natuurlijke producten zijn niet duur

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

natuurlijke producten zijn niet duur

Het is jammer dat je bijenproducten niet voor iedereen weggelegd zijn, zei mijn vrouw tussen neus en lippen door. BENG die kwam aan! Ik ga hier niet eens uitleggen hoe veel werk ik besteed aan de bijen en alle bijkomende producten, maar zoals ik al eens eerder in een blog aangaf; voor het geld hoef je imkeren echt niet te doen!

Ja ik hou er wat geld aan over, maar zodra ik wat verdiend heb gaat dit weer direct de imkerij in. De ene keer aan een leuke kaars mal, een andere keer koop ik er een nieuw bijenkast voor, of zaden voor een lekker bloembed voor de bijen. Als ik alles ga rekenen zal ik vrees ik depressief worden hoe weinig ik er maar aan verdien. Maar dat maakt niet uit! Ik zit hier niet voor het geld in! Ik vind het geweldig om pure producten met echte natuurlijke materialen te maken en de wereld zo een beetje mooier te maken.

honingbij op imker

Deze bij inspecteert de imker

Ben ik te duur?

Als je bedenkt hoe veel uren per jaar je bezig bent met de bijen, met kastcontroles en alle stress die de bijen je soms geven door zich net anders te gedragen als hoe ze zich volgens de boekjes zouden moeten gedragen om uiteindelijk als je veel geluk hebt 2 keer honing te mogen oogsten dan zijn die paar euro voor een potje honing echt de beste koop die je maar kunt doen!

Maar het bleef aan me knagen… Als ik goedkoper wordt dan ben ik er geld op toe aan het leggen, dat is geen gezonde situatie. Uiteraard geef ik wel eens wat cadeau, maar dat kan ik ook niet al te vaak doen want mijn hele onderneming is maar een mini onderneming. Als ik iets weggeef moet ik echt flink verkopen om dat weer terug te verdienen! Niet erg hoor, dit is een keuze! Maar ook een feit.

pot-honing

natuurzuivere honing.

Dus goedkoper kan ik het helaas niet maken. Ik investeer uren aan Facebook berichten en Blogs, dus veel leuker kan ik het ook niet maken. Dan moet ik de conclusie trekken dat ik niet anders kan dan ik nu doe. Dan klopt de opmerking van mijn vrouw. Niet dat ik het erg vind om haar gelijk te geven (na jaren huwelijk leer je ook dat prima ten slotte) maar ik wíl niet dat mijn producten niet voor iedereen weggelegd zijn!

Soms zie je het antwoord op een onverwachte plaats

Het antwoord kwam toen ik met mijn hond aan het lopen was. Je moet weten, ik woon echt in een schitterend mooi dorp, en dan ook nog eens op een schitterende locatie. Mijn uitzicht vanuit de woonkamer is enorm, ik zie boten over de maas varen, en keek in het verleden uit over duizenden fruitbomen.

Uitzicht

Over mijn uitzicht zal ik nooit klagen!

Ook ligt in ons dorp een echte grote stroop fabriek. Toen ik met de hond aan het lopen was, viel me op dat er bij vele appelbomen die er nog staan heel veel appels op de grond lagen te rotten. Uiteraard top voor hoornaars, wespen en vele andere dieren. Maar het vreemde is dat ik hemelsbreed 100 meter van de stroopfabriek afstond. De stroopfabriek gebruikt vele vrachtwagens appels per jaar, en hier liggen ze gewoon op de grond?

Zou het nu echt zo zijn dat het goedkoper is voor de stroopfabriek om de appels in het buitenland te kopen en te vervoeren naar Limburg dan deze appels te kopen van een appelteler die 100 meter verder zijn bomen heeft staan? Schijnbaar wel!

rotte appel

De appels vergaan op de grond

Zou de stroopfabriek dit willen?

Maar ik weet wél zeker dat die stroop fabriek om vele redenen liever die lokale appels zou kopen dan de appels van ver weg! Het is inmiddels hier in de regio nog erger geworden. Afgelopen jaren zijn duizenden en duizenden fruitbomen verdwenen omdat het niet meer rendabel was. Schijnbaar verdien je er meer op als je al die bomen vernietigd en er nu mais op laat groeien. Dag eten voor mijn bijen en de vele solitaire soorten. Hallo mais… Goed voor de boer, heel slecht voor de omgeving.

Bijenvoer

Waar eerder duizenden fruitbomen stonden staat nu alleen nog mais

Mag ik dan de conclusie trekken dat als mensen iets meer geld over hadden voor die pot stroop, de stroopfabriek het ook lokaal kon verwerven? Natuurlijk is de factor winst uiteindelijk maatgevend, maar zou de stroopfabriek iets meer geld mogen vragen, dan zou deze lokaal kunnen kopen en stonden hier nog duizenden fruitbomen!

Wat wil de klant eigenlijk?

Hetzelfde merk ik regelmatig met de verkoop van mijn producten. Men vind mijn vijf en een halve euro voor een pot honing wel duur in vergelijking met de honing uit de supermarkt. Nu kan ik die prijs makkelijk drukken! Ik kan en mag er suikerwater door mengen, en het nog steeds als honing verkopen. Zo is de wet eenmaal. Uiteraard geen haar aan mijn hoofd dat hieraan denkt. Maar dat zou flink wat geld schelen!

Ook mijn bijenwas kaarsen kan ik makkelijk goedkoper maken. Als ik paraffine en stearine toevoeg aan mijn kaarsen tot 50% aan de bijenwas mag ik mijn kaarsen nog steeds verkopen als bijenwas kaarsen. Ik mag er alleen niet meer 100% bijenwas opzetten. Niet dat ik dat erop zet, ik vind dit niet meer dan vanzelfsprekend dat ze van pure bijenwas gemaakt zijn. Maar dat zou flink wat geld schelen!

Wat te denken van mijn huidverzorgingsproducten?! Ik kan en mag deze mengen met bijvoorbeeld spotgoedkope vaseline. Wie weet werken ze dan nog steeds redelijk goed zelfs. Maar ik wil juist pure zuivere producten verkopen en ben er erg trots op als ik positieve reacties terug krijg. Maar het zou flink wat geld schelen!

En mijn nieuwe trots waar ik echt ongelooflijk geweldige berichten over terug krijg, mijn honingzalf? Ik voeg hier 50% pure honing aan toe. Maar dat zou ook supermarkt honing mogen zijn. Of eigen honing die ik vermeng met suikerwater. En dan zou ik het aandeel honing flink omlaag brengen, pak ‘m beet 15-20% honing (of minder zelfs) en ik mag het nog steeds honingzalf nomen! Dat zou flink wat geld schelen.

Pure honingzalf

echte honingzalf

Maar wat bereik ik dan? Mijn honing zou een flauw aftreksel worden van het echte product waar ik zo trots op ben. Mijn kaarsen zouden ineens niet meer de lucht zuiveren maar kankerverwekkend zijn net zoals al die goedkope kaarsen, en mijn huidverzorgingsproducten zouden je alleen nog maar een vette huid geven. Al die geweldige BIJwerkingen zouden ineens weg zijn. Maar ik zou er wel veel meer geld mee kunnen verdienen én de producten een stuk goedkoper kunnen verkopen.

Een eerlijk product moet eerlijk blijven!

Nu komt dus mijn grote dillema, ik wíl dat allemaal niet. Mijn webshop zou ongetwijfeld een enorme boost krijgen, en de marges zouden enorm omhoog schieten. Maar ligt het dan aan mij dat ik dat allemaal niet wil, waardoor mijn producten niet voor iedereen weggelegd zijn? En beter nog, zijn mijn producten inderdaad niet voor iedereen weggelegd?

Nu moet ik vooraf eerlijk zeggen, ik heb in mijn leven nog nooit armoede meegemaakt. Ik ben zeker niet rijk, maar armoede is weer een heel ander deel van het spectrum. Wie weet heb ik daarom wat makkelijk oordelen. En ik kan me echt goed voorstellen als je geen geld hebt om rond te komen dat je dan geen bijenwas kaarsen gaat inslaan om de winter mee door te komen.

Wat is duur?

Anderzijds, als dat potje honing echt goed is voor je gezondheid dan heb ik moeite te geloven dat je die pot honing niet kunt kopen. Je hebt ten slotte niet potten per week nodig voor een betere gezondheid. En als je van kaarsen houd, is het dan niet verstandiger om wat minder vaak een kaars aan te steken, maar die paar keer dat je het wel doet een kaars op te steken waar je geen kanker van kunt krijgen, maar eentje die de lucht zuivert? Ik maak tegenwoordig ook mini raatkaarsen, die moet hoop ik iedereen kunnen betalen. Laatst stond in de krant dat ze god weet hoe veel rommel in de lippenbalsem van Labello en zo doen. Tot en met hormonen en god weet wat meer. Is een lippenbalsem die ik voor  €3,50 verkoop duur, terwijl deze van 100% zuivere producten is gemaakt?

bijenwas lippenbalsem

Lippen balsem van zuivere bijenwas, honing en zonnebloemolie

Volgens mij ben ik niet te duur… volgens mij maken we met zijn alle vaak verkeerde afwegingen. (ik maak me hier ook schuldig aan hoor!) maar voedsel is de brandstof voor ons lichaam. En de huidverzorgingsproducten zijn voor het onderhoud van ons lichaam. Die extra dure benzine soorten schijnen goed te verkopen. Dus geven we wel geld uit aan betere benzine voor de auto maar niet voor geld aan onze eigen brandstof?

Klagen we dat de fruitbomen verdwijnen en daar komt dat lelijke mais voor terug, maar zoeken we wel vooral op de goedkoopste soort in de supermarkt? Wat je zaait zul je oogsten toch? Maar dan moet je wel wat uitgeven aan goed (liefst biologisch) zaad.

Bijenzaad

Biologisch zaadmengsel als voedsel voor de bijen

Ik ga door wat ik aan het doen ben!

Nee ik ga mijn trots, mijn producten niet verloochenen door ze goedkoper te maken met noodgrepen. Een bij vliegt 2500 Km voor een theelepel honing, en dat zou ik dat met suikerwater aanlengen? Ik zou me de oren van mijn kop schamen! Ik hoef er niet veel op te verdienen, nogmaals ik zit er niet in voor het geld, maar ik tracht mijn hobby zo te betalen en mijn imkerij te laten groeien. Mocht dit uiteindelijk niet (meer) mogelijk zijn dan zoek ik wat anders. Alleen is de natuur hier in de regio een paar miljoen bijen kwijt. Dat wil ook weer niemand lijkt me. Al je na gaat dat in mijn producten 100% het pure product zit, dan zijn ze zelfs spotgoedkoop!


1 reactie

Herman · 17 mei 2020 op 07:36

Ik heb met volle aandacht hele stuk gelezen.
Ik vind het prachtig om te zien dat er bijen in mijn tuin de bloemen bezoeken en probeer zo veel als het toe laat planten die bijen en vlinders aantrekken neer te zetten
Op dit moment iedere dag paar bijen op de lavendel
Ook heb ik zaad in de tuin gestrooid wat de gemeente heeft uit gedeeld jammer als ik hoor dat mensen het in de prullekbak gooien.

Wat ik helaas niet kan zien of het nu honingbijen zijn of wilde bijen maar alle bijen vind ik super om te zien rond zoemen

Heb wel eat boorgaten in de tuin muur gedaan voor metselbij
En wat zank voor de zand bijen hoop dat er xo mrdr komen en het in stand houdt

Groetjes Herman

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen