Augustus: de horror wespen komen!
Als je een insect bent, en je grote gedragsverandering komt jaarlijks op het moment dat de kranten zich helemaal dood vervelen, dan krijg je het zwaar! Zeker als je ook nog eens makkelijk te herkennen bent aan dat zwart-gele lijf, en je ook nog eens voor de donder niet bang bent! Maak kennis met de wesp! Want als je het begrijpt, snap je dat er weinig reden voor angst is.
Hebben wespen nut?
Een veel gestelde vraag! Alsof ieder dier in de natuur ‘nut’ moet hebben. Voor ons mensen kijken we wat voegen ze toe, en als dat niet bevalt dan graag verwijderen van deze planeet! Het gaat niet altijd om nut, maar het geheim zit hem in diversiteit, ook wel eens biodiversiteit genoemd. Het gaat om het geheel!
Ze hebben nut!
Maar om de criticasters van de wespen tegemoet te komen, de wespen hebben wel degelijk nut! Het zijn enorme opruimers in de natuur. Denk aan gevallen fruit, maar ook aan dode dieren (groot en klein) Maar niet enkel ruimen ze op, het zijn ook echte jagers! Per jaar vangen ze vele duizenden van die andere ‘nutteloze’ insecten waar we last van hebben, zoals muggen. Zouden er geen, of te weinig wespen zijn dan kun je het wel vergeten om op die lekkere zwoele zomeravond buiten te zitten, je zou gek worden van de muggen!
Soorten wespen
Nederland kent vele soorten wespen. Vele zul je waarschijnlijk nog nooit hebben opgemerkt, anderen zijn zeer vriendelijk en anderen daarmee krijg je pas last als hun taak erop zit. En precies dat gaat begin augustus gebeuren! De Duitse wesp/Limonadewesp wordt actief!
Wat doen wespen?
In de basis lijken ze een beetje op bijen, je hebt 1 koningin die na een succesvolle overwintering een wespennest gaat bouwen. Het hele begin doet ze zelf, ze start met het nest en gaat zorgen voor onderdanen. Deze voedt ze zelf, en zodra deze klaar zijn voor hun taak zal de koningin zich enkel in het nest ophouden, waar ze eitjes legt. Maar de jonge wespen moeten gevoerd worden. Hiervoor vliegen werksters continu rond op jacht naar voeding (vaak kleine insecten dus) eenmaal een prooi gevangen kauwen ze deze fijn en vliegen terug naar het wespennest en voeren de jonge wespen deze ‘pap’.
Energie
Het kost uiteraard nogal wat energie dat jagen, en als je dan ook nog eens je buit moet afgeven zul je vlot te weinig energie hebben. Maar zoals bijna altijd is de natuur geniaal. De jonge wespen scheiden als ze gevoerd worden een zoetstof uit, welke de werkster weer opneemt. In deze zoetstof zit suiker, dus pure energie voor de wespen! Het hele seizoen zijn ze hiermee druk en hebben we weinig last van de wespen. Ze doen gewoon hun ding! Geven hun buit op en laven zich aan zoetstof.
Ze vliegen uit
Echter de biologische klok tikt ook in een wespennest door en eind juli komt het einde van hun seizoen in zicht. Om hun voortbestaan te verzekeren wordt de laatste lichting wespen geen gewone werksters, maar koninginnen. Alles draait nog door zoals altijd, tot dat het moment komt dat deze laatste wespen uitvliegen. De werksters komen thuis om te ontdekken dat er geen jonge werksters meer te voeren zijn. En dan komt de grote gedragsverandering!
Suikerverslaving
Gedurende het seizoen zijn de werksters (net als zo’n beetje alle mensen) verslaafd geraakt aan dat heerlijke goedje: suiker! En er zijn geen jongelingen meer om te voeren, dus gaan ze op zoek naar suiker, hoe puurder hoe liever! Een afgevallen pruim die is gaan vergisten is uiteraard heerlijk, maar er bestaan nog lekkerdere producten! Wat te denken van geweldige dingen zoals frisdrank, ijsjes en vele soorten snoepgoed. Je zou er een moord voor doen. En een suikerverslaafde wesp neemt dit nogal letterlijk… ze doet alles wat in haar macht ligt om wat suiker te bemachtigen. Eerst door er heel brutaal heen te vliegen en erbij te landen. De wesp waant zich in de wespenhemel! Dat glaasje cola bevat zoveel vloeibare suiker dat ze gelukzalig begint te drinken.
En dan gaat het fout…
Wij mensen vinden dat echter helemaal niet leuk, zo’n zwart-gele rakker op je glaasje, flesje of ijsje. Wij zullen dat insect wel even op zijn plaats wijzen, en met een wel gerichte mep proberen we het beest weg te jagen. Zoals ik al schreef… die wesp doet er een moord voor! De kans dat ze zich omdraait en met 40Km/h de aanval inzet is groot. Probeer haar dan nog maar eens te raken! Ook is de kans erg groot dat de wesp na die tik door de lucht tolt, en op een ander mens land. Deze moet het dan ontgelden met een mooie steek. En die ander zegt, ik zat op een terras, deed niets en werd spontaan gestoken door zo’n rot beest!
Wespen steken met een reden (alleen snappen we die vaak niet)
Maar ondanks de vele mensen die denken dat wespen spontaan steken; dit klopt niet! Het heeft altijd een reden! Alleen snappen of zien wij de reden vaak niet. Die wesp die landt en na een tijdje een steek geeft? Waarschijnlijk is de wesp helemaal in de war geraakt door je deodorant of parfum. Gebruikt daarom in de zomer liefst geen parfum, en een deodorant op natuurlijke basis! En gebruik bij voorkeur ook een echte natuurlijke zeep of douchegel. De wespen herkennen deze geuren en raken niet in de war. Een verwarde wesp is een boze wesp! En botst er tijdens het fietsen een wesp tegen je aan, dan zal ze van schrik steken. Een bij overigens ook! Maar vooral de wesp die weggehouden wordt bij zoetigheid, die kiest de aanval!
Wat te doen?
Als ik met mijn gezin een ijsje ga eten en zie dat op het terras mensen zitten te wapperen tegen de wespen, dan is de keuze makkelijk. Ik weet dat als ik erbij ga zitten dat ik een grote kans loop op een wespensteek. Vraag jezelf dus af of je daar überhaupt wilt zitten! Ga je ergens zitten en er komt een wesp? Gun dat beest zijn kruimel eten, of druppel drank. Het is zelfs fascinerend om te zien hoe ze deze opdrinken. Helemaal gelukkig zal de wesp daarna opstijgen zonder een greintje agressiviteit. Nog steeds loop je het risico dat enkele tafels verder een wesp je nek wordt gemept.
Wespenlokker
Fantastisch zijn ze, van die wespenvangers waar je wat zoetigheid in doet, de wesp kruipt erin en vindt de weg naar buiten niet meer. Uiteindelijk zal ze in de zoetigheid vallen, waar ze na een dag spartelen verdrinkt. In hun paniek scheiden ze een flink alarm-feromoon uit, waar andere wespen ook op af komen. Je lokt dus niet enkel je lokale wespen, maar ook de wespen van de buren komen erop af. Dat ze een langzame gruwelijke dood sterven bekijken we met een satanisch genoegen, had je maar niet moeten kunnen steken kreng! En alle wespen die er omheen vliegen zijn gelokt door de zoetstof, en staan stijf van de hormonen door de alarm-feromonen. Veel agressiever zul je ze niet krijgen! Wil je veel wespen in je tuin? Hang vooral veel van die wespenlokkers… erm… wespenvangers op!
Het vriendelijke effectieve alternatief
Ik heb zoveel over wespen te melden dat ik een vervolg van deze blog voorzie. Maar kort over de natuur van wespen; ze zijn redelijk territoriaal! Zien ze een ander wespennest dan houden ze hier voldoende afstand van. Zeker een meter of 6. En precies van deze kennis kunnen we gebruik maken! Hang op strategische plekken in je tuin een wespennest op, en je zult aanzienlijk minder last hebben van wespen zonder dat de feromonen de lucht vullen! Alleen heb je dan nog meer wespennesten waar je dus niet op zit te wachten, en nu?
De waspinator, geniaal eenvoudig en effectief!
Zelden was de oplossing zo makkelijk dan met de Waspinator! Deze stoffen zak bootst een wespennest na in de ogen van een wesp. Hang de Waspinator onder je parasol, aan een boom, een lamp af waar dan ook waar je wespenvrij wil zitten, en je zult merken dat er véél minder wespen komen. Hang uiteraard nu niet je hele tuin vol met deze dingen, of zoals ik tegenwoordig bij sommige horeca zie onder honderden parasols. Maar gebruik je verstand! De Waspinator is op steeds meer plaatsen verkrijgbaar, zo ook bij onze imkerij of onze webshop.
Wij kunnen zo goed als ongestoord in onze tuin zitten, en die enkele verdwaalde wesp mag aanschuiven om een hapje te eten. We zorgen vooral dat etenswaren niet blijven staan om te voorkomen dat de rest van de familie op bezoek komt. Maar we doden ze zeker niet!
Doe jij iets tegen wespen, en zo ja wat?
22 reacties
Annemiek · 31 juli 2019 op 17:31
Ik doe steeds minder tegen zogenaamd ongedierte. Sterker nog, door biodiversiteit te stimuleren zijn ál mijn rozen luisvrij en hebben diverse insecten in mijn tuin daar óf een goed maaltje aan, óf heel veel nakomelingen. Het is bij ons ook niet heel druk met wespen (nog?) maar mocht het zover komen dan zal ik hooguit een sinaasappel met kruidnagel neerleggen als we buiten willen zitten. Ik hoorde dat koffiedik verbranden ook schijnt te werken maar ik weet niet of ik dat wel zo lekker vind ruiken….
Daisy Bremmers-Maters · 14 juli 2020 op 13:41
Bedankt voor het schrijven van deze blog!
Jaren terug eens gelezen dat door je bordje of glas te “delen”, je in harmonie met een wesp samen kunt genieten. En het werkt inderdaad! Mijn peuter breng ik bij dat wespen zeker niet eng zijn maar beestjes die je moet koesteren. Ze mag en zal er niet naar slaan.
Ik heb je blog gedeeld op Facebook en het stukje over delen geciteerd.
Bedankt voor deze leerzame les die ik mag en kan delen!
Mariska · 31 juli 2019 op 17:33
Ik ben het helemaal eens met dit verhaal. Het zijn super mooie nuttige diertjes! Ik heb alle respect voor ze. Net als voor de andere dieren natuurlijk maar ik denk zeker dat mensen wespen beter zouden moeten begrijpen en dit verhaal is duidelijk
Kiki · 31 juli 2019 op 18:22
Na t lezen van dit bericht heb ik gauw mijn wespenpot leegegoten, en een bosje lavendel ingestoken
Ik ga zeker zo’n wespenator bestellen!! Wat een topoplossing!!
Marianne vdP · 31 juli 2019 op 20:02
Ik ben zuinig op elk insect. Maar..Deze week heb ik voor het eerst in bijna 70 jaar een allergische reactie gehad na een wespensteek. Ik heb hem/haar niet gevraagd tot welke soort hij/zij behoorde. Een kwartiertje na de steek begon het gif te werken en kon ik nog net naar de EHBO fietsen, waar ik met spoed aan een infuusje werd gelegd.
Wel uitkijken voor die beestjes!
Cari · 31 juli 2019 op 20:02
Als je een (vegan) ijsje eet, geef de wesp apart ook een beetje en geniet samen.
https://www.youtube.com/watch?v=MyyHEgaIFPg
Prachtig en fantastisch om te zien hoe het diertje ervan smult!
Wendy · 1 augustus 2019 op 07:23
Wij eten heel graag buiten en laten dan wierook branden. Sindsdien geen wespen meer ( of een enkele die snel komt kijken en terug weg is). De wespen blijven leven en zoeken elders waar het niet stinkt en wij genieten van onze maaltijd buiten.
Wendy · 1 augustus 2019 op 07:24
Wij eten heel graag buiten en laten dan wierook branden. Sindsdien geen wespen meer ( of een enkele die snel komt kijken en terug weg is). De wespen blijven leven en zoeken elders waar het niet stinkt en wij genieten van onze maaltijd.
Tineke · 1 augustus 2019 op 09:09
Ik heb al in mei zelf een wespennest nagemaakt van kippengaas met daaromheen papiertape. Dat heb ik grijs geverfd. Het hangt op het terras en daar zien we inderdaad nooit een wesp. In de rest van de tuin scharrelen ze wel rond. Prima geregeld zo.
Lenny · 1 augustus 2019 op 18:43
Wij hadden vorig jaar zo 2 waspinators en dat hielp letterlijk niets.
Ik gaf er ook 1 aan mijn schoonouders in Spanje en ook daar kwamen ze er gewoon vrolijk rond hangen.
Imkerij de Drakenbijen · 1 augustus 2019 op 18:49
da’s wel vreemd! Was het de originele Waspinator? En opgehangen volgens de gebruiksaanwijzing? Het is uiteraard niet dat je geen enkele wesp aan tafel meer zult krijgen, maar we merkten hier dat er echt aanzienlijk minder wespen zaten. Van veel andere mensen hoor ik ook positieve geluiden. Alleen de zelfmaak nesten hebben erg wisselende effecten, maar sommigen daarvan werken ook prima.
Imkerij de Drakenbijen · 14 juni 2022 op 08:59
Zoals aangegeven, deze werkt tegen de de limonadewesp. En als je de waspinator pas gaat hangen als er al stevige wespen bollen in de omgeving zitten dan kunnen de wespen de afstand onmogelijk aanhouden.
Richard · 4 augustus 2019 op 21:55
Met de wespenplaag die er momenteel is bij ons op de camping ga ik die Duitse variant niet ontzien
Er zijn er teveel op dit moment :'(
Imkerij de Drakenbijen · 5 augustus 2019 op 09:53
Te oordelen aan je woorden is deze camping van jullie? Ik snap uiteraard dat je gasten niet tussen de wespen wil laten zitten. Maar het is dan zaak om te ontdekken waarvandaan ze komen, en dan actie te ondernemen aan de bron. Indien er extreme overlast is, betekend dit meestal dat ze vorig jaar al een succesvol jaar hadden, en meerdere koninginnen hebben zich in jullie omgeving gevestigd. Met wespenvangers (lokkers) ga je de slag niet winnen, maar wel kun je het probleem verleggen hiermee. Komend jaar zou je tijdig maatregelen kunnen nemen met waspinators zodat ze zich elders vestigen. Maar nu moet je er idd mee dealen.
Bob · 11 augustus 2019 op 14:45
Met twee wespennesten in het dak en 1 in de buitenruimte voor mijn gasten (die ik wel weggehaald heb) is dit stuk een verademing om te lezen. Bedankt voor de wijze leerles. Volgend jaar gaan we zo’n waspinator kopen. En de nesten twee in het dak mogen gewoon blijven.
Wespen verwijderen met kinderen · 25 oktober 2019 op 07:36
Ik wist niet dat wespen ook muggen vangen. Die beestjes zijn nuttiger dan ik dacht, maar om ze nu gewoon bij mij thuis rond te laten zoemen, nee dank je. Ik heb kinderen thuis dus de wespen verwijderen is geen optie, maar een must.
Imkerij de Drakenbijen · 26 oktober 2019 op 17:47
Iedereen maakt uiteraard zijn eigen keuzes en afwegingen, maar ik zou eigenlijk niet weten waarom alle wespen moeten verdwijnen als er kinderen in huis wonen… Dat noemen we ook wel natuur, en niet alles is per se maakbaar. Maar nogmaals, dit is een eigen keuze.
Bas · 18 januari 2020 op 12:02
Aan het eind van elke zomer kom ik ze natuurlijk tegen : de Hoornaar . De wespen verlaten het nest en gaan op zoek naar suikers die ze (vaak) onder de bast van jonge boompjes vandaan halen . Op mijn site zijn er enkele foto’s van . Ik heb al vaker een hoornaarsnest benadert , soms tot op 2-3 meter om foto’s proberen te maken . Als je omzichtig te werk gaat , zul je merken dat het die wespen niets uitmaakt , ik heb ze nooit agressief gezien en het is ook geen agressieve soort ….. dus “horrorwespen” vind ikzelf vaak overdreven en de media maken de mensen vaak gek met dit soort aanduidingen . De Duitse wesp daarentegen is meer gericht op alle soorten zoetigheid en valt ons vaker lastig , berucht zijn die plekken waar gegeten en gedronken word op zomermiddagen … Vorig jaar werd ik door een Frans veldwespje gestoken , maar dat was ik zelf schuld : hij landde op mijn wang en ik wilde hem wegmeppen . Ook deze soort heb ik vaker in de tuin ( kleine bolletjesnesten) en vallen me nooit lastig . Het zijn inderdaad nuttige dieren die perfect passen in het gehele plaatje van biodiversiteit .
Tamara · 14 juli 2020 op 12:04
Interessant artikel, zelf hebben we weinig last van wespen, onze buurman daarentegen wel, maar dat blijkt nu logisch want die heeft zo’n wespenvanger. Zelf gebruiken we een schaaltje met wat druppels essentiële olie ‘kruidnagel, houden ze niet van dus blijven ze weg.
Hanneke · 8 augustus 2020 op 16:53
Ik heb om deze reden mijn kinderen geleerd om te bevriezen als er een wesp bij ze zit. Uitgelegd dat ze gewoon ook honger en dorst hebben en graag een hapje bij je halen en daarna weer weg gaan. Als ze bewegen kunnen ze of ergens tussen komen of zich bedreigd voelen
GonzoszVoice · 25 augustus 2021 op 07:16
Als er wespen zijn dan zorg ik dat een plekje heb achter in de tuin waar ze mogen zijn, soms in het vogelhuisje om restjes op te laten eten wat ik niet zomaar in de gft emmer gooi. Het zijn goede en snelle opruimers, dat blijkt wel uit mijn filmpje wat ik laatst gemaakt heb puur uit interesse. Meppen naar een wesp heeft geen zin, kost je teveel energie.
Haenen Brigitte · 14 juni 2022 op 13:44
Hier leven veel wespen, mogen gerust komen drinken, ik zet wel een appart schoteltje. Staan ook boomstronken met gaten voor hun. Als ik iets moet gaan doen dicht bij hen, vertelt ik wat ik aan ‘t doen ben. Lijken het te verstaan, ook toen mijn man de goot moest leegmaken. In paniek zei hij, oei allemaal wespennesten onder het is a dak. Ik zei, vertelt wat je aan ‘t doen bent, en geen enkel probleem. Van mij mogen ze hier allemaal rondvliegen, op de bloemen zitten, en rijp fruit eten.