevulde stamper en die maakt een keurig witte streep over de rug van de bij. Het makkelijker hiervan is voor de imker dat hij in een oogopslag ziet of zijn bijen massaal op de Balsemien vliegen.

Conclusie

Tja, het blijft een dubbel verhaal uiteraard. De imker in mij is heel blij met de Balsemien. Een top plant die eigenlijk alles doet wat je als imker wilt, een makkelijke plant die veel nectar afgeeft in een voedselarme periode. De tuinontwerper en aanlegger in me vindt deze invasieve plant helemaal niets. Hij verdringt alle inheemse planten massaal en laat een dode boel achter in de winter. Gezien zijn harde groei verwacht ik ook nog eens dat Balsemien de grond redelijk snel uitput.

Mijn eindconclusie:

Heb je een stukje vochtige grond in je tuin, waar je in het voorjaar het overschot aan Balsemien kunt verwijderen, laat deze hem lekker staan en geniet van al het moois dat erop vliegt.

wil je weten hoe deze honing smaakt? Uiteraard is deze bij mij te bestellen

heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Twijfel dan niet om deze te stellen!

Met dank aan Astrid Schoots voor het filmpje!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.