Springbalsemien droom of nachtmerrie

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Springbalsemien droom of nachtmerrie

Wat is Balsemien.

De reuzenbalsemien, of springbalsemien is een eenjarige plant die tot 2.5 meter hoog wordt. Deze plant is afkomstig uit de Himalaya en dus zeker geen inheemse plant.

Inheemse plant

Een inheemse plant is een plant die van nature voor komt in een gebied. Dit wil dus zeggen spontaan en zonder menselijke invloed. Balsemien is rond 1850 in Europa geïntroduceerd, waar deze medio 1915 is gaan verwilderen. Door de afkomst van de Balsemien is deze dus zeker niet inheems. Daarintegen doet hij het prima in onze natuur. Hij groeit graag in vochtige grond, bijvoorbeeld op oevers van sloten en in greppels.

Vermeerdering

De verspreiding van de zaden gebeurt op een zogenaamde mechanische wijze. Als je de rijpe vrucht aanraakt ‘schieten‘ er zaden uit de zaaddoos. Dit maakt meteen duidelijk waarom deze plant zich zo makkelijk verspreid, in het najaar ‘vliegen‘ de zaden alle kanten op en is de toekomst van deze eenjarige plant veilig gesteld voor het komend jaar. Anderzijds als je in het voorjaar de moeite neemt om de uitkomende planten uit te trekken, dan is deze ook meteen verdwenen op die plek.

Invasieve plant

Het probleem zit hem bij deze plant in twee zaken. Doordat deze zich makkelijk vermeerdert is zijn verspreiding groot. Maar doordat hij hoog wordt en andere planten verdrukt, is het ook nog eens een invasieve plant. Hij zorgt er dus voor dat alle andere planten verdwijnen (wat vaak wel inheemse planten zijn) en pakt er jaarlijks meters bij. In een tuin is deze makkelijk controleerbaar, echter in de vrije natuur is dit een groot probleem. Zeker als je bedenkt dat deze plant in de winter volledig afsterft en kale, erosiegevoelige plekken achterlaat. Daar waar de inheemse planten de slootkant dan nog steeds beschermen.

verboden plant

Vanaf 2 augustus 2017 is Balsemien op de lijst van verboden planten in de Europese unie geplaatst door de Europese Commissie. Dit wil zeggen dat zaden van deze plant, evenals de plant zelf niet meer verkocht mogen worden. Dat wil heus niet zeggen dat deze plant nu binnen no time nergens meer te zien zal zijn. Maar dit geeft feitelijk wel de plicht te voorkomen dat deze plant zichzelf voortplant in uw tuin. Het zal des te moeilijker worden om deze plant terug te dringen in de vrije natuur, daar deze hier massaal gevestigd heeft. Hoewel de plant zich makkelijk laat uittrekken of maaien zit het hem vooral in de massale aanwezigheid. De komende jaren verwacht ik dan ook dat deze nog veel gezien zal worden.

Een zegen voor bijen en homels

Daar waar natuurbeheerders helemaal niet blij zijn met de Balsemien, zijn imkers er juist heel blij mee. In de periode dat er weinig massale drachtplanten zijn begint de Balsemien met zijn bloei. Doordat de Balsemien in vochtige omstandigheden staat, is er altijd genoeg water bij de wortels om dan ook een enorme nectar afgifte van deze plant. Bij bijvoorbeeld Lindebomen is het altijd afwachten of alle omstandigheden op de juiste plek vallen voor een nectarafgifte, bij Balsemien is dit eigenlijk altijd raak!

Plant met humor.

Uiteraard hebben planten geen humor, maar als je als imker voor de eerste keer een bij ziet die op de Balsemien gevlogen heeft, ga je wel denken dat deze plant humor heeft. De bijen moeten redelijk diep de plant in kruipen om bij de nectar te komen. Als ze hierin kruipen moeten ze langs een rijk gevulde stamper en die maakt een keurig witte streep over de rug van de bij. Het makkelijker hiervan is voor de imker dat hij in een oogopslag ziet of zijn bijen massaal op de Balsemien vliegen.

Conclusie

Tja, het blijft een dubbel verhaal uiteraard. De imker in mij is heel blij met de Balsemien. Een top plant die eigenlijk alles doet wat je als imker wilt, een makkelijke plant die veel nectar afgeeft in een voedselarme periode. De tuinontwerper en aanlegger in me vindt deze invasieve plant helemaal niets. Hij verdringt alle inheemse planten massaal en laat een dode boel achter in de winter. Gezien zijn harde groei verwacht ik ook nog eens dat Balsemien de grond redelijk snel uitput.

Mijn eindconclusie:

Heb je een stukje vochtige grond in je tuin, waar je in het voorjaar het overschot aan Balsemien kunt verwijderen, laat deze hem lekker staan en geniet van al het moois dat erop vliegt.

wil je weten hoe deze honing smaakt? Uiteraard is deze bij mij te bestellen

heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Twijfel dan niet om deze te stellen!

Met dank aan Astrid Schoots voor het filmpje!


15 reacties

José van Houte · 22 januari 2021 op 12:59

Dankjewel voor het plaatsen van deze beschrijving, die zegt het veel duidelijker dan ik ooit zal kunnen. Maar is eerlijk over de voorstelling en tegens.

Sophia dorst · 16 augustus 2021 op 10:02

Ik denk aan mijn eigen tuin
Die staat vol met de balsemien,de plant uit het Himalaya gebergte….
Ik vind de plant waanzinnig mooi
Alles mag blijven staan,ik geniet van de bijen die in en uitgaan,de wind laat de stengels heen en weer zwiepen,het is een prachtig gezicht,m,n tuin is een sprookjesbos geworden, ik kijk met verwondering naar de prachtige orchideeachtige bloemetjes in alle kleuren,van wit,tot donkerrood, de stelen staan als stelten,sterk en doorschijnend,als de tijd is gekomen om ze te verwijderen dan wordt de tuin wel een beetje kaal,maar dat geeft niet, in de winter is alles kaal,tijd voor rust, volgend jaar weer nieuwe glorie voor de balsemien en mijzelf……

    Imkerij de Drakenbijen · 30 augustus 2021 op 08:24

    De plant ís ook echt geweldig mooi, niet voor niets dat dit al vlot een succes was! Helaas gaat hij nu onder aan zijn eigen succes… Maar in eigen tuin is er geen directe reden deze weg te halen, zo lang je maar zorgt dat hij de perceelgrenzen respecteert, oftewel tijdig weghalen wat op een ongewenste plek groeit. Veel plezier van deze prachtige plant!

wytze de lange · 3 september 2021 op 12:24

mijn tuin staat voor de helft vol met de prachtige springbalsemien, maar die heb ik wel moeten helpen in het voorjaar door het zevenblad weg te halen, want anders overgroeit zevenblad de kleine balsemienplantjes

    Coby van Egmond · 4 oktober 2021 op 21:28

    Heb je misschien een paar zaden van de springbalsemien voor mij?
    Verzendkosten vergoed ik graag.
    Alvast bedankt

    Sabine · 24 februari 2022 op 21:34

    Ik heb nog zaadjes voor je, als je wilt. Vorig jaar uit de Biesbosch meegenomen, waar die ook rijkelijk groeit, maar misschien niet zo graag gezien is…

      Frieda Dippell · 17 februari 2023 op 16:41

      Wil graag wat zaad hebben voor mijn eigen tuin …

Linda · 25 september 2021 op 16:33

Bedankt voor deze uitleg. Ik heb dit jaar voor het eerst planten staan op me balkon. Had van een kennis allerlei zaden gehad met leuke plantjes met bloemen, wat er precies inzat, wist ze zelf ook niet meer. Dus was een verrassing. De pampas gras en afrikaantjes, herkende ik wel maar die andere dus niet. Nu snap ik waarom deze plant niet kan maar voor zo op het balkon moet het geen probleem zijn, de zaden zullen op het balkon terecht komen, want de plant komt niet boven de balustrade heen, dus kan ik volgend jaar weer deze mooie plant bewonderen op me balkon.

Job te Pas · 16 juni 2022 op 12:15

Springbalsemienen wiegen in mijn voortuintje.Prachtige bloemen in alle kleuren tussen rozewit en donkerpaars. Bijen vliegen af en aan. En dat gaat door totdat de nachttemperatuur onder de 5 graden komt. Vaak pas in oktober/november.Daarna trek ik de dode stelen voorzichtig uit en zwaai er even mee in een emmer. Om de zaden te verzamelen voor vrienden/ kennissen/imkers. Bijzaaien hoeft niet, want uitzaaien doet hij zelf.

    Henk · 5 september 2022 op 18:37

    Zou ik wat zaadjes van de springbalsemien van je kunnen krijgen voor gebruik in mijn tuin?

Van der Pijl · 26 maart 2023 op 21:26

Iemand die wat zaadjes over hebt van de reuze balsemien voor eigen tuin?

Mvg

Luti · 19 mei 2023 op 17:16

Ik heb een heleboel kiemplantjes van de springbalsemien. Gratis op te halen in noord Frankrijk.

Bart · 18 juni 2023 op 09:30

Beste,

Er geldt een bestrijdingsplicht voor deze plant. Gelieve deze dan ook te verwijderen zoals de wet het voorschrijft. Ik werk voor de overheid en we geven letterlijk duizenden euro´s uit om deze te bestrijden. Deze plant kan zich zo explosief vermeerderen dat het alle andere planten wegconcurreert. De bloemen geven wel wat nectar, maar deze worden enkel bezocht door de generalisten onder de bijen ( dit wil zeggen: de bijen die op eender welke bloem nectar halen). Deze bijen zijn niet bedreigd. De bijen die wel bedreigd zijn (specialisten) hebben aan deze plant niets en zal het hen enkel nog moeilijker maken. Zet liever wat lythrum salicaria of eupatorium cannabinum in je tuin, volledig inheems en hier hebben de bedreigde bijen wel iets aan. Als je verder nog vragen hebt hierover hoor ik het graag. Alvast bedankt

    Henk · 7 november 2023 op 17:56

    Oh wat is Bart matig bezig…….
    De springbalsemien is zo eenvoudig weg te halen.
    Als ik jou was Bart zou ik mij eens bezighouden
    met de Japanse duizend knoop. Dan heb je echt
    wat te pakken. Veel gemeenten laten het gewoon op
    zijn beloop. Laat deze mensen genieten van de
    exoot uit de Himalaya

Pauli · 5 september 2023 op 11:38

We hebben elk jaar een enkele balsemien in de tuin. In het voorjaar trek ik de kleintjes eruit en die gaan in de sla. Jonge balsemien is goed te eten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen