Over zwerfafval en wat je er zelf aan kunt doen

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Over zwerfafval en wat je er zelf aan kunt doen

Sinds kort heb ik een nieuw speeltje…. of heb ik… Deze heb ik in bruikleen gekregen van de Gemeente Beesel waar ik dus woon. Aangezien ik dagelijks met de hond loop is het voor mij een kleine moeite deze grijper mee te nemen en meteen het zwerfafval dat overal in de bermen ligt mee te nemen.


Nu kun je me voor gek verklaren dat ik dit doe uiteraard. Zooi die anderen weggooien op gaan ruimen is ook wat vreemd. Tijdens mijn eerste rondje bekroop me zelfs een vleug van schaamte dat ik hier rotzooi op sta te ruimen. En dat het te gek voor woorden is dat de natuur vol met zooi, ligt zal ook iedereen met me eens zijn. Maar toch ligt het er!

Ergernis.

Ik ergerde me hier al tijden aan. Aangezien ik altijd aan het zoeken ben naar beestjes en plantjes overal zit ik al intensief in de bermen te turen, en ik stoorde me telkens weer aan de rommel die er ligt. Dan kun je een keuze maken! Je blijft je ergeren, of je doet er wat aan. Ik koos voor dit laatste, maar dat komt ook door de persoon die ik ben en hoe ik in het leven sta.


Ik ben geen actievoerder, ik ben nog nooit van mijn leven in opstand gekomen en kan me ook niet voorstellen dit ooit te gaan doen. Ik ben ook niet iemand die vlot klaagt. Ik kan heel Facebook wel vol gaan klagen met als gevolg dat iedereen mee gaat mopperen over het afval. Maar dan gebeurt er nog niets buiten!
Het ligt meer in mijn aard om dan de handen uit de mouwen te steken! Ja, ik had wel een foto online gezet over de zooi die overal ligt momenteel. Maar dit was eigenlijk

wel met als doel dat precies zou gaan gebeuren wat nu gebeurd is! Ik werd benaderd door de gemeente en samen hebben we een manier bedacht waarop we dit zouden

 

gaan doen.

Wereldverbeteraar?

Maak ik de wereld nu beter? Nee hoor, heel zeker niet! Ik ben me altijd zeer bewust van het minimale karakter van dergelijke acties. Anderzijds… moet dat een reden zijn om het niet te doen? Dat vind ik ook weer belachelijk! Als je zo gaat denken veranderd er zeker nooit niets!
Ik weet heus wel dat de bijdrage van mijn bijenoase er eentje op micro schaal is! Een paar individuele solitaire bijen zullen hiermee geholpen zijn als ik geluk heb. En hoeveel planten ik ook ga plaatsen, de opbrengst in honing zal er echt niet door verbeteren! Dat met een beetje geluk extra potje honing wat dit op zal leveren weegt uiteraard niet op tegen de kosten en inspanning!

Why?

Waarom zou ik het dan doen? Waarom zou ik in godsnaam met die grijper rotzooi op gaan ruimen? Waarom zou ik dan een bijenoase aan gaan leggen? Heel makkelijk! Ik geloof in micro acties. Ik ben een eeuwige optimist en ben ervan overtuigd dat als het me lukt andere mensen te bereiken, ik meer druppels om me heen kan maken.
En als er maar genoeg druppels blijven vallen dan zal die gloeiende plaat wat af koelen.

Ik hou niet van passief afwachten en klagen met anderen! Laat mij er lekker van genieten als ik nu rondloop op mijn vaste route en er ligt helemaal geen rotzooi meer in de bermen! Laat me maar ergeren aan de gene die dagelijks dezelfde route loopt en een spoor van plastic papiertjes van zijn of haar hoestpastilles achter laat. Wie weet loopt die gene een keer en het valt hem/haar op dat ze ineens overal weg zijn, en gaat bij zichzelf ten rade… Het zal wel niet, maar ik mag toch hopen?

Voldoening!

Hoe dan ook voel ik me voldaan als ik na mijn wandeling weer een vuilniszak met zooi uit de natuur heb kunnen halen. Ik doe dit voor de natuur, en voor een volgende generatie. Maar ik ben eerlijk hoor, ik doe dit ook voor mezelf om een goed gevoel te krijgen. Want bovenal voelt het goed om de zooi op te ruimen, en de volgende dag te wandelen en er dan van te genieten hoe mooi schoon alles is. Behalve die papiertjes van die hoestpastilles dan, die liggen er alweer opnieuw.

Categorieën: Imkerijblog

2 reacties

Esther Swinkels · 24 februari 2018 op 19:03

Hoi Philip, je bent echt niet de enige die dit doet. Ken je de Stichting Klean (Stichting Klagen Loont Echt Absoluut Niet)? Deze stichting promoot precies waarmee jij bent begonnen: als iedereen 1 zwerfie per dag opruimt, is er al heel snel te weinig zwerfvuil om op te ruimen. Ook in Beesel zijn er al verschillende mensen, die net als jij, regelmatig zwerfvuil opruimen. En dat aantal groeit langzaam maar gestaag. Heel veel kleine acties maken samen een groot succes! Dat geldt ook voor jouw bijenoase…

    Imkerij de Drakenbijen · 24 februari 2018 op 20:31

    Hi Esther,
    Gelukkig ben ik niet de enige nee! Ik had al begrepen dat meerdere mensen dit doen wat uiteraard geweldig is. Mijn bijdrage was er ook mede op gericht nog meer mensen aan te zetten. Niet om de eer naar mezelf toe te trekken of zo. Die stichting ken ik duidelijk niet, maar ik geloof dat ik het nu al met ze eens ben. Leuk bedacht trouwens, een zwerfie

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen