10 redenen waarom je geen gazon moet willen

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Als tuinontwerper was een gazon altijd de eenvoudige keuze. Je hebt nog een flink stuk tuin over, maar het budget van de tuin is er bijna doorheen… Dus hatseflats ik klik op mijn gras icoon, en de tuin is ineens een groene oase! De klant is blij met het ontwerp, ik mag mijn rekening indienen en we hebben een win- win situatie. Het nadeel is eenmaal als je duurzamer wil werken dat je dan alles wat je doet onder een vergrootglas gaat leggen, en dan kom je erachter dat in de meeste gevallen dat gazon helemaal geen slimme keuze was!

1. Gevoelig voor ziektes!

Tijdens mijn loopbaan heb ik een studie van gras gemaakt. Want een gazon lijkt makkelijk! Je gooit wat grasmatten op de voorbereide grond, en de komende jaren zit het wel goed. Het nadeel is dat heel vaak na 1 of 2 jaar de problemen pas beginnen. En gras kent nogal wat problemen en ziektebeelden! Vergeet nooit, een gazon is niet 1 plant, maar dit zijn miljoenen plantjes bij elkaar. En als er eentje ziek wordt, heb je een dikke kans dat die zijn buurman ook ziek maakt! En er ontstaat een klein drama in de tuin…

2. Gras is duur!

Gras lijkt heel goedkoop. En dat is het tijdens de oplevering ook geweest! Reken voor de aanleg ergens rond de € 7.50 tot € 10.- per m2 en je hebt een prachtig gazon. Maar de kosten beginnen dan pas. Uiteraard heb je om de paar jaar een nieuwe grasmaaier nodig. Of zo’n kekke maai robot (en die verschrikkelijke dingen werken echt geweldig overigens!) je gras heeft water en bemesting nodig, de grond moet gevoed blijven worden, het moet geverticuteerd worden en met een beetje geluk moet je het om de paar jaar beluchten. Je hovenier doet dit uiteraard met een grote glimlach, maar als je alle kosten bij elkaar rekent, dan is dat gras per saldo een dure keuze geweest!

3. Het kost ongelooflijk veel water!

Een gezond, mooi groen gazon kost nogal wat water! De zomer van 2018 liet dan al vrij vlot zien wie de moed opgegeven had. Het gazon werd daar een hooiveld. Alleen de echte liefhebbers hielden het vol, en pompten duizenden liters water in hun gazon. En zelfs het water geven van gras kan niet zo maar. Je moet dit op geschikte tijden doen, en dat meer dan 80% van het water verdampt dat neem je als liefhebber graag voor lief toch?

4. zeker niet duurzaam!

Ik zal niet eens meenemen hoeveel energie gebruikt is bij het kweken van graszoden. Maar wat te denken van de jaarlijkse kalkgift aan je gazon, tel hierbij op de 3 voedingsbeurten die je een gazon dient te geven en al vlot kun je niet anders dan concluderen dat dit niet echt een duurzaam product is. De betere meststoffen zijn dan wel organisch tegenwoordig, maar het vraagt nogal wat energie om te produceren, te vervoeren en zo verder.

5. Het vraagt veel energie.

Ga je maaien met een motormaaier? Dan gebruik je uiteraard veel brandstof! Ga je elektrisch maaien? Of je stroom nu groen is of niet, echt slim is het toch niet om zo veel stroom voor een gazon te maaien? Ben dan ook stoer en ga met een duwmaaier werken. Dat vraagt alleen energie van jezelf, en bespaart je minstens 1 gang naar de sportschool.

6. Het kost je veel tijd!

Ga voor de grap de uren maar eens tellen die je aan je gazon besteed! pak ‘m beet 30x per jaar maaien, 4 keer per jaar bemesten, 1 x per jaar kanten steken, 1x per jaar beluchten/verticuteren, en dan nog al die keren dat je met de sproeiers in de gang bent om alles water te geven.

7. het voegt niets toe!

Toegegeven, het is groen en het leeft. En de opvang capaciteit van regenwater is groot. Maar dat is dan ook ongeveer de hele en enige functie van een gazon. Verder leeft er bijna niets in, en heeft niemand niets aan een gazon. Een gazon wordt dan ook wel vaker de groene Sahara genoemd. En komt er leven in, dan komen er mollen op af, en dat is uiteraard de nachtmerrie van iedere gazon bezitter.

8. Het is gevoelig!

Als dan na al die inspanningen in je tuin jou gazon mooi ligt te wezen, komen de kinderen weldra aan dat ze graag een zwembadje, of tentje willen zetten. De rest van de tuin in beplant of verhard en dan blijft dat gazon over om dit te plaatsen. Je wil dit je kinderen niet ontzeggen, maar zodra het zwembad afgebroken wordt zit je met een dode plek in je gazon. Dat wordt herstellen! (kost weer tijd, energie, geld)

9. Het wordt zelden gebruikt.

Een vaste vraag bij mijn klanten, wat ga je doen met dit gras? De meest voorkomende antwoorden zijn lekker in liggen van de zomer, en de kinderen op laten spelen. Vraag ik verder wanneer ze de laatste keer echt in het gras zijn gaan liggen? Meestal blijkt dit al enkele jaren geleden… En erg lekker lag het niet eens! En die spelende kinderen? Zodra die iets ouder worden, en de eerste keer per ongeluk een voetbal tegen de raam knallen dan blijkt al rap dat moeder de kids doorverwijst naar het plaatselijke trapveldje.

10. Vaak is een gazon eigenlijk een oorlogsveld, soms met chemische wapens.

Nu de leveranciers beperkt zijn in de middelen betreffende gewasbescherming,  worden graszoden vaak al geleverd inclusief de Engerlingen (een vervelend beestje voor je gras)die van de graswortels leven. Deze moeten uiteraard bestreden worden voor dat perfecte grasveld! Heb je een tijdje toch wat weinig voeding gegeven? Dan wordt je beloont met Klaver, dit moet uiteraard zo snel mogelijk dood! En dan heb je ook nog eens die vervelende paardenbloemen, daar blijf je maar tegen vechten en/of spuiten! Eigenlijk ben je vaak vooral druk alles te doden wat geen gras is, heerlijk duurzaam toch?

Een alternatief.

oké, nu heb je 10 redenen gezien waarom je geen grasveld zou moeten willen. Maar wat te doen met die stukken tuin die over zijn? Uiteraard denk en schrijf ik vooral richting de bijen. Maar mijn advies zou zijn zaai die stukjes mooi in! Er zijn zo veel verschillende soorten mengsels en planten, dat de keuze echt reuze is! Bijvoorbeeld bij Cruyd-Hoeck maakt men zich sterk voor wilde inheemse planten. Maar ook bij De Bolster is het bijvoorbeeld prima slagen. De keuze is reuze, dus je kunt kiezen voor lage begroeiing, maar ook hoog. Maar aangezien we over een alternatief spreken zullen de lage soorten de voorkeur hebben, zoals deze.

Voordelen van een bloemrijk mengsel.

Het grote voordeel van een bloemrijk mengsel is dat je er eigenlijk geen omkijken meer naar hebt gedurende de zomer. De bloemen komen op, en zorgen dat er amper licht aan de grond komt waardoor onkruid (wat is onkruid?) veel minder kans heeft. En als er eens een flinke distel tussendoor gaat groeien, dan bestudeer die plant eens voordat je deze gaat verwijderen, ze zijn erg mooi en trekken veel insecten aan!
Toegegeven, bij een bizar droge zomer als we in 2018 hadden heeft de natuur in eigen tuin soms een beetje water nodig. Maar dit staat totaal niet in verhouding met de duizenden liters die een gazon vragen. En zelfs als je helemaal geen water geeft zal er toch een hoop ontkiemen en uitkomen.

En genieten maar!

Bij op paardenbloem

Je kun kiezen voor een laag bloemen/gras mengsel, dan hoef je nog maar 1x per maand (of liever minder) te maaien. Verder kun je stoppen met kalken, beluchten, voeden en zo meer. Je hebt eindelijk tijd om van je tuin te genieten, en het aller mooiste is nog wel, nu heb je tijd om te genieten van de vele insecten die je tuin zullen lokken, in plaats van een slaaf van je eigen grasmaaier te worden. Eigenlijk is de keuze best makkelijk toch?

 

Categorieën: Imkerijblog

7 reacties

Jeroen Timmerman · 1 april 2019 op 12:20

Philippe, op het schoolterrein heb ik plek voor wildmengsel te zaaien. Dit ga ik ook zeker doen. Alleen hoe houd ik het in stand van jaar tot jaar. Het zou zonde zijn als ik ergens aan begin en fouten maak uit onkunde. Graag tips en trucs ieder jaar een mooi geheel te krijgen.

    Imkerij de Drakenbijen · 1 april 2019 op 13:11

    Hoi Jeroen,
    Het beste zou je even langskomen dan kan ik je eea duidelijker maken. Maar je hebt 1jarige mengsels (die ik verkoop) mengsels voor grond die af en toe verstoord wordt, en dan heb je nog de echte vaste mengsels. De vraag is vooral wat groeit er op dit moment, en uiteraard welk soort grond is het?

connie bulsink · 2 april 2019 op 06:23

wat een heerlijk stukje gezond verstand toch weer!

Tuinman · 5 januari 2020 op 06:48

Vrijwel alles in de natuur is afhankelijk van lucht. In de natuur is alles opgebouwd rondom ecosystemen. Biodiversiteit – dat wil zeggen een veelheid aan verschillende soorten organismen – speelt daarbij een belangrijke rol. Doordat elke plant en elk dier zijn eigen plekje inneemt in een systeem, is het ecosysteem stabiel en sterk. Wanneer door verontreiniging de balans wordt verstoord, raken sommige soorten verdrukt terwijl andere het overnemen. De biodiversiteit neemt af, en het systeem wordt kwetsbaar. Verontreinigde lucht slaat neer op onder andere weilanden, sloten en bos. En zo kom 90 t het in de grond terecht; dat gebeurt bijvoorbeeld met de stikstof uit de lucht. Dit zorgt voor overbemesting van de grond, waardoor sommige soorten veel te snel gaan groeien en de boel overnemen. Denk aan bramen, brandnetels en gras. Hierdoor krijgen kwetsbare soorten, zoals orchideeen, geen kans meer om te groeien. Honderden plantensoorten dreigen zo uit Nederland te verdwijnen.

    Marleen · 13 februari 2024 op 14:54

    Onzin, waarom zou ik klaver, paardenbloemen en andere plantjes in mijn gazon gaan bestrijden? Daar wordt het alleen maar mooier van. Heb mijn gazon nog nooit bemest, belicht, gevertucuteerd of iets dergelijks. Heb 1,6 ha, ben toch blij dat dat niet allemaal planten en bomen zijn. Vind het leuk om er 2x per week met mijn zitmaaier overheen te scheuren. Mijn hondrn, katten, eenden, kippen en koeien zijn trouwens ook heel blij met het gras.

Dirk · 14 juni 2022 op 14:08

Wat een onzin verhaal is dit… Ik heb mijn grasveld 4 jaar. Ik bemest het 1x per jaar. Ik maai het 1x in de 2 weken. Ik sproei het bijna nooit (alleen in hoog zomer 2x in de week een beetje water. maar dan 4 minuten overal even sproeien).
En het ziet er gewoon super uit!

Dirk · 14 juni 2022 op 14:15

Mijn buren hebben trouwens alles helemaal vol getegeld… Dat is zeker goed voor de natuur?
Ik heb 2/5 van de tuin vol met gras. 1/5 is stoep. en de rest is moestuin, planten, bomen etc.
Lekker met bloten voeten op het gras is toch veel fijner dan over een stoep lopen. Daarbij lijkt je tuin veel kleiner als je hem helemaal vol zet met planten / onkruit waar insecten op af komen.
Ik denk dat de meeste mensen ipv een gazon tegels gaan plaatsen. Dat is nog slechter voor de natuur.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen