Stoomcursus bijenhouden. (2 dagen)

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Waarom?

Er kunnen verschillende reden aan ten grondslag liggen waarom je deze vorm van opleiding zou kiezen. Wellicht is je vrije tijd te weinig om minimaal 10 zaterdagen vrij te maken voor een cursus. Wellicht wil je graag onze unieke manier van werken aanleren, en wie weet ben je gewoon ongeduldig en wil je liever gisteren dan vandaag beginnen met bijenhouden! Wat je reden ook is, twee dagen na je komst kun je naar huis en heb je je eerste bijenvolkje!

Hoe werkt het?

Deze opleiding kun je 1:1 doen, of samen met iemand. Wij zullen nooit 2 mensen samenbrengen! Maar indien je met een kennis, vriend(in) of partner deze opleiding wil doen dan is dat mogelijk. Je krijgt 2 dagen een zeer intensieve training! We zullen heel veel bijenkasten openen en doorlopen zodat je zo veel mogelijk scenario’s zult zien en leren interpreteren wat je ziet. Gedurende deze dagen ga je telkens tips en aanwijzingen krijgen en worden er de hele dag vragen aan je gesteld zodat je leert verbanden te leggen naar wat je gezien en gedaan hebt. We rijden naar meerdere bijenstanden en in de auto gaat de theorie gewoon door! Beide dagen starten we met een kort stukje theorie, en de dag eindigen we met een evaluatie van de dag. Het zijn dan ook 2 zéér intense dagen met vooral praktijk. Ook maken we een aflegger, oftewel je maakt je eigen eerste bijenvolk. Deze mag je direct meenemen, of je haalt deze op als ze succesvol een nieuwe koningin hebben gemaakt en bevrucht.

Vooraf.

Er is gewoon veel te weten en te leren over de bijen. Als je voor het eerst een bijenkast openmaakt komt er zo veel visuele informatie op je af dat je er een beetje in lijkt te verdrinken. Alles beweegt, vliegt loopt en zoemt ten slotte! Ik zal je hier letterlijk en figuurlijk doorheen praten, maar dit is enkel mogelijk als je een theoretische basis hebt. Hiervoor krijgt je van te voren het boek ‘bijenhouden in de 21ste eeuw’ toegezonden krijgen welke je minimaal goed doorgelezen moet hebben. Enkele dagen voor de praktijkdagen hebben we een online meet waarin we de stof kort doornemen maar vooral ook kijken of de theorie er een beetje inzit. Mocht dit niet zo zijn, dan gaan de praktijk dagen ook niet werken.

Na de praktijk dagen.

Hierna ben je in staat je eigen bijenvolkje te houden en te verzorgen, evenals te begrijpen wat er waarom in de kast gebeurd. Maar al vlot ga je vragen krijgen hoe het alweer zat. Ook mis je in deze stoomcursus het verloop van het bijenjaar. Maar na deze cursus sta je nooit alleen! In een whatsappgroep met andere cursisten kun je sowieso je vragen stellen. Maar gedurende het hele jaar zullen hier filmpjes geplaatst worden met aanvullende informatie, evenals basis vaardigheden. De kracht van herhaling zal hier worden toegepast eveneens een steeds verdergaande kennis. Ook worden telkens tips en aanwijzingen gegeven voor de seizoenen en waaraan je op welk moment moet denken. Je staat er dus niet alleen voor, en van vragen van anderen kun je zelf weer leren en zullen je aan blijven zetten om te leren. Er is geen termijn hoe lang je in deze groep mag blijven. Pas als je zelf denkt dat je er klaar voor bent stap je eruit, of je blijft er gewoon gezellig bij!

online meet.

Mensen die deze opleiding gedaan hebben, of de standaard opleiding bij onze imkerij zullen enkele malen per jaar uitgenodigd worden deel te nemen aan een online meet. Hierbij zal de voortgang tot nu toe besproken worden. Maar ook kun je hier je vragen stellen die je nog niet gesteld had! Uiteraard leer je ook hier van de vragen van anderen! Ook dit is verder kosteloos en je mag hieraan deelnemen zo lang je maar wil!

Kosten.

Dit is niet de goedkoopste vorm van opleiding. Je huurt mij als het ware voor twee dagen full time in, en krijgt deze dagen 100% aandacht. Je gebruikt mijn materialen, dus eigen materialen is geen pré.

De kosten voor deze stoomcursus zijn € 625.- voor 1 persoon, of € 400.- p.p. voor 2 personen.
Hier zit inbegrepen:

  • gebruik van alle benodigde materialen
  • Het boek bijenhouden in de 21ste eeuw
  • vervoer gedurende de dag (bij 1 persoon, indien 2 personen deelnemen kunnen deze niet alle twee meerijden ivm grijs kenteken van onze bedrijfswagen)
  • Als je een boterham bij een tankstation lunch wil noemen, dan incl. lunch 😉 Het tempo ligt te hoog om uitgebreid te gaan lunchen.
  • je eerste kastbeitel
  • Je eerste bijenvolkje
  • Lidmaatschap in de whatsapp groep
  • Antwoord op toekomstige vragen
  • Tips en aanwijzingen gedurende het seizoen

Mocht je deze dagen zaken aan willen schaffen dan is dit uiteraard mogelijk, maar het is geen voorwaarde. Indien je een eigen bijenkastje hebt gekocht gaat daar je volkje in, of je neemt onze bijenkast mee tegen een kleine borg. Deze kun je dan later terug sturen als je volkje in je eigen bijenkast gaat.

Voor mensen van ver.

Hier in het dorp Beesel zijn diverse leuke B&B’s voor een overnachting. Het voordeel is dat je na een intensieve dag dan niet meer hoeft te rijden. Een bijkomend voordeel is dat ik het niet uitsluit dat we na het avondeten even samenkomen en met een biertje (of fris) in de avond met een vuurtje nog even BIJpraten. Maar het is ook goed mogelijk dat je zoveel indrukken hebt gehad dat je graag je bed induikt om alles te verwerken! Behalve intensieve dagen worden het ook mooie dagen waar volop ruimte is om te genieten van de bijen, en vaak schitterende plekken waar je aan het werk zult zijn! Al zou je er uiteindelijk niets mee doen, dan nog heb je een mooie onvergetelijke ervaring gehad!

Voor verdere vragen, of om afspraken te maken kun je gewoon een bericht sturen door hier te klikken.

 

 


1 reactie

Pieter Berghuis · 18 mei 2021 op 21:01

Interessant

Maar kan dit ook met maatwerk? Zelfde concept.
2-daagse cursus – gevorderden / masterclass

Zonder volk/ materiaal, all inclusive, cursus als opleiding zodat deze aftrekbaar is voor de belasting …

Mvg., Pieter

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen