Jeugdige klimaathelden!

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Maar liefst 15.000 jongeren kwamen in opstand tegen het huidige klimaat beleid, mijn groene hart ging er vlotter van kloppen!  Maar bij het lezen hiervan wist ik al van te voren dat hierna de zure reacties zouden komen van de lege flesjes en verpakkingen die ze achter zouden laten. En wel ja, al gedurende de dag kwamen deze foto’s voorbij. Heerlijk om even zuur te kunnen reageren toch? Alleen de door de media gebruikte term al, klimaat spijbelaars! Hiermee maak je het op voorhand negatief want spijbelen mag niet! Dat die leraren zelf met regelmaat staken is prima, maar zodra de jeugd bezorgd over de toekomst zich laat horen willen we ze vlot terug duwen in de schoolbanken. Volwassenen mogen staken! We stappen gezamenlijk in de auto en carpoolen naar Den Haag dan!

Lief meisje uit Zweden

Eigenlijk wil ik me niet bezig houden met maatschappelijke zaken, laat staan met politieke zaken. Maar hier gaat het over ons klimaat! En dat heeft een betrekking op onze natuur. En die natuur, daar leef ik van en mee! Dus ik ga even uit mijn comfort zone. Laten we eerst even kijken waar dit begonnen is. Een klein lief meisje uit Zweden hoorde over een klimaat crisis, en wilde hier iets mee doen. Dit meisje (Greta Thunberg) besloot in actie te komen, en ging elke vrijdag in actie komen door een schoolstaking voor het klimaat te organiseren. Niet met vele mensen of grote groepen, maar door te gaan zitten met haar bord. En dat ze opviel bleek wel toen ze uitgenodigd werd om een zware delegatie van wereldleiders toe te spreken. En dat lieve meisje gaf ze gigantisch op hun donder in een heel nette beschaafde wijze. Ga je iets dieper zoeken, dan leer je dat Greta Asperger heeft en daar zelf ook heerlijk nuchter in is. Voor haar is de wereld zwart-wit. Het is goed of kwaad.

crisis

Waar ze zich vooral tegen verzet is het feit dat we een climaat crisis hebben. en zoals ze aangeeft, in tijden van een crisis moet je handelen, niet praten en vergaderen! Haar woorden simpel samengevoegd; als een huis in brand staat heb je een crisis. En bij een crisis handel je door te gaan blussen, niet door te vergaderen hoe die brand nu het beste bestreden kan worden.
Je moet aan het geheel blijven denken, de toekomst van onze aarde met ons mensen erop. Niet zo zeer wij, maar vooral jonge generaties die eraan zitten te komen en hun kinderen. En dat haar boodschap overkwam bleek wel! Niet alleen door waar ze overal mag spreken, maar ook door het gevolg dat ze overal kreeg, en het feit dat het haar lukt 15.000 (!!!) scholieren in actie te laten komen in Nederland.

Azijnz**kers

En al vlot kwamen uiteraard alle toetsenbord helden in actie! In plaats van bewondering uitspreken voor het feit dat deze jongeren van zich lieten horen werden liters en liters azijn gegoten, en met zure verwrongen gezichten werd afgegeven op de taalfouten in in borden, de rotzooi die ze achter lieten en niet te vergeten die ontzettend domme kinderen die bij de plaatselijke McD hun honger gingen stillen. Want dat is uiteraard makkelijk, zeker gezeten vanachter je veilige computer!

Hoe durven die jongeren daar met een milieu belastende trein heen te gaan, en met hun milieu belastende GSM’s daar rond te lopen. Deze klimaat helden werden neergezet als spijbelaars, jongeren die zin in een verzetje hadden en besloten te gaan staken. Schande, foei, schaam jullie en ga terug naar school!

Wordt volwassen

En ja, het is niet dat ze daar in pure ellende rond gelopen hebben, niemand was te zien met een bloedende doornkrans of andere extreme zaken, dus het leek wel alsof ze lol hadden soms! Beter was het als ze er huilend rond gelopen hadden uiteraard, dat waren prachtige foto’s geweest. Maar kom op, het zijn jongeren! Ik ben verbaasd hoe veel volwassenen zo volwassen hebben te weten worden dat ze schijnbaar vergeten zijn hoe ze dachten toen ze nog jong waren en zich laafde in de jeugdigheid. Schijnbaar zijn al deze volwassenen altijd zeer verstandig geweest! Moet ik me schamen bij de gedachte dat ik hier niet bij hoor? Ik durf mijn jeugdige stommiteiten niet eens te delen hier, en kan genieten van de wetenschap die ik nu heb, en de heerlijke naïviteit van de jeugd.  Genieten zeg ik? Ik ben er ronduit jaloers op! Wij volwassenen hebben ten slotte de wijsheid, en de jeugd heeft zich gewoon te schikken! Hun beurt komt nog wel dat we ze voor vol aanzien.

Ouderlijk falen?

En dat de ouders de jeugd al op jonge leeftijd leren dat bij die grote M op een paal wat lekkers te eten is, dat we de kinderen op jonge leeftijd een tablet in de handen duwen zodat we er even vanaf zijn… Dat ze niet geleerd is die prullenbakken te gebruiken, en dat ze hun flesje water mee namen in wegwerp plastic flesjes… Dat is allemaal de stommiteit van de jeugd. Daar hebben we als opvoeders geen enkele invloed op gehad!  En dat die jeugd in de zomervakantie met het vliegtuig op vakantie wil gaan?? Hangen zullen ze! Het is niet zo dat wij volwassenen een rol hebben gehad in de vorming van deze jeugd, toch?  

Volwassen zaken

Nee staken is echt een volwassen gelegenheid. Dit doe je nadat je afgestudeerd bent, maar minimaal als je volwassen bent en je werkt in de zorg, onderwijs, politie of wat dan ook, en daarbij ga je vooral uit egocentrische reden staken! Meestal zijn de stakers tevreden met een zak geld. Of we trekken een geel hesje aan, en gaan gewoon staken. Geen mens weet precies waartegen, maar we staken gewoon tegen de wereld, mishandelen mede mensen, steken de boel in de hens, gaan de confrontatie aan met de politie, want dat is de volwassen manier van staken. Is de ME niet minimaal stand-by geweest dan heb je geen serieuze staking gehouden toch? Dat is veel volwassener dan die jeugd die ook nog eens lekker ging eten, en lol had ondertussen terwijl ze zich lieten horen voor de toekomst, niet eens hun eigen voordeel. Want die duurzame toekomst zal vele van ons best wel eens tegen kunnen vallen.

Waar ging dit fout?

Ik weet echt niet wat er nu precies gebeurd is overal dat deze helden zo weggezet werden als lol makende spijbelende studenten die geen zin hadden in een dag school. Ik weet ook niet waar we de arrogantie vandaan haalden hierover te oordelen. En ik verbaas me enorm dat dit niet massaal toegejuicht werd! Zeker lieten ze dikke steken vallen, en zeker was het beter geweest als ze allemaal lekker duurzaam hun bammetjes meegenomen hadden in een papieren wikkel, en was het mooier geweest als ze hierna nog een paar uurtjes opgeruimd hadden. Maar bij deze jeugd gebeurd nu wat, ze worden bewust! En bewustzijn moet zich even ontwikkelen. Een volgende stap zal zijn dat ze van de zomer wellicht na gaan denken of een vakantie met het vliegtuig wel zo verstandig is. Maar voor nu vind ik het al een hele prestatie dat ze op deze wijze zeer vredelievend van zich hebben laten horen. Het gaat om hun eigen toekomst ten slotte, en die van hun toekomstige kinderen. En ze zijn bezig bewust te worden, we zouden ze op handen moeten dragen!

de jeugd heeft de toekomst!

Wie weet doen ze het uiteindelijk wel beter dan dat wij het gedaan hebben. Wie weet lukt het hun om eigen kinderen wel bewust op te voeden, en snappen die kinderen als vanzelf dat eten bij de McD niet erg duurzaam is. Wie weet… Wat ik wel weet; als we deze jeugd nu zo zuur benaderen als dat we tot nu toe doen dan geven we ze niet eens de kans zich te ontwikkelen! Dan ontnemen we ze de kans zelf na te gaan denken. Dan worden het verstandige volwassenen die een geel hesje aan trekken en de een vrachtwagen van een hard werkende chauffeur in de fik steken. Want ja… volwassenen mogen en doen dat!

 

Categorieën: Imkerijblog

5 reacties

Thea Bruinsma · 11 februari 2019 op 12:33

Geweldige blog

  Imkerij de Drakenbijen · 11 februari 2019 op 12:42

  dankjewel Thea!

Georg · 11 februari 2019 op 13:21

Geweldige Blog en ik ben als zoon(74) van een imker een troep lezer. Maar ook jou zie ik schrijven over opwarming. Dit is de 21e keer dat de aarde opgewarmd is binnen nu en een paar honderd jaar gaat de afkoeling weer beginnen, daar zijn wetenschappelijk onderbouwde statistieken van. Ik denk dat we ons wel zorgen moeten maken over millieu vervuiling niet over klimaat verandering. De millieuvervuiling voor de insecten pesticiden zijn naast plastic de grootste gevaren. Maar ook de slechte opvoeding van jeugd die bijenhuizen vernielen vallen daaronder. Dat breng ik mijn kleinkinderen bij en die staken niet maar ruimen vuil en blikjes en plastic van anderen op in het park.

  Imkerij de Drakenbijen · 11 februari 2019 op 14:15

  Dat kan ik uiteraard alleen maar toejuichen Georg! Ik heb zeker niet de wijsheid in pacht, en wil ook niet doen alsof. Ik schrijf ook niet over de opwarming van de aarde, maar over de jeugd die op wil komen voor de aarde!
  Maar ik ben wel van mening dat milieu vervuiling en veranderingen in het klimaat hand in hand gaan. Ik kan alleen maar hopen ongelijk te hebben! Ik ken de wetenschappelijke statistieken, maar het moeilijke in dit verhaal is dat ik net zoveel wetenschappelijk onderbouwde statistieken ken die iets anders laten horen. Ik denk dat we veilig de conclusie kunnen trekken dat het niet goed is wat we doen. En dan heb ik het niet eens over de pesticiden en plastics, en niet te vergeten de monocultuur!
  Wat ik vooral toejuich is dat deze generatie bewuster lijkt te zijn dan dat ik ooit was in die leeftijd, en dát moeten we toejuichen meen ik.

  Twan van Hagen · 18 maart 2019 op 17:12

  Even een reactie op Georg. Zou je even jouw beweringen met feiten willen staven. Kortom, geeft de feitelijke onderbouwing van die wetenschappelijke statistieken die je noemt. Ik wil ze graag zien. Graag het hele rapport of rapporten waarin dit wordt onderbouwd inclusief alle bijlages en publicaties.
  Ik ben er namelijk heel benieuwd naar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen