verstikkende stikstof

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Als je niet onder een steen hebt geleefd dan heb je het minstens ergens mee gekregen: we hebben een stikstof probleem! Ging je je er iets meer in verdiepen dan werd het al snel onduidelijker! Sommige experts roepen dat we een probleem hebben hiermee, terwijl andere roepen dat stikstof juist voor een groene aarde zal zorgen. Dan zijn we er toch zou je denken?

Is stikstof slecht?

In de basis niet, de lucht die we in ademen bestaat voor een groot deel uit stikstof. Maar zoals veel dingen in het leven, té is nooit goed. Dat geld dus ook voor teveel stikstof in de lucht. Eigenlijk gaat dit probleem samen met ammoniak, maar ik probeer me even tot stikstof te beperken!

Stikstof is voeding.

In bijvoorbeeld kunstmest zit stikstof. Dus het is goed voor planten en voor de natuur zal je denken. Maar als je een zak kunstmest open maakt en op 1 plek op je gazon leegschud dan ga je zien dat de boel toch hartstikke dood gaat. Teveel is niet goed blijkt maar weer! Het geheim zit hem in de juiste proporties.

 

Stikstof in de natuur.

Er zijn planten die helemaal gek zijn op stikstof. Brandnetels, bramen en grassen bijvoorbeeld groeien er geweldig door! Vandaar dat die expert die riep dat de wereld er groener van wordt gelijk had. Het probleem is echter dat deze planten zo hard gaan groeien, dat ze andere planten gaan verdrukken. En zeker voor kwetsbare planten zoals orchideeën betekend dit het einde. Maar een weide met gras en bloemen zal bijvoorbeeld veranderen in een weide met enkel gras. Prima als je een koe bent, minder fijn als je bijvoorbeeld een klokjesbij bent die het moet hebben van die campanula. Deze heeft dan geen voedsel meer en zal dus uitsterven. En die weidevogel vind ineens geen insecten meer, dus ook deze heeft weinig te zoeken in een weide met enkel gras.

Gaan we de boeren de schuld geven?

Lekker makkelijk uiteraard om dit probleem bij de boeren te leggen. Hoewel ze zeker verantwoordelijk zijn voor een deel van de stikstof, levert ook je eigen auto een forse bijdrage!  En niet te vergeten je elektrische fiets. Om deze te laden is stroom nodig, en elektriciteitscentrales stoten aardig wat uit. Net zoals de industrie (in)direct  veel uitstoot van stikstof voor zijn rekening mag nemen. En de lucht- en scheepsvaart geven ook een flinke portie af, deze laatste gaan sowieso vrijuit schijnbaar… Dus ja boeren leveren hun aandeel, maar het is niet fair om zo veel bij de boeren te leggen, terwijl we ze geen goede alternatieven aanrijken.

En nu?

yeah… nu wordt het lastig! Er bestaat geen 1-2-3 oplossing. De boeren moeten op een andere manier gaan werken, elektriciteit moet echt duurzamer opgewekt worden, en de industrie zal moeten veranderen. Maar we zullen met zijn allen moeten veranderen! Op vakantie met een tentje of zo in eigen land (of caravan, camper, B&B maar tentje schreef lekker) in plaats van  tempels aan de andere kant van de wereld bezoeken. Ali en Amazon en andere grote bedrijven vervuilen veel met transport. En ons internet wordt geleverd dank zijn onmeetbaar veel stroom van servers overal. Dus alleen al het schrijven van deze blog levert stikstof op!

In de praktijk.

Eigenlijk kun je zeker wel wat doen qua keuzes en bewust leven. Maar bijzonder veel dingen die je doet veroorzaken stikstof. Je eigen bijdrage is dan ook lief, maar meestal erg minimaal. Deels zal het vooral van je eigen stemgedrag afhangen als er weer verkiezingen komen. Maar ga je voor de betere keuzes, dan gaat het jezelf uiteindelijk ook weer geld, en wellicht bewegingsruimte kosten. Het gaat tegen onze eigen natuur in om daarop bewust te stemmen dus ik zie nog geen licht aan de horizon. Wie weet heb jij ideeën? Reageer dan zeker hieronder!

 

Categorieën: Imkerijblog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen