Het insecten armageddon; we staan erbij en kijken er naar.

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Er zijn van die dingen die zijn eigenlijk te logisch zijn. Stel je huis staat in brand, dan bel je de brandweer toch? En als je auto een lekke band heeft dan zul je niet vrolijk doorrijden naar je vakantie bestemming. Zo zijn er wel meer logische zaken als er een crisis is, dat je dan ook direct tot handelen overgaat. Wat ik dan ook met de beste wil ter wereld niet kan begrijpen is dat zich momenteel wellicht wel de grootste crisis ooit aan het ontwikkelen is, maar er is geen paniek! Alles en iedereen gaat gewoon door, en zo lang we lekker goedkoop de boodschappen bij de super kunnen doen lijkt er niets aan de hand… Tot dat het te laat is….

Om maar even met wat linkjes en cijfertjes te strooien om duidelijk te maken dat ik niet overdrijf:

 • Van de 53 soorten vlinders die nog voorkomen, staan vele op uitsterven en de helft staat op de rode lijst. Hier de link
 • De Libellen leken een positieve uitzondering, maar ook deze nemen nu af in plaats van toe. Hier de link
 • Wereldwijd verdwijnen de bijen. En dan heb ik het niet eens over de honingbij, die hebben ten slotte imkers. Nee de bijensoorten die gewoon in het wild leven! Hier de link
 • Hemelsbreed een paar kilometer verderop kwam men tot de conclusie dat de afgelopen jaren de insecten met 76%(!!!!!!) zijn afgenomen! Hier de link.

Nu zou je dus verwachten dat we wereldwijd in rep en roer zijn. In bijna blinde paniek zijn we er met zijn allen voor aan het zorgen dat hier direct actie wordt ondernomen. Vandaag is een verkiezingsdebat, eigenlijk zullen Thierry Baudet (FvD), Klaas Dijkhoff (VVD), Rob Jetten (D66) en Lilian Marijnissen (SP)  Lodewijk Asscher (PvdA), Sybrand Buma (CDA), Jesse Klaver (Groen Links) en Geert Wilders (PVV) het alleen maar hier over moeten hebben. Hoe pakken we deze enorme crisis aan?? Welke actieplannen beginnen volgende maand, of liever nog de volgende week? Want wat we met zijn allen wel weten, sterven onze insecten uit, dan hoeven we over al die andere zaken niet meer te praten!

Maar wat hier nu precies gebeurd… Ik weet het werkelijk niet. Ondanks dat al deze gegevens gewoon op internet te vinden zijn lijkt niemand zich er echt druk om te maken. De wereld draait lekker door, en niemand die echt van betekenis is maakt zich druk om deze ongelooflijke crisis die zich voor onze ogen afspeelt!

Het vreemde van dit verhaal is, we hebben eigenlijk nog nooit een dergelijke grote crisis gehad die makkelijker op te lossen is dan deze! Simpel gesteld: Vanaf heden moet elk soort gif (gewasbeschermingsmiddel) verboden worden!  Wellicht mogen enkele soorten uiteindelijk wel weer gebruikt worden, echter alleen als onomstotelijk bewezen kan worden dat dit verder geen negatieve impact heeft. Uiteraard zullen boeren zich in eerste instantie kapot schrikken hiervan, maar dat is nergens voor nodig. Wat het is niet meer dan logisch dat indien een boer met een groepje mensen een veld moet gaan schoffelen, dat die boer ook veel meer betaald krijgt voor zijn producten. Daarbij bestaat er een nieuwe generatie schoffelmachines die tot aan de plant schoffelt.  Het vraagt uiteraard een enorme aanpassing van de manier van werken, dat realiseer ik me. Maar moeilijk en onmogelijk zijn twee verschillende dingen! De inkooporganisaties moeten die belachelijke producteisen uiteraard laten vervallen, wat maakt het nu uit welke vorm dat fruit oid heeft. En hoewel ik weet dat dit niet 1-2-3 zal gebeuren, is dit toch echt wat nodig is! En ja… Ons voedsel zal daardoor veel duurder worden. En eigenlijk moet ons volledige economisch stelsel omgegooid worden. Want zo lang de euro regeert zal deze elk gevecht overwinnen. En wat is nu kostbaarder dan ons voedsel?

Het probleem ligt uiteraard niet enkel bij het gif gebruik. Door het idiote maai beleid in Nederland haal je het voedsel weg voor onze insecten. Maar niet alleen dat, ook toekomstige generaties maai je vaak in dezelfde beweging weg. Aangezien zich op de akkers dan ook weer planten als klaprozen ed. zullen vestigen zullen deze vlot weer verspreiden, en komt er meer voedsel voor de insecten. En wat te denken van ons beleid betreffende bomen? Bomen zijn er om naar te kijken, dit zijn onze groene longen! Alleen de arrogantie al om deze weg te halen omdat iemand last heeft van blaadjes maakt me nijdig!

Om maar weer wat cijfertjes te noemen: op een Wilg leven wel 450 soorten, op een zomer- of wintereik 423 en op een berk 334 stuks! Lees hier het hele verhaal. Maar handen af van onze bomen!

Diverse stichtingen, natuurorganisaties en ook ikzelf roepen mensen telkens weer op om tuinen insect vriendelijker te maken. De reden dat ik dit zelf doe is om draagvlak te creëren, om mensen bewust  te maken. En ik hoop stiekem altijd die mensen te bereiken die echt een verschil kunnen maken. Want hoe leuk en lief het verhaal van de tuinen ook is… Dit helpt enkel in de marge! Om echter veranderingen te krijgen zijn grote veranderingen nodig. Nu meer dan ooit! De crisis speelt zich op dit moment af. Dit is geen verzinsel van een natuurorganisatie of zo, maar wereldwijd wordt dit door de wetenschap bevestigd. De pest heeft vroeger 75- tot 100 miljoen mensen het leven gekost  maar ik vrees dat we wereldwijd dit record gaan breken als de insecten blijven uitsterven in het tempo dat nu gebeurd.

Maar niemand doet iets… Ik schaam me! Niet alleen voor wat we doen, maar vooral hoe we de wereld achterlaten voor toekomstige generaties. Die krijgen al genoeg moeilijkheden om te verwerken, moeten en mogen we ze nu hier mee opzadelen, terwijl we nu nog dingen kunnen doen? Uitgestorven betekend ten slotte weg, verdwenen. Dan komen ze ook niet meer terug heeft het verleden ons geleerd.

 

Categorieën: Imkerijblog

10 reacties

Donna Quichota · 7 maart 2019 op 14:37

Ik ben helemaal blij met jullie artikel, want het is hóógnodig! Maar doe me een plezier en pas jullie titel aan!
HET INSECTEN ARMAGEDDON; WE STAAN ERBIJ EN KIJKEN ERNA.
Het moet toch écht ‘kijken er náár’ zijn! Een goeie titel zorgt dat mensen het serieus nemen…

  Imkerij de Drakenbijen · 7 maart 2019 op 14:59

  Hoi, dankjewel voor je reactie! Het werkt qua taal soms tegen me dat ik Limburger ben, dus de hele dag in dialect spreek. Soms vertaal je iets onhandig dan. De titel is aangepast! Helaas kan ik dit niet aanpassen op FB, dan loopt de link stuk, zeker bij mensen die het bericht gedeeld hebben.

Bas · 7 maart 2019 op 19:56

Mooi verwoord, alleen is de oplossing niet zo simpel als dat er wordt beweerd. Niet alleen insecticiden, overige pesticiden en het Nederlandse maai en kap-beleid zijn het probleem in deze kwestie, ook de stikstofdepositie, eutrofiëring, habitat versnippering en verzuring spelen in grote rol hier in Nederland. Dit is echter niet zo makkelijk op te lossen omdat dan de hele landbouw op de schop moet. Dat moet ook echt gebeuren, maar wel op een goede manier. Ik denk aan agrarisch natuurbeheer. De boeren willen ook meewerken aan natuurwaarden in Nederland. Die willen ook kunnen genieten van hun omgeving. Ik denk dat agrarisch natuurbeheer een deel stress wegneemt voor boeren en het ons kan helpen wat betreft dit probleem.

  Imkerij de Drakenbijen · 7 maart 2019 op 21:55

  Ik denk dat de uiteindelijke oplossing veel meer ligt in de huidige ontwikkelingen van de permacultuur. Alleen moet dit het kneuterige en geitenwollen sokken deel nog flink ontgroeien. En op alle punten ben ik het met je eens. Maar wel ben en blijf ik van mening dat de eerste stap die we moeten zetten is een modus zoeken waarbij je zonder bestrijdingsmiddelen, en zonder kunstmest gaat werken. Maar de bodem weer terug brengen op oud niveau. En ik denk dat dit een snellen professionalisering van de permacultuur vraagt. Ook voedselbossen hebben een toekomst denk ik, maar ook daar moet gezocht worden naar schaalvergroting zodat hier ook een boterham verdient kan worden. Zoals ik elders al aangaf, de meeste boeren die ik spreek zouden juist heel graag een andere manier van werken willen, maar zitten compleet klem in de regels.

G · 7 maart 2019 op 21:33

Maar denk dan ook eens hoe het vroeger was; elke opa in onze buurt was imker!!!! En bij bijna elk gezin bleef de opa wonen / mantelzorg! Dus er waren veeeeel meer bijen ook haha!
Wij zijn landbouwer en idd de overheid komt al onze sloten en bermen maaien!! Waarom is ons een raadsel!! Jarenlang werden we verplicht om bd distels te verdelgen anders volgde een boete.
Voor sommige boeren zal het mogelijk zijn bloemenstroken aan te leggen maar voor anderen wordt dit té kostbaar. U kunt zich missch voorstellen als je net n ha. grond hebt aangekocht voor € 80.000 dat je er geen bloemetjes gaat planten voor de vlindertjes. Een gras/klaver mengsel is dan al heel wat, want de klaver gaat heel makkelijk woekeren..en komt de boer kg s voer tekort voor de dieren. Hij mag toch al niet meer importeren en moet al zijn eiwit van eige land gaan halen. De weidevogels moeten ook teruggetoverd worden alleen de eksters kraaien vossen en ganzen kunnen ze nog niet wegtoveren ..
vroeger, toen niemand zich bemoeide met t platteland hadden we n weelde en nu n zorg..
En ja in de volle grond bloementeelt wordt ook volop gespoten tegen vretende insecten, schimmels etc
En ja ik zie alleen in mijn bloeiende asperges nog echte bijen! En ja ik heb in mijn tuin wel 15 bij- en vlinderbloemen
En ja; de particulier koopt ook heeel veel gif!! De winkels staan er vol mee..

  Imkerij de Drakenbijen · 7 maart 2019 op 21:50

  Ik ben zeker geen boer, maar heb ontzettend veel bewondering voor boeren (en zou stiekem héél graag boer zijn!) en spreek ze met regelmaat. Vaak word ik ingevlogen om te kijken welke mogelijkheden er liggen. Telkens weer ben ik enorm verbaasd hoe veel boeren klagen over de huidige manier van werken waartoe ze door idiote regelgeving gedwongen worden. Telkens weer vind ik het verschrikkelijk als ik zie wat ze allemaal moeten doen om hun hoofd boven water te houden, en hoe weinig ze er aan over houden. Vandaar dat ik ook schrijf dat we voor ons voedsel meer moeten gaan betalen, zodat er ook ruimte voor de boeren komt juist om mooie dingen te doen. Uiteraard ga je een perceel van €80.000.- niet vol zetten met bloemetjes. Maar als er al een dunne akkerrand langs het perceel kan die wel ingezaaid is, is de winst enorm voor de natuur. Maar dan moet de boer dat wel weer terug moeten kunnen verdienen ergens. Dus oftewel een hogere prijs, of een vorm van subsidie voor zijn extra inzet. En ik beweer niet dé oplossing te hebben. Maar ik weet wel zeker dat het nu meer dan ooit tijd is voor actie, want als dit door zet dan hebben we straks geen boeren meer nodig, en worden zaden compleet onbetaalbaar. Maar heel duidelijk gezet, ik ben niet tegen boeren, het tegenover gestelde juist!

G. · 7 maart 2019 op 21:42

Nog n vraag; speelt hier toevallig het 4G geen rol?? Of 5G straks
Dan kom je er niet met bloemenstroken.

  Imkerij de Drakenbijen · 7 maart 2019 op 22:00

  Mijn kennis hierover is beperkt. Maar het speelt zeker een rol indien de zendmasten niet tactisch geplaatst worden. Ik merk het aan mijn honingbijen bij bepaalde kasten, als ik mijn GSM in mijn broekzak heb dan reageren ze geïrriteerder. Dus met 5G vrees ik dat we hier meer last van krijgen, maar ik heb niet voldoende kennis om hierover te oordelen. Met insecticide en andere gewasbeschermingsmiddelen is bewezen dat dit zeer negatief is. Dus laten we hier in eerste instantie op richten.

Twan van Hagen · 18 maart 2019 op 17:14

Mooie blog Philip en helemaal met je eens.

  Imkerij de Drakenbijen · 19 maart 2019 op 09:42

  dankjewel Twan!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen