De niet-perfecte kaarsjes

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Ben je op zoek naar de perfecte bijenwas theelichtjes? Mooie theelichtjes, die allemaal perfect van vorm zijn en exact even groot?
Bestel dan vooral nooit mijn theelichtjes! Dit zijn eenmaal handgegoten theelichtjes, en in de een kan net iets meer of minder zitten dan de ander. De aluminium cupjes worden in zakken per 100 aangeleverd, maar door de gevoeligheid van dit aluminium zijn ze niet meer allemaal perfect van vorm. En als ik die arme bijenwas in de cupjes giet, krijgt deze zo’n temperatuur shock dat een groot deel van de theelichtjes ook nog eens gaat barsten!

Jarenlang heb ik methodes gezocht om die perfecte theelichtjes te maken, die allemaal exact even groot zijn, die geen barsten vertonen, en net zo mooi zijn als de theelichtjes die je bij de Action en Lidl kunt kopen, waar ze ook nog eens bijna niets kosten. En jarenlang had ik mijn frustratie dat dit niet wilden lukken. Dit in tegenstelling tot mijn overige kaarsen, waarbij het wel lukt om deze als perfecte modellen uit de mallen te halen.

Een tijdje heb ik zelfs overwogen maar gewoon te stoppen met theelichtjes. Wel jammer, want ze verkopen best aardig.

Tot dat die mevrouw mijn imkerij in kwam, die lyrisch was over mijn theelichtjes! Ze vond ze juist zo mooi door al die imperfecties, waaraan je kon zien dat het ambachtelijk gegoten producten waren. Die andere kaarsen vond ze te mooi, te perfect. Maar de theelichtjes waren grillig, net zoals de natuur zelf. Ze kocht zelfs mijn hele voorraad op, om deze met de feestdagen weer uit te delen.

Verbaasd bleef ik achter… een beetje beledigd dat ze mijn mooie kaarsen te glad en te perfect vond, en nog verbaasder over haar ode aan mijn theelichtjes die ik maar niet zo kreeg als ik ze wilde. Maar de weken en maanden hierna ging ik mijn eigen theelichtjes met andere ogen bekijken, en langzaam maar zeker zag ik zelf steeds meer de charme van deze kaarsjes! Als ik biologische groenten of fruit koop accepteer ik ook dat deze niet zo mooi en strak zijn dan die van de Appie, maar ze smaken me beter in de wetenschap dat ik hier een stukje gezondheid eet, in plaats van industrieel gekweekte producten waar de gifspuit vaker wordt toegepast dan dat de boer zelf lief is.

En het werd me steeds minder duidelijk waarom ik die perfectie nastreefde die de fabriek met Paraffine kaarsen wel wist te maken.

Er groeide zelfs een lichte trots over mijn theelichtjes die verre van perfect zijn! Ze zijn een afspiegeling van mij, mijn imkerij en de natuur!

Laatst schoot me een geheel andere manier te binnen om theelichtjes te maken. Ik zou ze dan allemaal nagenoeg even groot kunnen maken en barsten zullen tot het verleden horen. Mijn vroegere schoonheidsideaal kwam ineens in zicht! Het zal iets bewerkelijker zijn en ze zouden iets duurder worden, maar het zouden stuk voor stuk schoonheidsmodellen kunnen zijn. Maar iets bleef me tegen houden deze te maken. En toen werd het me duidelijk, per ongeluk was ik me gaan hechten aan deze imperfecte theelichtjes! Zoals ik wel vaker heb met ‘stumpertjes’ vond ik ze juist mooi om hoe ze waren. Wel moet ik een keuze maken, ik kan eenmaal qua ruimte niet alle twee de soorten maken. En mijn stumpertjes hebben gewonnen!

De wereld is al te vol met perfect maatwerk, dat allemaal moet voldoen aan de hoogste schoonheidsprijzen. Ik hou van mijn imperfecte theelichtjes, en ze mogen gewoon blijven zoals ze zijn. Daarom dat ik ook zeg; als je de perfecte mooie gelijke theelichtjes zoekt, bestel ze dan vooral niet bij mij!

Categorieën: Imkerijblog

2 reacties

Gerda Burgers · 7 december 2018 op 16:47

Wat een super idee van die mevrouw dat ze niet perfect juist perfect noemt.
En dat jij voor je stumpertjes hebt gekozen is net zo super.
Uitgekookte fabrikanten zouden een heel marketingprogramma opgezet hebben voor de stumpertjes; dat zou goud geld op kunnen leveren.
Dat heb jij helemaal niet nodig, je bent gewoon De Imker met prachtige kaarsen en stumpertjes!!!

    Imkerij de Drakenbijen · 7 december 2018 op 18:17

    Het is leuk hoe een redelijk eenvoudige opmerking je schijnbaar onbewust aan het denken zet! Maar heel leuk dat een product waar je je eerst een beetje om schaamt, en zelfs frustreert kan groeien naar een product wat stiekem een plaatsje in je hart inneemt! En perfectie is er al genoeg in de wereld, soms is omdenken juist de kunst! En als niemand ze meer wil, dan brand ik ze met heel veel liefde zelf! Dankjewel voor je mooie woorden!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen