De ultieme verbinders

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Op zaterdag tussen 10.00 en 13.00 wordt het wekelijks gezelliger in de imkerij! Steeds meer mensen ontdekken de imkerij, lopen lekker binnen terwijl wij ze een hartverzakking bezorgen door te roepen ‘let op de afstap’.

Hierover zo meer… Maar steeds meer mensen komen binnen. Vaak om iets te kopen maar ook vaak met diverse vragen. De Senseo maakt overuren en de ene lepel honing na de andere verdwijnt in een kop thee. Want dat staat voor mij voorop, het moet gezellig zijn! En niemand hoeft iets te kopen (hoewel dat wel een prettige bijkomstigheid is)

Ook mijn vrouw heeft ontdekt hoe gezellig de gemiddelde zaterdag is, en schuift steeds vaker aan. Haar officiële lezing is dat ze dit ter ondersteuning doet. Een taak die ze geweldig op haar neemt, maar stiekem vind ze het vooral erg gezellig. We hebben ondertussen al vaste klanten die we graag met regelmaat terug zien komen. Door het sociale karakter van de imkerij leven we welgemeend mee in hun wel en wee. Maar telkens weer leren we ook nieuwe mensen kennen. Mensen zo divers als je maar kunt bedenken! En iedereen is net zo welkom, ongeacht kleur, maat, geloof, komaf of wat je maar kunt bedenken! En met iedereen delen we onze koffie en thee.

En dan komt het mooie van bijen om de hoek kijken; bijen zijn de ultieme verbinders! En dat in zo ongelooflijk veel opzichten. Voor ons richting de natuur, maar ook voor mensen onderling. Waar ter wereld je ook komt, staan bijen positief aangeschreven. In elk geloof en in elke laag van de bevolking. Zelfs mensen die angstig zijn voor bijen weten ze bijna altijd wel te waarderen als belangrijke wezens. Wat dat aangaat kunnen we nog veel van de bijen leren, maar hebben we sowieso goud in handen! Niet alleen het vloeibare plakkerige goud genoemd honing, maar het morele goud dat we ons niets aan moeten trekken van onze verschillen, maar juist op onze gelijkenissen moeten we ons concentreren!

De bijen geven ons de kans en gelegenheid om dit uit te voeren. Voor iedereen die de imkerij binnenkomt, en die bijgekomen is van de schrik dat we in koor roepen ‘let op de afstap’ (in koor, want meestal roepen de aanwezigen gezellig mee) staat de koffie of thee klaar. Voor iedereen hebben of maken we tijd en iedereen is ook welkom. Niet als tactiek of slimme marketing, maar iedereen is ook écht welkom.

De bijen zitten momenteel in hun kasten, gezellig met elkaar op een kluitje. Ze sluiten niemand buiten, discrimineren niemand die een wat ander uiterlijk heeft en delen hun honing met elkaar zonder op welke wijze dan ook zich zorgen te maken dat ze zelf minder krijgen. Want de bijen snappen wat mensen nog steeds niet lijken te snappen; samen zijn we sterk. En alleen samen overleven we omdat we elkaar nodig hebben!

We kunnen nog zo veel leren van onze bijen! Maar dank zij onze bijen mag ik dagelijks ruim 7000 mensen vertellen over onze imkerij. Dankzij de bijen heb ik fantastisch mooie producten die ik mag verkopen. Dankzij onze bijen leer is wereldwijd steeds meer fantastische mensen kennen. Dankzij onze bijen vergeven mensen het ons dat onze producten een tikje duurder zijn dan producten uit een standaard supermarkt schap. Dankzij de bijen mag ik mensen bijbrengen hoe belangrijk de natuur is. En dankzij de bijen mag ik in hun leefomgeving mee kijken en een voorbeeld maken hoe het mooier kan. En niet te vergeten, dankzij de bijen zit ik nu deze blog te schrijven. Niet dat deze me verder iets oplevert, maar gewoon door de inspiratie die ze me als mens geven.

Nog even over dat afstapje… Helaas hebben we tijdens de verbouwing van de imkerij met 1 ding geen rekening gehouden. Aangezien ik groter ben dan de ruimte hoog is hebben we de vloer flink verlaagd zodat ik rechtop rond kan lopen. Met als gevolg dat er achter de deur een vloer ligt die een 15Cm lager is. Vandaar onze standaard waarschuwing zodra de deur open gaat. Waar ik van baal is dat rolstoelen hierdoor niet binnen kunnen. Maar in de toekomst zullen we kijken welke aanpassingen hiervoor mogelijk zijn. Want ook mensen met een rolstoel zijn uiteraard welkom!

 

Categorieën: Imkerijblog

2 reacties

Jan Moen · 10 december 2018 op 13:31

Geweldig mooi verhaal op een luchtige manier geschreven, dank dat ik hier ook van mee mag genieten. Fijn om te lezen dat er over nagedacht en hopelijk iets aan gedaan kan worden, de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Ik ben een 73 jarige Amsterdammer, en gebruiker van een rolstoel. En heb er meerdere keren aan gedacht, om de kant van de Imkerij te bezoeken ! En kijk dan ook uit naar het moment dat het inderdaad is aangepast. En ik die kant op kan gaan, in combinatie met een bevriend imker in Horn. Die er door gezondheidszorg redenen mee heeft moeten stoppen. Helemaal uit Amsterdam te komen, en er dan achter te komen, dat ik buiten de deur moet blijven lijkt mij dan een te grote teleurstelling. Dus ik hoor graag als de mogelijkheid daar is dat ook ik een onbeperkt gebruik kan maken om ook deen geweldige Imkerij ..! Hopelijk tot dan Met vriendelijke groet. Jan Moen.

    Imkerij de Drakenbijen · 10 december 2018 op 14:16

    Dat was inderdaad een zeer pijnlijk moment geweest! Wat fijn dat ik dat aan de voorkant heb kunnen ondervangen dan! Of ja aan de voorkant… dat was pas zo geweest als we tijdens de verbouwing hier bij stil hadden gestaan. Maar helaas denk je hier gewoon niet aan als je niemand in je omgeving hebt die in een rolstoel zat. Pas tijdens mijn open dag werd ik hier op een zeer pijnlijke manier bewust van.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen