Rauwe honing en 3 andere fabels

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Vragen die ons vaak bereiken; hebben jullie wel rauwe honing? Een andere populaire vraag; is de honing koud geslingerd? En wat dacht je van de beroemde streekhoning? En ten slotte, is het wel biologische honing? Het antwoord op al deze vragen is ja! Maar dat geld niet alleen voor onze honing, dit gaat op voor iedere honing! Zo lang de bijen maar vrij kunnen vliegen, en de honing op een normale manier wordt gewonnen dan is er eigenlijk geen andere optie zelfs! Deze termen zijn vooral door de commercie de wereld in gebracht om klanten te overtuigen dat hún product wel eerlijk is.

Koolzaad creme honing

Boterzachte crème honing

Koud geslingerd?

Honing uit de raten krijgen gaat maar op 1 manier, door de zegels van de raten te breken en de honingramen in een honingslinger te plaatsen. 

De raten in de honingslinger

De imker zal deze met hoge snelheid laten draaien, en door de snelheid ‘vliegt’ de honing uit de cellen, en zal de honing langs de zijkant omlaag lopen. De honing is nu geslingerd. Dit proces verloopt echter altijd koud! Warmte zal niets toevoegen, sterker nog het wordt alleen lastiger als je de boel op zou warmen, doordat er dan veel fijne wasdelen in de honing zullen komen. Bij verwarming zullen deze oplossen in de honing om pas als de honing afgekoeld is weer te stollen. 

Honing door het filter.

Nadat de honing door het (dubbele) filter is gegaan is deze in principe al klaar. Als imker kun je ervoor kiezen deze nog een aantal malen te roeren, zo voorkom je dat deze erg grof gaat versuikeren. Sommige honingsoorten worden nog vaker geroerd, zodat ze zich als crèmehoning ontwikkelen. Maar meer gebeurd er niet mee!   

Rauwe honing

Dus honing is altijd koud geslingerd! En dan krijgen we nog de vraag rauwe honing. Eigenlijk is deze kreet ook onzinnig. Het is vooral een verbastering van het Engelse Raw, oftewel puur. Je hebt hierboven alle stappen gezien in het winnen van honing. Veel puurder kun je een product niet bereiden! We bakken de honing zeker niet af!

Rauw geeft normaal aan dat iets niet gebakken is toch? Ik denk dat daar de crux van de naam zit. Grote fabrikanten verwarmen honing soms om deze langer bewaarbaar te maken. Maar honing is van nature al makkelijk houdbaar. Een imker zal dit uit respect voor de honing nooit doen! 

Is de honing biologisch? 

Als de bijen de honing verzameld hebben, komt deze vooral uit de bloemen. Dat maakt honing dus per definitie biologisch. De verwarring ontstaat met BIO honing. Dit is honing waarbij de bijen in verre omstreken geen woningen of landbouwgrond kunnen bereiken, in verband met gifgebruik. Toen bleek dat in Nederland hier eigenlijk geen een imker aan kon voldoen heeft men op papier de de cirkel kleiner gemaakt… Helaas vliegen de bijen nog steeds net zo ver, dus is BIO honing vooral een farce geworden waar de imker idioot veel geld voor moet betalen om dit te mogen vermelden. Honing is altijd biologisch, maar in Nederland wordt zo veel met bestrijdingsmiddelen gewerkt dat écht bio helemaal niet haalbaar is.

Bij op paardenbloem

In het buitenland zijn er imkers die de bijen in het seizoen heel veel suikerwater geven (in Amerika zelf met antibiotica) en de bijen zetten dit suikerwater om naar iets wat op honing lijkt, maar dergelijke praktijken ken ik in Nederland niet. Het schijnt dat grotere fabrikanten honing ook weer aanlengen met suikerwater. Maar ook hiervan heb ík nog nooit van een imker gehoord die dit doet, of durft te doen in Nederland

Iemand die echt van slechte wil is zou de boel dus kunnen bedonderen, maar ik denk indien je de honing in Nederland bij een imker koopt, je echt wel veilig bent!

Streekhoning of lokale honing

Een verhaal dat imkers graag gebruiken: koop vooral lokale honing! Uiteraard een makkelijke kreet om te garanderen dat het hele dorp of stad bij jou moet kopen. Over klantbinding gesproken… Maar ook hier zijn we in Nederland de fout in gegaan met de Amerikaanse uitdrukking ‘local honey‘ Uiteraard zijn de verenigde staten iets groter dan Nederland alleen. Ik kan me helemaal voorstellen dat als je in Texas woont, je minder baat zult hebben dan honing uit pak ‘m beet Washington. Hoewel ik in beide nog nooit geweest ben, zal het zeker zo zijn dat in Texas andere planten groeien dan in Washington. Maar zo bekeken is heel Nederland ‘local’ 

Nederland is maar een paar honderd kilometer, en grofweg genomen groeien in ons hele land dezelfde bomen en planten. Mijn Limburgse bijen bezoeken geen andere bijen dan de bijen in Noord Holland. Uiteraard zijn er een paar minimale uitzonderingen, maar die zijn niet van dien aard dat er gesproken kan worden van een ander drachtgebied. Koop je honing uit Nederland? Dan is deze altijd lokaal

Conclusie.

De conclusie is dat honing van een imker uit Nederland altijd biologisch, koud geslingerd , en lokaal is, en zo rauw als hij maar zijn kan! Maar wil je je honing verkopen dat zul je mee moeten doen met die kreten, vandaar dat ik ook natuurzuivere biologische rauwe honing verkoop op mijn webshop. Maar het is gewoon honing verpakt in een kreet die iedereen wil horen. Maar dan wil ik er op zijn minst eerlijk over zijn! 


4 reacties

Bram Keller · 28 november 2018 op 22:57

De honing die je koopt in de supermarkt.Die is toch wel verwarmt geweest om hem weer vloeibaar te krijgen????

    Imkerij de Drakenbijen · 7 december 2018 op 18:13

    Daar geven fabrikanten nooit echt openheid over… Wellicht dat dat al genoeg zegt. Ik durf geen beschuldigingen te geven, maar twijfel er zwaar over!

Yassine · 20 september 2020 op 21:42

*** Biologische honing =

Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.

Gerard · 15 oktober 2021 op 23:37

Mooi, helder en eerlijk verhaal over honing!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen