Cursus imkeren in de praktijk

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Cursus

Droom van je eigen bijenvolk? Of wil je de honingbijen gewoon beter leren begrijpen? Hiervoor organiseert onze imkerij in 2020 de cursus imkeren in de praktijk.
Per saldo werk je met bijen in de praktijk en weinig theoretisch. De meeste cursussen duiken enorm diep de theorie in. Tijdens deze cursus leer je vooral bijenhouden vooral vanuit de praktijk. Je gaat eerst met onze volken werken om er wat gevoel bij te krijgen, waarna we vlot je eigen volkje starten, en je zult dit volkje begeleiden in de groei naar een volk om in te winteren.

Ondersteunend boek

Hoewel dit een praktijk cursus is bieden we  de gelegenheid een theorieboek aan te schaffen, zodat je ook in de toekomst alles terug kunt lezen. deze bestel ik collectief zodat je dit zo goedkoop mogelijk krijgt. Hiervoor adviseer en bestel ik het boek ‘bijenhouden in de 21ste eeuw’ van Dirk Desmadryl. Naar mijn idee een van de beste boeken op dit gebied. (boek is geen vast deel van de cursus maar een optie)

Wat leer je?

Vooral wil ik je leren hoe het bijenvolk werkt, zodat je in de toekomst de juiste keuzes kunt maken als je bijenvolk je voor een verassing stelt (en ja, dat zal regelmatig gebeuren!) begrijp je het bijenvolk, dan kun je zelf beredeneren wat de beste stappen hierna zijn. Ik leer je mijn methode van werken, maar ook de methoden welke algemeen toegepast wordt in Nederland. Je kunt hierna zelf de keuze maken waar je het beste gevoel bij hebt.

Wat krijg je?

Je gaat dus vooral je eigen volk begeleiden, en tegen het einde van het jaar krijg je je eigen volk mee naar huis. Uiteraard contoleer je ook andere volken om er meer ‘gevoel’ bij te krijgen maar de focus ligt op je eigen volk(je) Je leert op deze wijze alle basis stappen om een nieuw volk te starten en in leven te houden. Van het verven van de kast tot het insmelten van de ramen! En niet te vergeten; je leert hoe de kans het aller grootst is dat dit volk levend de winter door komt! Maar in alle stappen begeleiden we je zodat je er nooit alleen voorstaat. Voor en na elke les zullen we uiteraard wel de theorie kort behandelen waarom we welke stap zullen nemen. Ook hier is altijd alle ruimte voor vragen.

Wat gaan we doen?

in 10 lessen geef ik je een zo goed mogelijk fundament om imker te worden. Je maakt hierbij gebruik van onze kasten (indien gewenst) en materialen. Uiteraard zullen we ook regelmatig ingaan op de benodigde materialen, zodat je weloverwogen je eigen materialen kunt kopen hierna. tegen het einde van de cursus begeleiden we je indien gewenst met het bestellen van de benodigde materialen. We beginnen elke dag met een lekkere kop koffie of thee in de imkerij waarbij we het plan van aanpak van die dag door zullen spreken. Na elke praktijkdag evalueren we wat we waarom gedaan hebben.  Hoewel ik altijd adviseer op zoek te gaan naar een lokale mentor, kun je ook het jaar na deze cursus met je vragen bij mij terecht.

Twijfel je nog of je bijenhouder wil worden? Geef je dan op voor de workshop bijenhouden is dat wat voor mij waarna je een duidelijker beeld voor jezelf hebt of het is wat je ervan verwacht.

Overzicht

 • Eerste cursus dag medio februari, totaal 10 cursus dagen
 • In het begin geen eigen materiaal nodig, je gebruikt onze materialen
 • Kosten € 250.- inclusief bijenvolk, raat en ramen.
 • Tegen het einde van het jaar heb je een eigen bijenvolk
 • Het jaar hierna kun je nog steeds vragen stellen
 • Cursusdag waarschijnlijk telkens op zaterdag middag. (maar mocht het vanuit meerdere mensen anders uitkomen dan pas ik me graag aan)
 • Maximaal 8 cursisten (vol=vol helaas, iedereen verdiend voldoende aandacht ten slotte!)
 • Ook buiten de cursus dagen kun en mag je je volk bezoeken.

Heb je interesse? Stuur dan een naar ons via info@drakenbijen.nl


3 reacties

Imkerij de Drakenbijen · 1 juli 2019 op 18:25

Christian Heijmann
Zaterdag, 29 juni 2019

Imker worden
Een BIJzondere hobby

De eerste tussenbalans
Al enkele jaren speelde ik met de gedachten om bijen te gaan houden. Tal van zaken weerhielden me er steeds van. Het kwam er uiteindelijk pas van toen we onze “groene oase” in Tegelen kochten. Mijn lang gekoesterde wens kon in vervulling gaan. Maar hoe pak je zoiets aan. Je leert bijen houden immers niet uit een boekje of via een internetcursus. Een kennis wees me op Imkerij de Drakenbijen in Beesel. Daar ben ik samen met 5 andere adspirant imkers op 6 april gestart aan de opleiding. Onder bezielende leiding van professioneel imker Philip Apeldoorn. Ik was verbaasd hoe divers ons groepje was. Qua leeftijd, achtergrond en interesses. Nog opvallender was echter hoe gemakkelijk de groep pakte. Het interesse voor de natuur en de imkerij in het bijzonder verbroederde.
Toen Philip ons na twee bijeenkomsten aanbood om nog uit de cursus de kunnen stoppen en het geld terug te krijgen was er geen haar op onze 6 hoofden dat daar over peinsde.
Na een aantal bijeenkomsten is het tijd om een kleine tussenbalans op te maken. Komen mijn verwachtingen uit? Overigens bepaalt de natuur (lees: de bijen en het weer) de agenda.. Het is niet mogelijk vaste momenten in te plannen. In principe vinden de contactmomenten om de twee weken op zaterdag plaats.
Al snel bleek het net zo belangrijk om de juiste handelingen te kunnen verrichten als de theorie te kennen. Want zomaar iets doen werk niet. Hoewel bijenvolken werken volgens een heel strak stramien is er altijd weer iets dat daarvan afwijkt. Philip leert ons dan ook niet te werken volgens vaste procedures, maar te denken in scenario’s. Iets dat ik heel goed ken vanuit mijn vak, crisismanagement. Wat zie je? Wat kun je daaruit afleiden? Hoe oordeel je? En wat ga ja doen?
Inmiddels hebben wij onze eigen kasten en bijenvolken (afleggers). De routine krijgen we door kasten te inspecteren en te bestuderen wat er in zo’n kast aan de hand is. Is er broed? Zo ja, in welke stadia? Gaat een volk binnenkort uitzwermen? We hebben en passant een heel nieuw jargon geleerd. En we hebben onder elkaar ook veel gediscussieerd over de manier van imkeren. Hou je bijen of word je imker? Doe je het op een klassieke manier? Of ga je voor natuurlijke of bio dynamische houderij.
Mijn conclusie tot nu toe is dat ik gekozen heb voor een fantastische hobby. Daarnaast denk ik dat ik heel veel geluk heb gehad met de cursus bij de Drakenbijen. Philip heeft er ongelofelijk veel verstand van. Hij maakt gebruik van de kennis en achtergronden uit de groep. Een groep die op een hele leuke manier samen een wonderbaarlijke wereld is ingestapt. Ik geloof dat deze mensen elkaar de rest van hun leven blijven boeien voor de imkerij. Ieder op zijn manier, maar allemaal met de zelfde passie.
Binnenkort gaan de eigen volgen hun plek krijgen bij ons thuis. Ik kan nauwelijks wachten tot ik mijn volken in de tuin heb staan… Imkerij? Een echte aanrader!

Erik Schroën · 12 juni 2020 op 07:06

Hallo, ik heb mogelijk een stel kandidaten voor je. Grtz Erik.

  Imkerij de Drakenbijen · 12 juni 2020 op 09:36

  Laat ze dan zeker even contact met me opnemen Erik! De plekken zijn nog niet opgevuld, dus er is nog ruimte! Dankjewel alvast!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen