Corona en andere kleinigheden

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Schaamte

Met schaamte gebruik ik deze titel voor dit bericht. Uiteraard realiseer ik me dat alleen al in Nederland ruim 6000 mensen overleden zijn aan het verschrikkelijke Corona virus, en wereldwijd is het einde nog niet in zicht. Heb je naasten verloren hieraan, dan is het helemaal verschrikkelijk uiteraard! Maar (veel) grotere bedreigingen komen op ons af en slechts een enkeling lijkt dit te onderkennen.

De insecten verdwijnen

Ik ben imker en natuurliefhebber en tracht deze twee dingen zo veel mogelijk samen te voegen. Het is dan ook schrikbarend als ik de cijfers zie! 75% van de insecten lijkt verdwenen, wat gewoon een bizar aantal is. Wereldwijd speelt dit probleem, het is geen lokale afwijking of zo. En als je hierover na gaat denken komen dingen verder in perspectief.

Corona

Corona kwam, zag en…. verder is het even afwachten wat hiermee gaat gebeuren. Of dit nu de ingreep is van de natuur of andere grootheden dat is weer een andere discussie. Maar ik zag wel ineens tot welke grote dingen we in staat zijn als we maar willen, en als de juiste mensen zicht realiseren wat er gaande is. Overheden, bedrijven en scholen sloten tijdelijk, en we lieten ons in een lockdown plaatsen.  De financiële consequenties hiervan zijn amper te overzien! Maar we gingen op overlevingsstand en geld was ineens niet meer de eerste prioriteit.

De natuur genoot

Als mens werd ik er verdrietig van, maar de natuurliefhebber in mij vierde feest! Het was alsof we de aarde een kleine adempauze gunden. Vliegtuigen stopten met vliegen, de lucht werd blauw zonder overal strepen, files losten op en in delen van China was voor het eerst sinds lang minder vervuiling. Zelfs de toppen van de Himalaya waren voor het eerst sinds lange tijd weer zichtbaar! Bijna reden voor een feestje, als de oorzaak niet zo triest was geweest.

Sprookjes bestaan niet.

 

En stiekem maar zeer naïef hoopte ik dat dit het begin zou zijn van de grote verandering. Stiekem hoopte ik dat we in zouden zien dat je niet per se met een vliegtuig op vakantie moet, en dat je zou ontdekken dat in je directe omgeving ook veel te zien is wat je nog nooit gezien had. Stiekem hoopte ik dat we zouden inzien dat dit allemaal wel heel goed voor onze aarde is! Maar zoals de meeste sprookjes was ook deze niet echt.

Het oude normaal

 

De pijnlijke werkelijkheid is en was dat we maar 1 ding willen; terug naar het oude normaal. Het normaal waar alle bedrijven vol gas door jakkeren, waar we liefst 2, maar toch minimaal 1 keer per jaar lekker ver weg op vakantie gaan. Een normaal waar we de supermarkt in gaan, voor een paar euro de boodschappen in kunnen laden en er niet over na hoeven te denken hoe die boeren in godsnaam zo veel voedsel voor zo weinig kunnen maken. Het oude normaal…

De kanariepietjes in de mijnen.

Maar nog steeds borrelt er een beetje hoop in mij. We lieten zien waartoe we in staat zijn! Maar ook waarin we laten zien hoe ongelooflijk STOM we met zijn allen zijn! Want de insecten verdwijnen… en we willen alleen maar vol gas door! De bijen zijn in de natuur wat de kanariepietjes in de mijnen waren. Maar de kanariepietjes zijn al lang overleden, en in plaats van rechtsomkeert maken en de juiste keuzes maken blijven we rechtdoor lopen, zoekend naar dat oude normaal.

Is het normaal om de aarde te beschadigen?

Maar dat oude normaal is helemaal niet normaal! Het is een doodenge situatie waar we met zijn allen vól in rennen. Het is situatie die we normaal zijn gaan vinden, maar die alles behalve normaal is! Het is een situatie waar we onze planeet misbruiken, uithollen en laten sterven! En maar weinig mensen schijnen in te zien hoe ongelooflijk stom we bezig zijn. Want wat ik wel geleerd heb van de Corona crisis; als we echt willen zijn er ongelooflijk grote dingen mogelijk! Ik gun echt iedereen zijn pleziertje, vakantie, weekend weg en zo meer. Maar ten koste van wat?

Vakantie?

Klopt het nu wel echt dat je je kinderen een plezier doet als je met ze op vakantie gaat naar dat heerlijk oord ver weg? In eerste instantie ja! Als de korte termijn denkers die we zijn hebben we een heerlijke vakantie, liefst in een oord wat lekker goedkoop is en we laten ons als koningen verwennen. Maar je hebt weer een stukje wereld om zeep geholpen op vele manieren. Hierbij laat je de wereld weer een beetje slechter achter voor je kinderen en hun toekomst. Hoe kun je nu werkelijk verwachten dat je ze hier een plezier mee doet?

Natuurlijk evenwicht

Wat weg is, is weg en de vraag is maar of, en wat, er voor terug komt. De natuur is geniaal, en de hele voedselketen zit zo mooi en perfect in elkaar. De balans is geweldig, en de natuur kan ons missen als kiespijn. Maar uiteraard hebben we hier grote invloed op. Maar laten we op zijn minst zorgen dat we de natuur een kleine kans geven om terug te komen, om te herstellen! Weg is weg, en dood is dood. Er zijn zoveel middenwegen denkbaar!

Verbeter de wereld, begin niet bij je buurman

En het is zeker niet dat het niet mogelijk is allemaal! Het is gewoon een kwestie van centen, werkgelegenheid en en vooral de wil en de juiste mensen op de juiste plekken die maatregelen zouden moeten nemen. Het is ondertussen wel gebleken dat het ons niet lukt om overal de juiste keuzes te maken. Uiteindelijk willen we allemaal een betere wereld, en de buurman moet maar eens eindelijk hiermee beginnen. Want jij hebt altijd een goede reden om een kilo vlees voor een paar cent te kopen, of heerlijke appeltjes uit een ver land.

De oplossing zie ik liever niet zoals deze volgens mij nodig is. Maar net als een kind dat niet in staat is de juiste keuzes te maken moeten hier ook keuzes voor ons gemaakt worden. Boeren moeten eindelijk weer eens een goede boterham kunnen verdienen. Mits ze bereid zijn om over te gaan naar een andere manier van werken. Voedsel mag wat kosten, we zullen een offer moeten brengen. Maar dat lukt ons niet, dus zijn er maatregelen van bovenaf nodig die ons de goedkope makkelijke optie wegnemen. Maar ook maatregelen voor een wat eerlijkere verdeling. Het mag ten slotte niet zo zijn dat mensen niet meer in staat zijn om voedsel te kopen.

Kunnen we een ramp voorkomen?

De pijnlijke waarheid is dat we allemaal terug willen naar het oude normaal. We willen niet veranderen. De pijnlijke waarheid is dat Corona nog niet erg genoeg is. We hebben iets nodig wat nog veel erger is. Ik moet er niet aan denken dat het gebeurd, maar schijnbaar is het dat wat we nodig hebben alvorens we inzien wat we hebben. De vraag is of we tegen die tijd nog wel in staat zijn alles te herstellen! En dat terwijl nu nog heel veel hersteld kan worden, en het kost alleen maar geld, geen levens of delen van de mensheid of de aarde zoals we deze nu kennen.

Wat denk jij dat er nodig is?

Categorieën: Imkerijblog

1 reactie

Erik Schroën · 8 juli 2020 op 15:10

En hij legde de vinger, netjes en beheerst en, precies raak op de gevoelige plek.
Goed geschreven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen