Stikstof waanzin

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Er spelen nogal wat zaken momenteel! De boeren kregen tussen de aardappelen en worteltjes door te horen dat ze hun veestapel moesten halveren, bouwers moesten stoppen met bouwen en een kruiwagen zand uit eigen tuin bij de buren in de tuin kieperen is ineens een milieu delict! (dat was het overigens altijd al, maar dat even buiten beschouwing gelaten) We gaan met zijn allen langzamer rijden dadelijk, en wellicht op zondag soms helemaal niet!

Het gaat slecht met de natuur!

Als je wil ontkennen dat het slecht gaat met de natuur, stop dan nu met lezen! Maar iedereen zal denk ik wel doorlezen, of het moet een enorme steen zijn waaronder je geleefd hebt als je nu nog wil ontkennen dat het slecht gaat met de natuur, of wat we hier nog natuur mogen noemen. Veel van die stuk(jes) noemen we natura2000 gebieden. Een sterke naam moet ik zeggen! We leven ten slotte in het jaar 2019 op het moment van dit schrijven, dit laat mooi zien dat het jaar 2000 al 19 jaar achter ons ligt. Wellicht is de natura2000 gedachte wel achterhaald…

Maar al die maatregelen zijn voor de natuur!

Als dat zo was dan zou ik een vrolijk mens zijn! (oké, dan ben ik van nature, maar toch) maar gaat het hier nu echt om? Was dat maar zo! Het gaat er vooral om dat we met zijn allen vol gas door willen gaan waar we mee bezig waren! De landbouw wil met dikke trekkers gewasbescherming blijven spuiten en hoe groter de machine hoe beter en effectiever! De veeboeren willen mega stallen gebruiken, soja uit het buitenland blijven voeren en de enorme stallen blijven voortzetten en hun producten exporteren. En niet te vergeten de aannemers willen huizen uit de grond stampen, de wegen bouwen en het zand makkelijk verplaatsen.

De natuur is het obstakel!

En die natuur? Die is verdomde lastig hierin! Die lijkt de boel nu tegen te houden en de regering wil dit eigenlijk niet! Maar het staat eenmaal op papier, en een stel groene vogels heeft wat rechtszaken aangespannen en die hebben ze nog gewonnen ook! En hoppa, heel Nederland zit ineens op slot! Dus wat gaan we doen? We gaan zoeken naar uitzonderingen in de regels, grijze gebieden die we zelf in mogen kleuren en rare regeltjes zodat die lastige natuur ons niet tegen houd! Want we willen vooral doorgaan waarmee we bezig waren, en met 130 Km/h niet met 100! Want als ik 15 minuten later aankom in Friesland, dat is uiteraard onoverkomelijk!

De natuur als stok achter de deur

En we profiteren ook lekker van de natuur uiteraard! Nog nooit werden in Nederland meer bomen gezaagd dan nu! En het gaat lekker! Op dit moment mag je bomen kappen en zeggen dat je inzet op een natura2000 gebied. Dus halen we de bomen weg die flink geld opleveren om ze in de fik te steken bij een energie centrale en mooier nog: Zet je in op een natura2000 gebied dat hoef je niet eens aan de herplantplicht te voldoen! Het was nog nooit zo rendabel! En in alle eerlijkheid, ze roepen ook nog eens dat dat goed is voor de bedreigde bijen, daarmee snoeren ze mij zeer effectief de mond…

Klopt dit allemaal wel?

Nee natuurlijk niet! De grote opnemers van stikstof kappen we om en steken we in de fik. Honderden jaren hebben deze bomen gegroeid, om ze binnen een paar seconde op te branden. Zelfs als je dit aan een peuter uit probeert te leggen zal die inzien dat dit niet klopt. En die mooie heidevelden met stuifzand? Dat is niet altijd zo natuurlijk! Ze ontstonden vaak in het verleden door intensieve beweiding met schapen, en door plaggen. De bossen konden zich daarvan niet zelfstandig herstellen. Ook omdat men overdreef er er dode grond achter bleef. Mede daardoor staat de Veluwe vol met heide, niet per sé omdat dit een natuurlijke situatie was! Menselijk ingrijpen gaf ons de soms niet natuurlijke natura 2000 gebieden! Komt Holland niet van Holtland, het land wat ooit vol stond met bomen?

Natura 2000 behouden?

Als imker zijn die Natura2000 gebieden uiteraard geweldig! Hectares vol heide, en bijen die zich een koliek eten aan de honing en solitaire bijen die zich gevestigd hebben als specialist op de heide. Maar de heide op de Veluwe gaat achteruit! Niet (alleen) door stikstof, maar omdat we met zijn allen herders en hun schapen te duur vinden. Kleinschalig plaggen is al helemaal kostbaar.  En dat nodig om deze gebieden in stand te houden. Want weet je wat je krijgt als je lang genoeg niets doet? Juist: Bos! Dus het grootste Natura2000 gebied (volgens mij) welk we hebben laten we verpieteren omdat we er geen geld in steken, maar ondertussen leggen we wel vrolijk overal nieuwe dergelijke gebieden aan terwijl er blijkt dat dit niet houdbaar is? Dat klinkt als waanzin toch?

Het gaat over de natuur nu, dus niet klagen!

In alle eerlijkheid, in het begin van al deze crisis soorten vond ik het wel mooi, eindelijk komt de natuur op 1 te staan, we gaan een enorm grote slag maken nu. Ja de prijs is hoog voor iedereen uiteindelijk, maar dat is een koopje tegen de natuurwinst! Maar de waarheid moest nog indalen helaas. Het gaat niet om de natuur. Die kost (zeker zonder bomen om te kappen) alleen maar geld. Het gaat erom hoe kunnen we vol gas doorgaan waarmee we bezig waren. De boeren worden geslachtofferd om met zijn alle vooral niet te hoeven veranderen!

De boeren.

Vanaf het begin van de boerenprotesten heb ik me voorgenomen geen partij in deze discussie te worden, en dat tracht ik hier vol te houden. Maar ik denk dat ik wel veilig kan zeggen dat het huidige systeem van een boerenbedrijf niet houdbaar is. Het bodemleven is verdwenen, de insecten zijn rap aan het verdwijnen en de boeren werken voor prijzen waardoor ze jaarlijks een beetje armer worden dan rijker. De boeren die willen veranderen worden tegen gewerkt door de grote banken welke vasthouden aan het huidige systeem. Want dat geeft lekker zekerheid lijkt het. Gedwongen door de inkooporganisaties ploeteren ze voort met een niet houdbaar systeem. Ik ben het absoluut niet eens met de huidige manieren van werken, maar vind het ook vreselijk om te zien dat ze feitelijk weinig keuze hebben! Maar laat duidelijk zijn, ik ben pro boer!

De grote verandering.

Vroeg of laat gaat er een grote verandering komen. Ik meende dat de huidige toestand het begin hiervan was, maar dit was het tegenovergestelde! De veranderingen nu geven juist aan dat we niet willen veranderen. We willen best wat meer natuur, maar we willen er niets, maar dan ook niets voor opofferen! Goed, in de huidige economie is een autovrije zondag wellicht geen optie, maar is het nu echt zo erg om met zijn allen 100 te gaan rijden? Schijnbaar is zelfs dat te veel gevraagd (Tip, het scheelt je jaarlijks enkele tankbeurten als je max.100 rijd) Maar schijnbaar moeten we eerst nog veel dieper gaan om echt bereid te worden te veranderen.

te laat?

Of het dan te laat is? Voor een deel van de natuur alvast wel. Want wat dood is is dood, en wat weg is blijft vaak ook weg. Het enige voordeel dat we hebben is dat de natuur best wel geniaal is, en in een of andere vorm hersteld deze zich. Of er dan nog plaats is voor ‘ homo sapiens’ is uiteraard de vraag, maar de natuur zal zich herstellen.

Holland wordt holtland! (=hout)

Een ding kan ik wel beloven, als we er niet bergen geld in blijven pompen, en massaal schaapherders in gaan huren dan zullen die natura 2000 gebieden langzaam weer veranderen in… bos! Want dat is hoe de natuur werkt! De natuur wil per sé op een brak stukje grond iets laten groeien. Dat is hoe geniaal de natuur is! De natuur gebruikt elke centimeter grond door er iets te laten groeien. Eerst laag, dan hoger en meestal uiteindelijk grote bomen. Wel een mooie variatie als we niets doen, dat regelt de natuur zelf wel!

conclusie

Een goede blog heeft een eind conclusie. Eigenlijk heb ik een hele berg conclusies in deze blog, de meeste had je hopelijk zelf al getrokken.  Maar om het makkelijker te maken;

We gaan er niet komen door te willen doorgaan, we moeten zoeken naar echt duurzame oplossingen! We moeten zorgen dat de boeren een dikke belegde boterham verdienen, maar deze moeten wel geholpen worden in een transitie. En handen af van die bomen! Die dingen zijn echt belangrijk!  Die verdienen meer respect dan in de fik te steken zodat ik mijn iphone kan laden.

Transitie it is! De vraag is alleen kiezen we ervoor om deze gecontroleerd in te zetten? Of wachten we tot het ons gaat overkomen en roeien we dan met de riemen die we hebben? Als we zo doorgaan zullen die riemen alvast niet meer van hout zijn…

Hoe denk jij dat we de transitie kunnen opstarten?

 

Categorieën: Imkerijblog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen