Workshop bijenoase aanleggen

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Wie mij op Facebook volgt kan het niet gemist hebben, sinds afgelopen najaar ben ik hard aan het werk om een eerder stuk weiland om te vormen naar een echte oase voor bijen, vlinders, rupsen, egels, vogels en niet te vergeten onze ADHD mol (die zich vooral in het voorjaar volop laat zien) Een Idylle is eigenlijk een beter woord, maar bijenoase spreekt eenmaal meer tot de verbeelding! Als tuinontwerper in duurzame tuinen en hovenier had ik al een flinke dosis kennis op dit vlak. Maar toch heb ook ik me eerst nog verder moeten verdiepen in vele zaken die erbij komen kijken om dit aan te leggen. De opgedane kennis van vele jaren wil ik graag delen met mensen die ‘iets’ met een weiland, gazon of stuk tuin willen doen.

Voor wie?

Voor iedereen die het leuk vind eens met een andere kijk een stuk grond in te richten, of iedereen die graag meer kennis op dit vlak wil. Je hoeft geen voorkennis te hebben en al helemaal geen plantenkennis! Uiteraard is het mooi meegenomen als je dit wel hebt, maar het is geen pré! Ik zal je willen leren kijken naar onkruid om te beoordelen of je er iets aan hebt. De namen hoef je niet te weten (en weet ik overigens vaak ook niet) om te beoordelen of je er iets aan hebt. Maar ook welke planten je wel en niet moet gebruiken, waarop je selecteert en meer.

apis melifera

Imkerij de drakenbijen

Waar toepasbaar?

Overal! in elke tuin, op elke vierkante meter bij wijze van spreken. Enige voorwaarde is dat het een zonnige plek is! (in schaduwplekken kan ook veel maar hier richt ik me deze dag niet op)

Welke onderwerpen behandelen we?

 • hoe en waarom een bijenoase werkt
 • Hoe herken je grondsoorten en wat kan waar, en waar niet?
 • Hoe kun je de grond voorbereiden?
 • Ga je op gevoel of maak je een plan. Hoe maak je een plan?
 • Welke planten ga je gebruiken en welke kun je gebruiken en waarom?
 •  Welke soorten zaadmengsel bestaan er, hoe moet je inzaaien en wat zijn de voor en nadelen hiervan?
 • Uiteraard een wandeling door mijn eigen bijenoase waarbij ik mijn successen en mislukkingen met jullie zal delen.

Wat waar en wanneer?

Telkens als er voldoende deelnemers zijn zal deze workshop gegeven worden. Maar minimaal zijn er 4 mensen nodig. De workshop wordt gegeven in de imkerij, gelegen aan de Beekstraat 26 te Beesel.

Tijdsduur en kosten.

Als ik eenmaal begin te praten hou ik niet meer op! Maar ik zal me inhouden en proberen al deze informatie binnen een tijdsbestek van 3-4 uur over te brengen! Maar je gaat een hele lading informatie krijgen! De kosten bedrage € 24.95 PP.  Maximaal 8 deelnemers, koffie en thee zijn inbegrepen. Opgeven kun je door een mail te sturen naar info@drakenbijen.nl

Categorieën: Nieuws

2 reacties

Susan Frenken · 19 juni 2018 op 07:51

Hoi, ik wil me graag opgeven voor de cursus bijenoase inrichten

  Gerrie Claessens · 26 mei 2019 op 10:20

  Ik wil me graag opgeven voor de workshop Bijenoase aanleggen. Na vorige zomer is er niet meer veel van het gras in m’n tuin over. Leek me een leuk idee om iets met gemengd gras zaad te gaan doen. Indien deze workshop niet kan plaatsvinden, zou u dan zo vriendelijk willen zijn om mij een mail te sturen met mogelijkheden om het grasveld aan te pakken? Dank u!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen