Gaan tuinen de wereld redden?

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Vele organisaties en overheden roepen burgers op om hun tuinen vooral bloemrijk in te richten, met zo weinig mogelijk bestrating. Hier ben ik een groot voorstander van! Uiteraard hebben we met zijn allen opgeteld een enorme plak aan natuur die we beheren. Geen idee hoeveel duizenden hectares tuin we met zijn allen bezitten, maar het zal heel veel zijn!

Stepping stone

Met zijn allen kunnen we onze tuinen beter inrichten. Vriendelijker voor onze insecten en vogeltjes, geen gif gebruik en uiteraard niet te veel bestratingen erin! Op die manier zal elke tuin een kleine bijenoase worden waar de insecten alleen van kunnen dromen, op krachten kunnen komen en van hieruit kunnen ze zich verder uitbreiden. Al deze oases worden ook wel stepping stones genoemd, vanuit de ene plek hoppen ze dan naar een volgende om langzaam aan weer bezit van ons land te nemen.

gaat dit werken?

Theoretisch gezien zal dit werken. Maar de praktijk laat telkens weer zien dat er simpelweg te veel mensen zijn die gewoon niets met natuur en haar insecten hebben. Daarbij vinden vele mensen het belangrijk, maar zodra hun eigen tuin aan de beurt is slaan ze beleefd over. Ze onderschrijven wel het belang, maar willen dit niet in hun eigen tuin toegepast zien, om legio redenen.

Is het wel reëel om dit bij particuliere tuinbezitters te leggen?

In alle eerlijkheid… Hierover heb ik zware bedenkingen! Makkelijk is het uiteraard wel! Je probeert middels publieke opinie een bewustzijn te creëren, deelt hier en daar wat zakjes zaad uit en je speelt in op het geweten van de mensen… En vele geven gehoor en houden rekening met de insecten. Pure winst uiteraard, en het was nog nooit zo goedkoop om verandering te creëren. Maar dat is wel heel makkelijk! Want de tuinen zijn er in grote aantallen, het zijn en blijven eilandjes, terwijl deze juist verbonden moeten worden!

Tuinen aan laten sluiten?

Om alle tuinen waar goed werk geleverd wordt aan te laten sluiten aan elkaar, heb je verbindingsstroken nodig. En net deze hebben we gelukkig in grote getale in ons land! Je rijdt er onder andere over van A naar B: onze wegen!  En niet alleen onze wegen, maar ook onze dijken zijn  er in enorme aantallen, en wat te denken over de spoorlijnen mogen we niet uitsluiten!

Even wat cijfertjes:

In Nederland hebben we bijna 18.000 Km waterkerende dijken

In Nederland hebben we bijna 140.000 Km aan wegen wegen

In Nederland hebben we bijna 3000 Km aan spoorlijnen liggen

Goed, die wegen dat is een enorm hoog aantal, maar veel wegen liggen binnen de bebouwde kom met aan twee zijden een trottoir, hier kun je weinig mee. Maar ik denk dat er nog een groot aantal over zou blijven als je enkel gaat zoeken naar wegen met een natuurlijke berm. Alleen al de rijkswegen en provinciale wegen zijn ruim 13.000 kilometer ten slotte!

Wat kunnen we met deze cijfers?

Dit zijn allemaal geen harde cijfers, maar ze laten wel zien dat er enorm veel kilometers verbindingen door ons land lopen die we in kunnen zetten! Uiteraard zijn er vele plekken waar je om vele redenen weinig kunt, maar dat sluit niet uit dat er een enorme potentie aan kilometers grond in ons land liggen welke ingezet kunnen worden. Maar dan moet onze overheid wel zijn eigen verantwoording nemen! Aangezien we een democratie zijn kunnen we dat afdwingen zou je denken (onmogelijk, maar dat klinkt zo leuk)

Waarom gaat alles zo traag dan?

Wat ik persoonlijk redelijk bizar vind, is dat onze gemeentes allemaal voor dezelfde opgave staan, maar ze moeten het wiel allemaal zelf uit zien te vinden. En er is een hoop kennis nodig om bermen goed te beheren. We hebben 21 waterschappen, ook deze beslissen allemaal zelf hoe ze wat gaan organiseren, net zoals iedere provincie zelf een beleidsplan maakt. Moeten we echt gaan wachten tot iedere instantie er klaar voor is, eigen plannen heeft gemaakt en (eindelijk) overgaat tot actie? Dan gaan we er nooit komen vrees ik… Zeker niet daar de resultaten zo enorm wisselend zullen zijn.

Tijd voor actie!

Willen al die tuinen echt gaan werken, dan moeten de verbindingen ook gemaakt worden! Een tegeltax in tuinen vind ik prima,  maar dan moet het werkelijk zijn om wat toe te voegen, en niet zodat overheden minder geld hoeven uit te geven aan afwatering. Hetzelfde geld voor de inzet van tuinen als stepping stones, een top idee (op papier) maar dan moet wel voor de secundaire voorwaarden worden gezorgd.

Een probleem met een makkelijke oplossing

Weinig problemen zijn zo makkelijk op te lossen dan de problemen van onze insecten. Ze hebben maar 1 ding nodig; een goede leefomgeving! Leef- en schuilgelegenheid en voedsel. De basis van het bestaan en voedsel ligt in de bloemen, ze leven erop, erin of ervan maar uiteindelijk zijn ze onmisbaar. En niet in 1 soort, ook niet in een variant die wij mooi vinden, maar in soorten, variëteiten en dus biodiversiteit! Maar dat kost geld uiteraard. Van de andere kant, zou je aan bermen helemaal niets doen in plaats van telkens maaien dan zou dat beter zijn dan het huidige beleid! (Los van verkeersveiligheid uiteraard)

Dus weer die Euro

Zoals veel dingen draait alles uiteindelijk om geld, kosten en baten. Je ziet niet direct wat de waarde van insecten en biodiversiteit is. Deze waarde zullen we pas inzien als het eigenlijk al te laat is. Als delen van de voedselketen in elkaar storten zien we ineens in wat het belang is en komen we erachter hoe gruwelijk moeilijk het wordt dit weer op te starten, als het al mogelijk is. Weg is weg ten slotte. Dus ja, het zal veel geld kosten om een ander maai- en berm beleid in te voeren, maar dat is maar een schijntje ten opzichte van de kosten als het (te) laat is! En hoe langer we wachten, hoe hoger de rekening wordt voor ons allen! En we hebben meer geld dan tijd!

De oplossing?

Het werkt dus niet (goed genoeg) om iedereen wat aan te laten ‘ rommelen’ en het is niet slim iedere gemeente, waterschap, provincie en ga maar verder alles uit te laten zoeken. Ik denk dat het nodig is dat er een bepaalde kwaliteitseis komt. Per zoveel vierkante (kilo)meter dienen minimaal een X aantal soorten aanwezig te zijn. Het maai- en onderhoudsbeleid moet vastgesteld zijn en overal gelden. Want momenteel is alles veel te vrijblijvend, en komt men uit kostenoverweging niet snel genoeg verder. Her is tijd voor actie, en schijnbaar lukt dat pas als het verplichtingen worden!

Hoe denk jij dat we dit voor elkaar kunnen krijgen? Wat doe je al, en wat zou je nog willen doen?

Categorieën: Imkerijblog

4 reacties

Luuk · 17 september 2019 op 21:40

Mooi artikel, wat ik voornamelijk mis voor particulieren is een duidelijke verzameling over welke planten zijn duurzaam, goed voor de biodiversiteit en hoe en waar zet je ze neer. Ben zelf nu e.e.a. aan het uitzoeken voor een border waar ik dus planten en bloemen t.b.v. de biodiversiteit kwijt wil. Maar ook het hele jaar kleurrijk en groen.

Sommige websites spreken elkaar tegen of bieden geheel andere zaken aan dan andere. Denk dat dit uiteindelijk ook verwarrend is voor particulieren.

Ga door met je leuke blog!
Luuk

  Imkerij de Drakenbijen · 18 september 2019 op 08:41

  Dag Luuk,
  Dankjewel voor je compliment! De reden dat ik geen planten adviseer is omdat dit van vele factoren afhankelijk is. Grond, omgeving, lichtval en zo verder. Maar achter de schermen wordt hier wel aan gewerkt! We zijn bezig met iets van een boek/info maar dat vraagt bijzonder veel werk. Ik hoop in de loop van het komend jaar hier meer informatie over te kunnen geven, omdat dit wel nog echt in de kinderschoenen staat!
  Tip: richt je vooral op de periodes dat er weinig te halen valt in de natuur! Dus planten die na het fruit, na de bloei van de Linde en voor de bloei van de Hedera veel bloemen geven. Richt je op inheemse planten waar mogelijk, daar help je vaker de solitaire bijen mee!
  Groet, en fijn dat je je inzet
  Imker Philip

   Mary · 18 september 2019 op 11:22

   Leuk en interessante blog Philip. Toevallig heb ik gisteren gebeld met een gemeente raadslid hier in Roermond over het bermbeheer. Ik heb mijn zorgen geuit over het bermbeheer op de Wirosingel. Eerst gingen de schapen 3 maal over de bermen, waardoor het nu een woestijn landschap is, en daarna kwamen mensen van de gemeente de stukken die nog niet waren weggevreten maaien! Men zei dat ze mijn zorgen deelden! En dat gemeente Roermond hard bezig is het bermbeleid te veranderen. Maar ze zitten wel met alle. contracten voor o.a. De herder. Ik kan niet anders doen dan te wachten op actie van de gemeente. Want het is van de gekke dat tuinenbbezitters aangespoord worden hun tuin insecten vriendelijk te maken, terwijl zij alles laten opvreten door de schapen. Neemt natuurlijk niet weg dat ieder van ons zijn tuin zo goed mogelijk beheert! De gemeente heeft mij jaren geleden al een certificaat gegeven door mijn tuin een Tuin reservaat te noemen, nu nog de gemeente zelf!

    Imkerij de Drakenbijen · 18 september 2019 op 11:26

    dankjewel Mary!
    In de basis is beheer met schapen de mooiste die er is! Wat je ook gaat maken, als het met bloemen wordt dan kom je aan het maaien af en toe. Als die maaiers dan 4 poten hebben, en zelf alles afvoeren dan is dat alleen maar winst. Ik was laatst op de Veluwe, veel heide verdwijnt daar juist doordat er niet meer met schapen gewerkt wordt. Maar uiteraard is timing wel belangrijk hierbij, evenals een slim beheer. Laat ook stukken staan voor volgend jaar. Maar wel mooi dat u deze ingang bij de gemeente heeft, die is kostbaar!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen