Het belang van de natuur en haar insecten.

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Waarom insecten belangrijk zijn, en de kracht van de natuur.

Vaak heb ik het over het belang van bijen, maar eigenlijk moet ik het meer hebben over het belang van insecten in het algemeen. Maar vooral wil ik altijd het belang van de natuur aangeven!


Het probleem van die natuur is dat deze eigenlijk onnoemelijk sterk is! Soms mocht ik willen dat de natuur minder sterk was, dan was de boodschap makkelijker over te brengen. Anderzijds ben ik natuurlijk vooral blij dat de natuur wel zo sterk is, dat geeft ons de mogelijkheid zaken alsnog te verbeteren. Zou dat niet zo zijn dan waren we al veel te laat!

Visueel maken.

Maar ik wil proberen visueel voor jullie te maken wat de natuur nu eigenlijk zo sterk maakt, want dat is ook de grote zwakte van de natuur.
Ik vergelijk de natuur wel eens met een enorm groot web, zoals een spinnenweb.

Dit is opgebouwd uit vele dunne draden. Maar de kracht zit hem er in dat als er dunne tussendraden breken, het spinnenweb niet ineens instort. Als je in de natuur vaker na een spinnenweb kijkt zie je dat ze zelden perfect zijn.

Vaak zitten er wat gaatjes in, of andere beschadigingen. En toch blijft het web bestaan dan. Maar ondertussen komt er wel steeds meer kracht te staan op de wat dikkere draden. Deze vangen dit op, tot dat een moment komt dat er te veel kracht op de dikkere draden komt. Ineens kan een groot deel van het web in elkaar klappen. Maar dan nog blijft meestal een deel van het web achter. Het zij in een andere vorm. Maar ook de krachtverhoudingen in dat web veranderen compleet. Vaak is dan nog maar weinig nodig om het gehele web in elkaar te laten storten!

De natuur is niet anders.

Dit zelfde principe geld ook voor de natuur! Afgelopen jaar kwamen we erachter dat er enorm veel insecten zo goed als, of compleet verdwenen waren. Elk insectensoort dat verdwijnt staat in dit voorbeeld voor een dun draadje. Er zijn dus vele dunne draden verdwenen, waardoor er een enorme kracht op de dikkere draden komt te staan.
In het web van de natuur zijn de insecten uiteraard van groot belang voor de bestuiving. Maar ook weer als voedsel, en vooral als deel van de keten!


Een klein voorbeeld:
Op een plant komen luizen. Deze luizen worden verzorgd door de mieren (die weer zoetstof van de luizen melken) Mieren zijn de grootste vuilnismannen van de natuur! Niet alleen andere insecten eten ze op, maar ook kadavers worden tot op het bot kaalgevreten. Mieren worden weer gegeten door vogels. Maar ook gebruiken vogels mieren weer om parasieten van zich af te krijgen. Vogels zorgen weer onder andere voor de verspreiding van diverse zaden.


Zullen we de luizen geheel weten te bestrijden dan komen er dus spanningen op andere soorten te staan, met het risico dat dat andere soorten wegvallen en er dus te veel spanning komt te staan op andere soorten met het risico dat ook deze weer uitvallen, en op deze manier dan hele delen van het web in elkaar storten.

Het geniale van de natuur is dat weinig dieren of planten geheel afhankelijk zijn van een enkele soort. Ze bestaan uiteraard zeker, maar de meerderheid is flexibel. Maar daar zit momenteel ook de bedreiging. Vele dunne draden zijn al gebroken, en dikke draden staan op springen! Als je zo om je heen kijkt ziet alles er nog normaal uit ten slotte. Zoals ik ook regelmatig met mijn lezingen aangeef, het is al lang niet meer 5 voor twaalf, het is enkele seconden voor twaalf en actie is nodig!

Neem je verantwoording en handel!

Niemand die dit leest of hoort zal de wereld kunnen veranderen. Maar iedereen die dit leest of hoort kan wel wat doen! En de stappen zijn helemaal niet zo moeilijk!

1. Gebruik geen gif in je tuin. Geen enkel gif, nergens voor! Nooit!
2. Zorg voor met vogelhuisjes maar ook aan insecten! Maak zelf insectenhotels (het stelt echt niets voor!) of koop ze desnoods. Denk er hierbij aan dat je beter 10 kleine insectenhotels kunt gebruiken dan 1 grote.
3. Maak een rommelhoekje in je tuin met wat takjes, bladresten enz. als schuilgelegenheid en broedplaats.

Ten slotte.

Nogmaals, verwacht nu niet dat de natuur hiermee gered is. Maar net zoals met veel dingen: als we dit massaal doen dan veranderen dingen echt wel! En als je nu denkt wat maakt die actie van mij alleen uit? Vergeet dan niet dat jou actie op zijn minst 100% meer is dan dat je niets doet. Je actie is dus altijd 100% effectief!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen