zou ik morgen 1000 vaten olie in brand steken?

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Stel… Ik ga morgen een compleet vat olie in brand steken. Ik weet niet zeker van wie, maar ik weet zeker dat ik dan een boete ga ontvangen van iemand. Stel, ik zet morgen duizend vaten olie in brand. Wederom ik heb geen idee wat er gaat gebeuren. Maar ik denk dat de boete hoog genoeg zou zijn om failliet te laten gaan. Wie weet is dat delict groot genoeg om me tijdelijk op te sluiten? Ook verwacht ik min of meer de landelijke pers te halen. Zo’ n waanzinnige actie is ongekend toch? En als ik flink mijn best ga doen op sociale media dan kon het filmpje wel eens viraal gaan, en kan de hele wereld me voor gek verklaren. Want dat is uiteraard de ultieme waanzin, de imker die zich telkens weer voor het milieu en de natuur inzet die een zo waanzinnige actie uitvoert.

En dat terwijl er morgen over de hele wereld wederom 93.8 miljoen vaten olie worden gebruikt! Jawel, 93.800.000 (!!!!!!) vaten olie worden morgen weer verbruikt. En waarom? Omdat het morgen dinsdag is, gewoon een doordeweekse dag. Het waanzinnige aantal van 93.8 miljoen vaten olie (van 160 ltr) is gewoon wat we met zijn allen dagelijks gemiddeld consumeren. Ik bedenk het niet zelf maar dit aantal is van mij uit niet te bevatten. Uiteraard wordt niet alles direct in brand gestoken maar worden er ook producten van vervaardigd maar een deel daarvan wordt uiteindelijk verbrand, in motoren naar ik aanneem het grootste deel.

Als je alleen over de bovengenoemde feiten na gaat denken loop je er ten eerste tegenaan dat dergelijke hoeveelheden niet eens voor te stellen zijn. Maar of je nu wil geloven dat het klimaat veranderd of niet, je kunt onmogelijk denken dat als je jaarlijks 34.237.000.000 vaten olie uit de aarde pompt dat de gevolgen slechts minimaal zouden zijn? Laat ik voorop stellen; ik heb hier totaal geen verstand van. Maar aangezien Groningen aan het verzakken is doordat we het gas hier weg gepompt hebben, moeten er over de hele wereld gezien toch enorme gevolgen zijn?

Zo gaat het met meer dingen. Als ik vlot Googel lees ik dat de grootste akkerbouwer van ons land ruim 1400 hectare landbouwgrond heeft, en elders  lees ik dat gemiddeld in ons land de akkerbouw net onder de 10Kg gewasbeschermingsmiddelen (het blijft een mooi woord voor gif!) gebruikt dan kan ik inschatten dat alleen dit bedrijf jaarlijks 14.000 Kg gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Uiteraard kan ik er naast zitten, nogmaals ik heb er geen verstand van. Maar als ik ze elk voordeel van de twijfel geef neem ik slechts de helft, dan kom ik nog steeds op 7000 Kg per jaar. Terug naar die olie betekend dat dit bedrijf al vlot 40 olievaten. gewasbeschermingsmiddelen per jaar over de velden laat gaan. En dan heb ik het over 1 bedrijf hé! Wederom, je kunt niet verwachten dat je dit jaarlijks doet, en dat het verder zonder gevolgen blijft!

En ja, het is makkelijk afgeven op de olie- en voedselboeren. Maar het is logisch dat ik hierop reageer, aangezien ze met de grote aantallen komen. Maar uiteraard kunnen de niet boeren er ook wat van! Een tuin is leuk en geweldig, maar komt er een ongewenste plant (mooi woord voor onkruid) op, dan moet deze uiteraard weg. Werkt schoffelen niet, dan is men al vlot ‘genoodzaakt’ om naar gif te grijpen. Anders krijg je ten slotte je tuin niet in de gewenste staat… stel je voor!

En wat te denken van onze buxus! Deze supermooie, makkelijke goedkope plant wordt momenteel bijna landelijk aangevallen door de verschrikkelijke buxusmot. Dat is uiteraard niet acceptabel, waardoor ook dit jaar weer vele liters bestrijdingsmiddelen over de buxus heen gegoten wordt. Dat de koolmeesjes deze rupsen net als eten hebben ontdekt, en dat egeltjes graag de gevallen rupsen eten is een vervelende bijkomstigheid, maar de buxus overleeft tenminste. En het oog wil ook wat toch? En ja, buxus gaat ook bloeien, en de bijen zijn er gek op. Heb je een beetje geluk dan mag je later je eigen gif weer eten.

Duurzaamheid.

Om echt duurzaam te zijn is enorm moeilijk. Een trieste waarheid is dat dit zelfs nagenoeg onmogelijk is, wil je enigszins normaal mee draaien in de maatschappij. Met zijn allen consumeren we zo veel, dat we in 2017 op 2 augustus meer van alle natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen geconsumeerd hadden dan onze aarde kan leveren. Voor de huidige levensstijl zou de aarde eigenlijk 1.7X zo groot moeten zijn. Best een nare gedachte toch?

Je kunt dit ook niet 1-2-3 veranderen is de andere trieste waarheid. Maar wat je wel kunt proberen is een beetje duurzamer te leven, gewoon door over elke keuze die je maakt even na te denken of dit beter, slimmer of duurzamer kan. Het kan je verbazen welk voordeel hiermee al te halen is. En je hoeft niet alles te veranderen. Zelf rij ik een Toyota Landcruiser voor mijn werk. Een dikke diesel dus! Dit is uiteraard niet goed voor het milieu(voor mijn werk met zware aanhangers in het veld zijn er volgens mij nog geen alternatieven die ik kan betalen) maar stel je voor ik doe deze morgen weg? Het is uiteraard niet dat deze dan niet meer zou bestaan, ergens anders in ons land zal deze met een nieuw baasje vrolijk verder pruttelen. Dan is het van mijn kant uit dus slimmer om me af te vragen of ik wel met de auto dadelijk broodjes ga halen, of dat ik even de fiets neem. Ook bedenk ik me telkens met het plaatsen van bijen, is deze afstand te verantwoorden ten opzichte van het dieselgebruik voor die plek.

elke stap is 100% winst.

Een heerlijke gedachte vind ik telkens weer dat elke stap die ik maak, hoe klein dan ook 100% winst is tegen dat ik het niet doe. Neem ik 5 stapjes, dan heb ik zo maar 500% winst gemaakt. Een klein voorbeeld, elke dag als ik met de honden ga lopen neem ik hondenkoekjes mee. Doe ik deze telkens los in mijn broekzak dan wordt ik gestalkt door iedere hond, en langzaam maar zeker ontstaat er een kruimelachtige substantie in mijn broekzak die er tijdens het wassen niet uit wil gaan. Dus nam ik eerder de koekjes mee in een boterham zakje, en bij thuiskomst gooide ik dit weg. Dat is jaarlijks dus 3.5 rol boterhamzakjes die ik enkel gebruik om mijn broekzak schoon te houden. Tegenwoordig gebruik ik een degelijker soort, en deze gaan bijna eindeloos mee. Het enige wat ik moet doen is bij thuiskomst het zakje in het blik met koekjes deponeren ipv de prullenbak. Verbeter ik nu de wereld? Nee zeker niet, maar ik belast deze ook niet meer alvast! En elke stap is 100% winst, dus ik boek winst!

De toekomst zal ons leren waar het heen gaat. Ik hoop op slimme goede ideeën die eindelijk eens iets terug leveren aan onze aarde in plaats van alleen te consumeren. Ik kan niet anders dan dat te hopen, wil ik mijn zoontje, en zijn kinderen een beetje een mooie wereld achterlaten. Dat dit helemaal fout loopt daar heb ik geen dure studie’s voor nodig. Boerenverstand is voldoende, al lijken die boeren het ook niet meer te weten. Maar ben bewust, en neem stappen of stapjes. De winst ligt overal! Je hoeft het alleen maar te zien en soms te handelen.

Wat doe jij al?

Voetnoot; ik heb niets tegen boeren. Sterker nog, ik heb groot respect voor deze hard werkende mensen! Ik heb iets tegen de manier van werken waarin boeren gedwongen worden willen ze overleven.

Categorieën: Imkerijblog

3 reacties

dien · 6 mei 2019 op 11:47

een mooi confronterend stuk heb je geschreven, ik vraag me af hoeveel mensen het écht lezen en er wat mee doen….de mensen die het aangaat….. kopen morgen wéér rommel om te spuiten…
ik maak me ernstig zorgen om onze natuur, het huilen staat me vaak nader dan het lachen, maar je voelt je zo alleen staan, de massale bomenkap die goedbevonden wordt door de regering?? biobrandstof?? en onderstussen maar onderhandelen over co2 uitstoot, ik begrijp het allemaal niet meer, wij als gewone brave burgers doen ons best, op kleine schaal redt ik elk beestje, spaar elk plantje en ruim rommel op op mijn wandeltochten maar als ik dan de troep zie die met grote massa’s worden uitgestort, zinkt de moed me in de schoenen…. mensen zijn hun eigen wereld aan het kapot maken, alles wordt vergiftigd en of gedood… tot ze op een punt komen waarop ze beseffen dat je geld écht niet kunt eten… het zal mijn tijd wel duren… ik haatte het als ik oudere mensen dat hoorde zeggen… nu ben ik 62 en denk…. het zal mijn tijd wel duren 🙁 ik doe wat ik kan.. en probeer er niet meer wakker van te liggen, want het maakt me ziek…. … ik hoop dat je succes hebt met je stuk, ik duim voor je.
vriendelijke groet

Ronny · 6 mei 2019 op 12:41

Ik denk dat je voor een heel groot deel gelijk hebt,de aarde is overbevolkt en kan niet zoveel mensen
voeden en van(met name)luxe voorzien.We leven zeker in het westen boven onze stand en eten ons
te pletter aan vlees en vis,rijden vrijwel allemaal een auto en bezitten veel (vervuilende)elektronica.
Ik heb nooit een auto gehad en ga ook nooit per vliegtuig naar allerlei exotische landen,heb ook geen mobiel.Zo probeer ik een klein steentje bij te dragen om de ellende niet nog groter te maken hoewel
het natuurlijk de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat is.Als je alleen al ziet hoeveel producten in de supermarkt in plastic worden verpakt…het is werkelijk te gek voor woorden en dat is toch iets waar ze m.i. zonder problemen schoner alternatieven voor zouden kunnen ontwikkelen?Het voedsel aanbod is ook veel te groot,een beetje soberder zou geen kwaad kunnen.In de 50er en 60er jaren hadden we ook goed te eten maar was het allemaal wat minder.De slager en de groenteboer pakten datgene wat je bestelde in met papier en de melk en yoghurt zaten in degelijke flessen die je weer inleverde.Het probleem ligt ook een beetje bij de mensen zelf denk ik en in de die jaren zaten we hier al met 11-12 miljoen mensen en waren we het dichtst bevolkte land,maar door die 24-uurs economie(emigratie etc)lopen we nu naar de 18 miljoen.Dit kan gewoon niet zo door gaan lijkt mij.Een goed stuk overigens,pluim!

René van Santbergen · 6 mei 2019 op 15:26

Ik erger mij er aan dat, als ik rondfiets, ik overal verpakkingen rond zie slingeren.
Waarom kunnen deze vol wel meegenomen worden, maar leeg zijn deze een blok aan het been?

En dan die zin:
“dat je niks tegen boeren hebt, maar wel op de manier waarop ze gedwongen worden te werken”
Die is zo raak!
Daar ben ik het helemaal mee eens.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen