5 redenen waarom bijen zo belangrijk zijn

Gepubliceerd door Axl op

Je hoort het steeds vaker en bent dergelijke berichten wellicht al eens tegengekomen: de wereldwijde bijenpopulatie daalt, met alle gevolgen van dien. Iedereen weet dat bijen ons voorzien van honing, maar wat doen ze nog meer? Wat maakt bijen zo belangrijk voor ons? We leggen je hier uit wat er speelt in de wereld van bijen en waarom ze zo belangrijk zijn.

1. Bijen helpen ons voedsel maken

Bijen maken dus honing, wat we lekker vinden, maar er is nog veel meer voedsel dat we aan de bijen te danken hebben. Tijdens de zoektocht naar nectar nemen ze stuifmeel mee en bevruchten andere bloemen en planten. Dit proces zal velen bekend in de oren klinken, maar de omvang is wat minder bekend.

 

Wist je dat 75% van al onze voedselgewassen afhankelijk zijn van bestuiving door insecten? Van alle bestuivende insecten nemen bijen het allergrootste deel van deze belangrijke taak op zich. We hebben het dan over voedselgewassen zoals groenten en fruit: zonder bijen zou de productie en beschikbaarheid hiervan ernstig afnemen. 

2. Bijen voor wilde planten en dieren

In onze beschaving zijn bijen belangrijk voor ons voedsel, en ook in het wild is dat niet anders. Wanneer bijen druk aan het bestuiven zijn, slaan zij bloemen en planten in de natuur niet over. Sterker nog, meer dan 85% van wilde planten zijn afhankelijk van deze bestuivers. 

 

Op deze manier werken de bijen aan biodiversiteit van bloemen en planten, maar ook van dieren in de natuur. Ook zij zijn afhankelijk van bijen. De planten die hun voedselbron vormen zouden simpelweg bijna niet bestaan zonder bijen. 

 

Roofdieren eten dan geen planten, maar hun prooi des te meer. Eigenlijk staat de bij aan het begin van een domino effect: als zij niet bestuiven, vallen er steeds meer voedselbronnen weg. 

https://pixabay.com/photos/bee-honey-bee-insect-pollen-nectar-4931194/

3. Bijen hebben een economische functie

Nu je weet hoe belangrijk bijen zijn voor onze voedingsmiddelen, is de link tussen bijen en verkoop van deze producten snel gelegd. Dat gaat zelfs nog een stapje verder. De bestuiving zorgt er niet alleen voor dat de groenten en het fruit groeien, maar verhogen ook de kwaliteit van de voedselgewassen.

 

Bijen zijn zo belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct dat landbouw 18-68% van de opbrengst van appels, peren, aardbeien en blauw bessen aan de wilde bij te danken heeft. Dat is een flink stuk uit de taart die onze economie vormt.

4. De signaalfunctie van bijen

Wereldwijd behandelen we bijen als een indicator van het ecosysteem. We kijken dan naar de bijenstand en bijensterfte. Als hier grote schommelingen in zitten, is er iets aan de hand. Helaas kunnen de bijen ons niet vertellen wat er precies mis is, maar hun gezondheid heeft wel een handige signaalfunctie.

5. Ook bomen hebben bijen nodig

Bossen en bomen zijn de longen van de aarde! Als je het zo bekijkt helpen bijen ons letterlijk ademen. Naast onze landbouw en de wilde natuur werken bijen ook aan de voortplanting van bomen. Ook dat doen ze door middel van het welbekende bestuiving proces. 

 

Hoewel zuurstof maken van cruciaal belang is, hebben bomen meer functies. Met hun wortels dienen ze bijvoorbeeld als een soort waterreservoir en hun cyclus helpt om de bodem vruchtbaar te houden. Hoe verder je kijkt, hoe meer je ziet waar bijen uiteindelijk invloed op hebben!

https://pixabay.com/photos/apiary-bee-beehive-beekeeping-1867537/

Waarom neemt het aantal bijen af?

Sinds 2006 is de wintersterfte onder honingbijen een stuk hoger dan normaal; in sommige jaren zelfs meer dan het dubbele ten opzichte van het Europees gemiddelde (10%). In 2013 heeft zelfs een derde van alle bijen in Europa het voorjaar niet mogen halen en in de Verenigde Staten stierf in 2007 wel 90% van alle bijenvolken! Hoe kan dit gebeuren?

 

De bijensterfte heeft niet één grote reden, maar wordt veroorzaakt door een samenloop van vervelende omstandigheden. Wel speelt bij alle factoren de menselijke expansie in de wereld een rol. Mensen gebruiken bijvoorbeeld pesticiden. Bijen sterven daar niet direct aan, maar het maakt ze wel kwetsbaarder, waardoor ze verdwaald raken of niet kunnen werken.

 

Dan is er de Varroamijt, een parasiet die zich hecht aan bijen en ziekteverwekkers overbrengt. De arme bijen lijden hier erg onder en kunnen zelfs onvruchtbaar worden. Deze mijt was oorspronkelijk in Azië te vinden, maar is dankzij globalisering naar andere werelddelen meegelift.  

 

De groei van de wereldbevolking en globalisering heeft ten slotte nog een ander gevolg: er vindt verstedelijking plaats, natuurgebieden krimpen en bijen hebben simpelweg minder geschikte ruimte om te leven

 

https://pixabay.com/photos/lavender-bee-summer-purple-garden-1537694/

Hoe kun je bijen en imkers helpen?

Help je een imker, dan help je de bijen en als je bijen helpt, help je de wereld. Het is nu wel duidelijk hoe belangrijk de rol van bijen is. De Nederlandse overheid zet onder andere al een Nationale Bijenstrategie in en met hulp van Paarshuis kunnen we je informeren, maar als individu kun je ook je steentje bijdragen!

 

Slechts een paar simpele bloemen planten maakt al verschil voor de wilde bijen; je hoeft hier geen grote tuin voor te hebben. Die groei je eenvoudig met het assortiment van zaden en mengsels die wij aanbieden. Wist je dat bijen en hommels gek zijn op lavendel? Deze plant ruikt ook nog eens ontzettend lekker en lavendel snoeien is helemaal niet moeilijk.

 

Wil je de imker steunen? Je kunt dan verse honing kopen, maar er zijn veel meer producten om uit te kiezen. Van koek en snoep tot bijenwas kaarsen en zelfs verzorgingsproducten; je doet er jezelf én de bijen een plezier mee. Laten we dankbaar zijn voor deze harde werkers door hen ook eens te helpen!

Categorieën: Imkerijblog

3 reacties

Nora · 14 januari 2023 op 15:46

Dat de info heel goed is van de bijen 🙂

Nora · 14 januari 2023 op 15:47

ik doe dit voor mijn powerpoint over bijen

Christel Martens · 21 augustus 2023 op 12:42

zeer informatief , ik ga zeker er dingen uit halen om een wandeling met kinderen te begeleiden en het belang van bijen aan halen
Indien het kan en mag , kan je me eerste foto’s per Email sturen , ik wil deze uitprinten en tonen op de wandeling

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen