aanleg van een BIJzondere kunstzinnige bijenoase.

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Hoe een leuk moment een Bijzondere bijenoase op gaat leveren!

Een bevriende kunstenaar heeft een beeldentuin waar hij zijn werken ten toon stelt. In een schitterende omgeving kun je hier heerlijk doorheen dwalen, en als je op dagen komt dat zijn galerie geopend is krijg je met een beetje geluk ook nog de ´grand tour´ van de kunstenaar zelf! Enige tijd geleden benaderde hij me of het een toegevoegde waarde zou zijn om een bijenkast in deze beeldentuin te zetten. Zijn werken richten zich sterk naar de natuur en hij zag hier een mooie meerwaarde in. Wat hij niet wist is dat een bijenkast redelijk wat werk is om te verzorgen. De imker (ikzelf in dit geval) moet ten slotte wekelijks, maar minstens tweewekelijks het volk controleren en ingrijpen daar waar nodig. Aangezien ik al meerdere locaties beheer zou me dat wellicht wat te veel worden. Maar hij maakt echt super mooie dingen, dus ik wilde wel iets bedenken om hier samen iets moois mee te kunnen doen!

de grote kunstwerken

Deze grote werken zijn van Rik van Rijswick

Het idee kwam als vanzelf

Maar het zette me wel aan het denken, en ik zag er steeds meer een uitdaging in! Een bijenkast was wellicht niet het beste idee maar we kunnen er wel een bijen en vlinders oase van maken. Laat mijn bijen en alle solitaire bijen lekker bij hem landen! Enthousiast heb ik hem dan ook benaderd hoe hij hier tegenover stond. Ook hij vond het een geweldig idee maar zoals een goed kunstenaar betaamt heeft hij financieel hiervoor niet de middelen paraat. Ik zag ook hierin een uitdaging, om samen iets moois te maken wat bijna geen geld kost. Maar planten zijn duur… Voor mezelf kwam ik er achter dat je soms ook gewoon te moeilijk kunt denken! alweer een tijd geleden was ik op internet aan het struinen en kwam uit bij Tuinblogger.nl en ineens ging dat beroemde lampje branden!

Zaad

Diverse zaden

Werken met zaden.

Waarom zouden we met dure planten gaan werken als de natuur ons deze ook gratis wil geven: we gingen zaden oogsten! Hoe moeilijk kan het zijn als de natuur dit zelf doet? Mijn bevriende kunstenaar heeft gelukkig meer tijd dan dat hij geld heeft, en het is niet dat er volgend jaar een complete tuin moet liggen! Het mag best enkele jaren duren voordat de tuin richting volwassenheid gaat dus we gaan dit gewoon stukje voor stukje oppakken! Met een heel nieuwe blik ging ik dan ook door mijn tuin wandelen en zag al snel dat de hibiscus vol zaaddozen stond, en ineens viel het me op dat de prikneuzen een kleine opening aan de bovenkant hebben. Hou ik deze ondersteboven dan vallen de zaden er letterlijk en figuurlijk uit. Tijdens het wandelen zag ik iemand die veel zonnebloemen had staan, en na uitleg dat het me om de zaden ging mocht ik het grootste exemplaar uitkiezen!

Dat vroeg om meer!

Zelfs een plant in mijn tuin waarvan ik me al de hele dag het hoofd over breek wat het ook al weer was, en me zelfs de kleur niet meer kan herinneren (nadeel van een grote tuin) bleek nok vol zaden te zitten die ik snel naar binnen heb gehaald en die lagen al snel te drogen. Toen ik naar binnen liep viel mijn oog nog op de vlinderstruik en ik heb hier massa’s zaden! Ik heb erg veel zin in het kweken met zaden, wellicht een beetje gênant om toe te bekennen maar ik heb in mijn leven al vele duizenden planten gezet maar er nog nooit eentje zelf van zaad tot plant groot gebracht. Er gaat weer een wereld voor me open hoe dit slim aan te pakken verder…

Bakjes gaan rollen van krantenpapier of toch zo’n persje kopen om blokjes potgrond te persen? Of toch voor de weg van de minste weerstand gaan en kan en klaar bakjes kopen? Voor mij is dit ook weer een nieuw avontuur!

Theoretisch groeit de beeldentuin tot iets moois uit.

Los van het lijnen spel moeten we wel zaken gaan voorbereiden om straks ook een echt begin te kunnen maken. Het moge duidelijk zijn dat we niet met gif gaan werken, en ook zo weinig mogelijk machinale bewerkingen willen toepassen. Niet alleen verstoren we daar het bodemleven onnodig mee, ook brengt dit weer kosten mee die we juist willen beperken in dit bijzondere project.

Dus gaan we de symbiose aan met de natuur daar waar mogelijk, en laten de natuur voor ons werken. De beeldentuin zag er afgelopen zomer schitterend uit! Een grote gele bloemen zee. Nadeel van deze gele bloemen zee is dat het om het giftige Jacobskruiskruid gaat… De eerste taak voor de kunstenaar was om nu die planten weg te halen, zodat verdere uitzaaiingen voorkomen werden. Daarbij heb ik mijn vriend een nieuwe opdracht gegeven: vanaf nu haalt hij zijn boodschappen met kartonnen dozen uit de winkel. Een extra klusje is dat hij hier telkens de eventuele plastic plakband vanaf moet halen, plastic hoort ten slotte niet in het milieu! Deze dozen worden om de bodem gelegd met daaroverheen een laag houtsnippers. Het karton zal vergaan en de snippers worden uiteindelijk ook compost. Maar tot die tijd zal al het aanwezige onkruid vergaan doordat hier geen licht meer aankomt. Op deze manier hoeven we de aan te pakken delen alleen maar af te dekken met karton, en zal de natuur de rest van het werk voor ons uit voeren. In een betere wereld zouden hiervoor onbedrukt karton gebruiken, dit is nog beter daar de druk inkt in het karton niet per se goed is voor de bodem. Maar we werken hier met een minimaal budget, dus moeten we overwegingen en keuzes maken om het zo duurzaam mogelijk aan te pakken binnen de financiële mogelijkheden.

Beginnen bij het begin!

houtsnippers

Houtsnipppers

Ik had op een opslag lager elders nog een aantal kuub wat oudere snippers liggen. Ze waren al aan het vergaan, maar voor dit doel is dit eerder een voordeel dan een nadeel! Ik heb hem deze 4 kuub snippers dan ook gebracht, en direct zie je dat je met een kunstenaar samen werkt! Daar waar ieder ander een vierkantje of rondje zou maken rond zijn beeld, maakt hij er een heel gave vorm van! Nu nog even wachten op beter weer, en we kunnen hier aan de slag met onze (hopelijk) planten uit zelf verworven zaad!

aardgodin

De aardgodin met haar rond haar een bed van snippers

Heb je nog tips of aanwijzingen voor ons? Of kom je ooit door Beesel en je heb planten die we hier kunnen gebruiken? Reageer dan vooral even op deze blog!

 

Categorieën: Imkerijblog

3 reacties

Joke · 15 januari 2018 op 16:57

Lege eierdoosjes of trays zijn goed om in te zaaien en ze verteren ter plekke. Hoef je ook niet te verspenen.

Erik Schroën · 16 januari 2018 op 11:37

Ik heb nog zaden liggen door een ijverige dame van 80 verzameld, oa klaprozen.
We maken hier bijenhotel met buizen. makkelijk vullen en weer vervangen na enkele jaren. Met eventuele tekeningen kan ik hem helpen 😉
https://www.heerlijkweert.com/initiatieven?lightbox=dataItem-ijy4avwx4

grtz Erik.

Mary ter horst · 16 januari 2018 op 17:33

Wat ontzettend leuk. Als Ik ooit in de buurt kom ga Ik zeker even kijken. De eierdozen zag Ik al vermeld hierboven. Mss is het een idee om een kruidentuin te beginnen in een hoekje. Verse kruiden is heerlijk om mee te koken. En mss doet ah weer in het voor jaar een aktie met de moestuintjes. Veel suc6

Grtz Mary ter Horst

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen