Propolis, het kleverige wondermiddel uit de bijenkast

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

De genezende kracht van honing is bij veel mensen bekend. Maar wist je ook dat er een ander materiaal uit de bijenkast komt dat nog vele malen sterker werkt? Dit spulletje heet Propolis. Al eeuwen lang wordt dit toegepast, maar het leek de laatste jaren vergeten. Gelukkig herontdekken steeds meer mensen propolis door de behoeft aan natuurlijke geneesmiddelen.

En hier ontstaat probleem nummer 1, propolis mag officieel geen geneesmiddel worden genoemd, door de telkens wisselende samenstelling. Vandaar dat het veelal wordt verkocht als voedingssupplement. Maar om te snappen hoe dit kan, en wat het nu eigenlijk is zal ik hier eerst op ingaan.

Harsen

Het hoofdbestanddeel van propolis bestaat uit harsen die de bijen vooral uit de knoppen van berken, iepen, Els, Beuk, Paardenkastanje, coniferen en populieren halen. In kleine mate ook van kruidachtige plantensoorten. De bijen kauwen hierop (waarbij ze er enzymen toevoegen) en slaan dit op in hun stuifmeelkorfje aan de achterpoten. Op zich is dit al knap, gezien de extreme kleverigheid van deze propolis in vloeibare vorm.

Terug in de bijenkast gebruiken de bijen propolis vooral om kleine kieren af te dichten, en ze bekleden de hele bijenkast hiermee. Mede door de antibacteriële eigenschappen van propolis ontstaat er een steriel klimaat in de bijenkast. De imker kan dit weer winnen door de kasten uit te schrapen, of (wat ik zelf toepas) speciale matten op de raten te leggen met allemaal gaatjes hierin. De bijen zullen deze gaatjes vullen, en ik kan deze uiteindelijk afnemen om de propolis hieruit te halen. De rest van de propolis laat ik voor de bijen, niet voor niets gebruiken ze dit tenslotte!

Eigenschappen van propolis

Ik zal in deze blog niet te diep ingaan op de exacte samenstelling van propolis, heel internet is ermee gevuld als je een keer op propolis wilt Googelen. De eigenschappen van propolis zijn wel weer zeer interessant! Wat te denken van:
• Het remt bacterie groei sterk.
• Activering van het afweersysteem.
• Propolis is duidelijk ontstekingsremmend
• Stimuleert ons immuunsysteem.
• Propolis is sterk schimmelwerend.
• Propolis heeft een aangetoonde anti virale werking.
• Bevordert weefsel- en celgroei.
• Verstevigt de bloedvaten.
• Het bevordert de opslag van glycosiden (energierijke stoffen in de spieren, vooral de hartspier)
• Verbetert de werking van de klieren, waaronder de alvleesklier (productie van insuline)
• Ziekteverwekkers worden niet resistent voor propolis (is bij reguliere antibiotica wel het geval)
• versterkende werking van bv. penicilline en kan naast alle reguliere medicijnen worden gebruikt.

Toepassingen propolis

Dit is al een indrukwekkend lijstje lijkt me. De toepassingen zijn dan ook zeer divers. De meest bekende toepassingen zijn:
– tegen hooikoorts
– bij Astma
– Bij Aften
– Bij diverse darmklachten
– Bij gewrichtsproblemen
– Bij galblaasaandoeningen en galstenen
– Versterking van de huidfuncties
– Bij Gordelroos
– Bij Herpes
– Bij kaakontsteking
– Bij keelontsteking
– Bij infectie of irritatie van de luchtwegen
– Bij pollen allergie
– Bij ontstekingen in het algemeen
– Bij Voorhoofdsholte ontsteking.
Er bestaan nog veel meer claims betreffende de werking. Aangezien het hier om zeer ernstige ziektes gaat durf ik deze claims echter niet te maken. Maar ook hierbij is Google je beste vriend.

Propolis kwaliteit en samenstelling.

De algemeen gemaakte propolis tinctuur is wisselend van samenstelling, daar het net de vraag is welke bomen in de omgeving staan waar bijen dit weten te halen, en de tijd van het jaar dat dit verzameld is. Hierdoor mag Propolis ook niet als medicijn bestempeld worden, echter als aanvulling in de dagelijkse voeding.
De Franse producent Propolia heeft de verwerking naar een hoger niveau weten te tillen waardoor er compleet nieuwe lijnen van producten zijn ontstaan. Onder laboratorium omstandigheden wordt Propolis hier verwerkt in diverse producten, echter altijd met dezelfde samenstelling en werking. Ook hebben ze meerdere studies gedaan naar mogelijke toepassingen met een indrukwekkend scala aan producten, die allen propolis als basis hebben. Uiteraard maken ze deze producten verder op basis van natuurlijke producten. Maar van balsem tot shampoo, en van huid crème tot tandpasta en veel meer maken ze producten welke wonderbaarlijke resultaten weten te behalen. Dat maakt van mij uit propolis echt het ultieme wondermiddel uit de bijenkast!

Overigens, verwacht bij propolis tinctuur geen lekkere honingachtige smaak! Het is een zeer pittige scherpe smaak die lang niet iedereen weet te waarderen. Bij de tinctuur word dan ook vaak gekozen deze met wat honing te nemen, of op een stukje brood. De meest effectieve opname is puur, en enkele druppels enige tijd in de mond te houden zodat deze optimaal wordt opgenomen door de slijmvliezen.
Propolis kan ook uitwendig gebruikt worden. Hou er bij de tinctuur rekening mee dat deze op alcohol basis is, wat ervoor zorgt dat deze flink kan prikken op wondjes! En zeker bij de tinctuur moet je er rekening mee houden dat deze enorm vlekt! Je krijgt dit echt nooit meer uit je kleding.

En dan nog dit

Ongeveer 1 op de 2000 mensen is allergisch voor propolis. Bij de tinctuur is hier een eenvoudige proef voor; doe in de avond enkele druppels op je pols en kijk de volgende dag naar je huid. Heeft deze uitslag, of jeukt deze erg? Dan is het beter te stoppen met propolis. Worden de klachten bij het gebruik van Propolis erger? Dat is juist een goed teken, het is aan het werken! Vaak helpt het om 1 dag het gebruik van Propolis over te slaan, de klachten zullen hierna vlot afnemen.

Categorieën: Imkerijblog

1 reactie

Jan Moen · 12 december 2018 op 23:24

Geweldige uitleg, het meeste was mij al bekent. Dat omdat ik het al een aantal jaren gebruik ! En het boek hier over gelezen heb ! Van een arts uit Bergen NH. Dr. Braam ,maar ik heb dit boek jaren geleden uitgeleend, en helaas ,hoe dat vaak met dingen gaat,… nooit teruggekregen ! Daarom is het fijn dat ik nu een duidelijke verkorte beschrijving in het bezit heb van U…! Dank voor deze geweldige informatie ! Met vriendelijken groet , Jan Moen, uit Amsterdam Noord.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen