Op bezoek bij kwekerij Bastin Helleborusdagen 2022

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Tijdens mijn opleiding als imker bezocht ik samen met andere cursisten en cursusleider Willem diverse standplaatsen met bijen. De meeste indruk maakte kwekerij Bastin in het mooie Aalbeek! De oase van rust, de manier van werken… dit was de enige plek waar ik me echt moest aanzetten me te concentreren op de bijen omdat er zo veel moois om me heen te zien was! En dus nam ik mij voor om hier nog regelmatig terug te komen. Het is mij de afgelopen jaren herhaaldelijk overkomen dat ik met terugwerkende kracht las dat de jaarlijkse Heleborus dagen een groot succes waren geweest. Waarna ik spijt had dat ik deze wederom gemist had. Dat zou dit jaar niet gebeuren! Dus groot in de agenda gezet en thuis aangekondigd dat dit het uitje van deze week zou worden!

De vrolijke blauwe luiken en deuren van kwekerij Bastin

Wanneer je aankomt is het meteen duidelijk dat je je bij een Lavendelkweker bevindt! Lavendel is de passie van eigenaren Roger en Linda, maar uiteraard is er plaats voor veel meer fantastische planten! En allemaal mooi gekweekt, maar dat is voor later.

Een gevoel van thuiskomen krijg ik al bijna door het eenvoudige bord vooraan het bedrijf. Geen LED of neon verlichting, maar gewoon basaal. Daar waar anderen het moeten hebben van ‘groot doen’ heeft kwekerij Bastin voldoende aan hun naam en reputatie. Daar hoort ook geen uiterlijk vertoon bij!

De eerste Helleborus op de parkeerplaats.

Waar de meeste mensen hebberig achterom stormen was ik meteen al indruk van de eerste schoonheden die me naast de parkeerplek aan het verleiden waren. Want dat ik is hoe ik de Helleborus ken: een bescheiden schoonheid die vanuit gezellige hoekjes mooi staat te zijn. Je zou er zo maar aan voorbij lopen, maar zie je ze eenmaal, dan blijf je vanzelf genieten.

en mijn vrouw was verdwenen

Verder lopend werden we begroet door de lokale kwekerij hond, en de aandacht van mijn vrouw en zoon was verdwenen terwijl ik een poging deed al het moois om me heen op te nemen.

Een eerste indruk

Een prachtig beeld… Lavendel en Helleborus in kleuren die ik nog niet eerder gezien had. En niet die kleine P9 plantjes die ik gewend ben in de handel, maar mooie volwaardige planten!

Eigenaar Roger Bastin

Van te voren had ik al contact gehad met Roger, en hij vroeg me hoe me te herkennen. Dat is makkelijk; 150 kilo, 2 meter groot, een pet en bruine laarzen (tot ‘vreugde’ van mijn vrouw weer die werklaarzen op zondag 😉

Roger kwam net even buiten stoom afblazen na een ruzie met wat schroefjes in een computer die maar niet wilden meewerken en had me al vlot herkend. En ondanks zijn drukte, nam hij de tijd voor een gezellig gesprek.

De zoon ontdekt de kruiwagens

Terwijl zoon Freek een kruiwagen nam om samen met mijn vrouw alvast te gaan shoppen, kreeg ik een mooi inzicht in de duurzame manier van werken van deze kwekerij. In vroegere tijden waarin de meesten van ons niet eens met duurzaamheid bezig waren, nam Roger al het initiatief om duurzaam te werken. En dat heeft hem geen windeieren gelegd, getuige zijn prachtige kwekerij.

‘hoe wij kweken is ons probleem. De keuzes die we maken zijn onze keuzes en daar vallen we onze klanten niet mee lastig’
Roger Bastin

De passie spat er overal vanaf, en hij is met recht trots op zijn producten. Maar wat ik het mooiste vind is hoe trots hij op het stukje is waar ze proberen op een natuurlijke wijze een bloemenweide te laten ontstaan, en zijn vreugde dat hij hier afgelopen jaar de eerste orchideeën gevonden had.

De bloemenweide voor de toekomst

Een grappig feit vind ik dat de kwekerij een prachtige afmeting heeft, maar in het huidige geweld van tuincentra, mega kwekerijen en meer kiest deze markante kweker ervoor een stukje te delen met de natuur. Voor biodiversiteit, maar vooral omdat het lekker voelt en hij er blij van wordt!

“Ik word blij als er planten met luizen op de kwekerij komen. Dat is voer voor de biodiversiteit”

 

De volgende klant heeft aandacht nodig

We hebben uitgebreid gesproken over de prairie tuinen, en het feit dat hij bewust ervoor gekozen heeft om planten per werelddeel bij elkaar te plaatsen in plaats van een combinatie van alle planten. Zijn respect voor de natuur is duidelijk voelbaar. Wat ik met bijen heb, heeft hij heel zeker met zijn planten! Maar een volgende klant heeft ook aandacht nodig, en Roger neemt afscheid voor nu.

En dan begint het grote genieten….

 

Ik schrik op als ik merk dat ik ergens mijn vrouw en zoon verloren ben! Deze kennen mij gelukkig al wat langer (in het geval van mijn zoon, zijn hele leven) en zijn ondertussen op verkenning gegaan. Als ik een schaapje hoor weet ik direct waar ik mijn vrouw en zoon moet zoeken!

Zelfs de schapen zijn rustig

De rust lijkt hier echt overal af te stralen! Zelfs de schapen kijken me relaxed aan en lijken te genieten van het zonnetje. En zou ik niet beter weten dan zou ik denken dat ze genieten van de omgeving… maar ze weten niet beter uiteraard!

Zelfs het geitje lijkt relaxed

Terwijl ik me bij mijn vrouw en zoon vervoeg, staat de geit zich heerlijk en ongegeneerd te krabben. Zou ik niet beter weten dan denk ik dat zelfs de dieren hier veel relaxter zijn dan mijn ADHD kippen en varkens!

Verder de berg op spiek ik even bij de bijenstal van Willem. Ook hier lijkt de winter taai te zijn geweest want ik zie niets vliegen. Uiteraard ga ik niet in de kasten kijken, of überhaupt de stal zelf in. Dat is not done! Ik hoop dat het meevalt hier. Maar deze gave bijenstal is op het einde van de kwekerij, en er staan duidelijk bordjes geen toegang, dus ga ik even spieken tot gruwel van mijn vrouw. Maar hey, ik heb een echte perskaart dus ik mag dat toch? 😉

De lavendel kwekerij zelf

En hier kom je aan bij het financiële hart van de kwekerij. Lavendel, lavendel en nog eens lavendel! En niet enkel de standaard lavendel hidcote welke je overal tegen komt (en wat ik nog steeds een geweldige plant vind) maar bij Bastin hebben ze er een missie van gemaakt zo veel mogelijk soorten te verzamelen, waardoor ze wel 100 soorten lavendel hebben!

alle soorten bij elkaar klaar voor verzending of verkoop

Mijn vrouw begint ondertussen erg duidelijk te maken dat dit deel geen toegang heeft, en ondanks dat ik mijn zoomlens tot zijn recht laat komen geef ik toe dat redelijk duidelijk is dat bij de bijenplek de imkerij voor mij wel gestopt was. Maar hey, ik ben niet door of over de draad of poort gegaan dus dat valt mee toch?

als dit je dagelijkse uitzicht toch mag zijn…

Terwijl we terug naar beneden lopen word ik gegrepen door het waanzinnig mooie uitzicht! Ik begrijp Roger zijn woorden dat hij dit amper ziet, hij ziet vooral werk en dingen die nog moeten worden gedaan. Ik kan alleen maar hopen voor hem dat hij zijn momenten heeft om te genieten, want deze oase van rust en fantastische plek daar wil je niet kopen… Je wil beleven, verblijven, genieten en ergens een broodje gaan eten onder het genot van dit uitzicht!

Een overvliegende Awacs

Een geluid verstoort mijn zen moment, en als ik naar boven kijk zie ik een radar vliegtuig overvliegen. Niet dat deze zo laag ging, mijn zoom functie is best sterk! Maar even brengt dit toestel me terug naar de  werkelijkheid van het moment. Terwijl wij lopen te genieten van plantjes is een stuk verderop oorlog… hoe dubbel!

mijn vrouw heeft toegeslagen!

Maar we kunnen de wereld niet veranderen vandaag, dus gaan verder! Terwijl ik enkele Heuchera’s aan het uitzoeken ben komt mijn vrouw triomfantelijk aanlopen met een kruiwagen vol planten! Hoe gaaf! En dat gaat pijn doen bij de kassa! Want al dit moois komt met een terechte prijs! Maar soms vergeten we wat iets waard zou moeten zijn. Je kunt deze planten echt niet vergeten met de Helleborus die je bij je lokale Intratuin koopt. Niet qua prijs, maar zeker niet qua plant!

afgestorven planten verdienen een plek

Het mooie en bijna geniale van deze plek is dat ze er niet alleen een kwekerij van hebben gemaakt realiseer ik me terwijl we verder naar onderen lopen. Hier en daar staan plukjes verdroogde planten die er echt mogen zijn! Dit zorgt voor een mooi winterbeeld. En niet alles hoeft strak te zijn. Dit past perfect hier, net zoals in iedere tuin overigens.

mijn vrouw vind nog enkele soorten

Eenmaal onder aangekomen ontdekt mijn vrouw nog enkele soorten die niet niet op de kruiwagen staan, en slaat haar slag.

ik kan het niet laten

Gezien mijn opleiding moet je normaal minimaal 3 planten per soort nemen en bij elkaar zetten, liever nog 5. Maar onze beurs had vandaag een andere mening, dus wijk ik af van die basis regel! Ik voel me avontuurlijk! Van mijn vrouw krijg ik ondertussen ‘the look‘ omdat ik eerder aangaf dat we eenmaal niet alles kunnen kopen…

dé groene kar

Terwijl mijn zoon staat te zwijmelen bij dé groene kar die we meermaals voorbij zagen zoeven, en hij zich hiermee al ziet driften op de kwekerij zoekt Roger hem op en hij wordt uitgenodigd naar ‘het heilige der heiligen’ te gaan. De ruimte waar Roger al zijn data bases heeft. Een leuk detail is dat hier duidelijk wordt (volgens mijn zoon) dat duurzaamheid echt in Roger zijn genen zit. Met diverse oude systemen heeft hij het klaar weten te spelen deze aan elkaar te koppelen tot een werkend systeem. Mijn zoon zou zijn verwende neus hier normaal voor ophalen, maar door de werking van dit geheel was hij onder de indruk! Duurzaamheid gaat zo veel verder!

Aangekomen in de winkel werd mijn aandacht getrokken door een heel bijzondere schoffel! Het bleek een speciale uitgave te zijn voor de kroning van onze koning (geloof ik… ) vandaar het kroon model. Ondanks de spontane verliefdheid op deze schoffel realiseerde ik me dat ik minstens 5 schoffels thuis heb, en erg leuk werk vind ik het niet dus deze lieten we voorbij gaan… Met een beetje pijn in het hart!

genietende van de laatste snuisterijen in de winkel, een bijenhotel en eekhoornvoerplaats rijker werden we vriendelijk geholpen door Linda Bastin en was het tijd om naar huis te gaan. Lavendel…. daar ga ik meer mee doen dit jaar! Het was altijd al mijn favoriete plant die ik in elk tuinontwerp probeerde in te brengen. Maar de liefde is even helemaal vers weer nu!

Rechtstreeks naar huis leek een te grote overgang. Even geen rekening houdende met de huidige brandstofprijzen besloot ik eerst een stuk van de fantastische mergelland route te rijden om zo een beetje af te schakelen alvorens we naar huis gingen. Grappig dan mensen bij ons thuis een oase van rust vinden, en dat wij nog wat zuidelijker moeten om dit gevoel te krijgen!

Nu heb ik het heel vaak gehad over Roger Bastin, maar laten we niet vergeten dat je om zo iets op te bouwen twee mensen nodig had!

Terwijl ik zenuwachtig op en neer ren, runt Linda de zaak verder

Een plek zo mooi in het Limburgse Aalbeek… Ik kan alleen maar iedereen aanraden hier een stop te maken als je om welke reden dan ook naar het zuiden gaat.

Ik ga hier komend jaar zeker terug komen als alles in bloei staat! Mijn drone mag dan zijn ding doen en ik wil me nogmaals onderdompelen in al dit schoons en de rust! En niet te vergeten: ik wil Lavendel! Veel Lavendel in veel soorten!

de schoonheid van de kwekerij

Roger en Linda dank voor al het moois dat jullie gemaakt hebben en willen delen, en dank voor jullie tijd!   ‘veur zeen os’!

Ps. We werden niet gesponsord voor dit stuk. Alles wat geschreven is is puur uit passie en enthousiasme geschreven.

Categorieën: Imkerijblog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen