Van een stenen hart naar een groen hart; Hoe Ik imker werd.

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

De geboorte van een imker

Ik ben zeker niet als Imker geboren en getogen, sterker nog van thuis uit hadden we een betonfabriek.
Dit is dus niet de meest groene omgeving die je je voor kunt stellen.

Pas in mijn latere leven werd mijn hart steeds groener. Dit vooral door veranderingen in mijn werk en omgeving, waardoor ik bij de tuin aanleg terecht kwam.
In eerste instantie ging mijn aandacht meer naar het aanleggen van de tuinen tegenwoordig verschuift de concentratie zich meer en meer naar het ontwerpen van tuinen.

Imkerij de Drakenbij

Imkerij de Drakenbij

De ontdekking van bijen.

Toen ik met regelmaat op mijn knieën tussen planten zat viel me ineens op dat de ene bij niet op de andere bij leek.
Dit fascineerde me en ik ging in die avond eens zoeken op internet welke bijen ik nu eigenlijk gezien had.

Tot mijn grote verbazing bestonden er alleen al in Nederland honderden soorten bijen waarvan er slechts een beroemde Maya is, de honingbij.
Ik heb altijd de eigenschap gehad dat als ik iets interessant vind ik ook graag helemaal wil weten hoe en wat dus ging mijn zoektocht verder.


Honingbij | Photo credit: Andreas. / CC BY-SA

Al snel ontdekte ik een dame (Wankja Ferguson) op Facebook die met hart en ziel schreef over bijen, wespen en vlinders en hierin een ecologisch verantwoord bedrijf heeft. Minstens zo interessant vond ik dat ze niet alleen de dieren beschrijft (insecten) maar ook de samenwerking tussen die insecten en bepaalde planten. Zo bleken er bijen te bestaan die die volledig gespecialiseerd zijn in slechts een plantsoort. Mijn interesse groeide en groeide…

Mijn eigen mentor.

Mijn persoonlijke leercurve zit echter meestal meer in de praktijk dan in de theorie dus besloot ik spontaan een cursus tot imker te doen.
Aangezien ik totaal geen kennis van bijen had in welke vorm dan ook ging ik eerst eens op bezoek bij een lokale imker hier in het dorp genoemd Gerard.

Op goed geluk belde ik aan en vroeg hem of hij me iets wilde vertellen over het bijen houden. Direct werd ik uitgenodigd en volgens mij heb ik bijna de hele dag bij hem aan tafel gezeten en genoten van zijn gepassioneerde verhalen.

De opleiding.

Mijn doel was toentertijd helemaal nog niet om daadwerkelijk actief imker te worden maar ik wilde vooral weten en leren hoe dit werkt. Ondertussen bleef ik zoeken op internet en nog voor de eerste les van de imker cursus had ik al ingevuld dat ik na de opleiding een eigen bijenvolk wens.

Aangezien de meeste Nederlandse cursussen zich redelijk sterk op de theorie richten en ik beter leer uit ervaring kwam ik bij een imkerij in België uit die op geheel eigen wijze de Imker opleiding aanbood maar dan vooral gericht op de praktijk. Willem de beroeps imker gaf deze opleiding dan ook op geheel eigen wijze vol passie!

Gedurende de opleiding begon het zelfs te kriebelen om zelf als beroeps imker aan de slag te gaan maar ik zag ook snel in dat dit een heel moeilijke en zware stap zou worden. Dus besloot ik dat het een hobby moest blijven. Echter ik heb eenmaal een commerciële achtergrond dus ik zag en zie wel overal kansen, niet alleen financieel maar ook mogelijkheden die bijen houden in zijn algemeen met zich mee brachten en brengen, en vandaar dat deze hobby tegenwoordig redelijk uit de hand gelopen is.


Oude bijenkorven

Welk soort bijenkast of korf?

Als je eenmaal besloten hebt om bijenhouder te worden krijg je nog een zeer moeilijke keuze en wel in welk soort kasten ga je bijen houden? Niet alleen heb je de ouderwetse gezellige, maar bij onvriendelijke korven, de mooie houten kasten en de moderne kunststofkasten. Maar in die twee laatst genoemde bestaan ook nog eens heel veel uitvoeringen.
Tegen elk advies in begon ik dan ook op mijn eigen manier namelijk gewoon met diverse uitvoeringen en ik zal dan wel merken wat we het beste ging bevallen. (uiteindelijk is dit om praktische redenen de Nederlandse standaard maat Simplex geworden)

Mijn eerste eigen bijenkoningin

Op een dag ging de deurbel en Gerard, de lokale imker stond voor de deur. Hij vroeg me of ik nog steeds bijen wilden gaan houden. Toen ik aangaf dit zeker te willen kwam uit zijn broekzak een verfrommeld zakdoekje met een klein kooitje met een koningin hierin. Als ik wilde mocht ik deze koningin hebben en zal dit de koningin van mijn eerste volk worden.

Een bijen koningin

Hij bood spontaan aan dat mocht ik dat willen hij het leuk zou vinden om als mijn mentor te functioneren. Aangezien ik tijdens de cursus al enorm verbaasd was hoeveel kennis er komt kijken bij bijen houden greep ik dit dan ook met twee handen aan! Later ben ik vaak bang geweest dat Gerard hier spijt van zou krijgen gezien het aantal vragen dat ik had, en hoe vaak ik weer bij hem aan de keukentafel zat met mijn vele vragen en vaak ook eigen theorieën. Maar keer op keer nam hij de tijd en beantwoordde hij geduldig al mijn vragen.

De tijd zal het leren.

Ik zal nooit vergeten dat ik eens tegen hen verzuchtte “voor u is het ook veel makkelijker, u doet dit al zolang” waarop hij antwoordde;

‘dat valt best mee ik doe dit ook pas 40 jaar’

Later is gebleken hoe ontzettend gelijk hij hier in had. Je hebt hele boeken vol theorieën over bijen zich zouden moeten gedragen, en in grote lijnen klopt dit ook.
Anderzijds lijken de bijen zich keer op keer te bedenken dat ze het nu eens anders gaan doen dan in die boekjes en verrassen ze je keer op keer.

Ruimte en kosten.

Wat overigens ook verrassend is, is de beschikbare ruimte die je nodig hebt om imker te worden. Niet alleen zijn de kosten om te starten redelijk hoog (je bent al snel veel meer dan € 1000 kwijt om te beginnen) maar de spullen die je verder nodig hebt en waar je gedurende de rit achter komt wat je verder nodig hebt beslaan al snel een flink aantal vierkante meters.

De kosten om de hobby te beginnen zijn stevig maar daarna kom je er achter dat je een hobby begonnen bent die zichzelf terug betaald.
Je moet absoluut niet de uren gaan tellen die je er aan kwijt bent. Als ik puur financieel zal kijken zou ik beter vakken kunnen gaan vullen bij de Lidl (wat ik schrijf met groot respect aan alle vakkenvullers van de Lidl) ik weet zeker dat ik daar weer uur meer aan zou verdienen.

Nieuwe mogelijkheden.

Maar al snel ontdekte ik steeds meer producten die ik kom maken van mijn nieuwe hobby.

Niet alleen die voor iedereen bekende honing is een leuk product maar bijen produceren ook nog eens bijenwas!
Van deze bijenwas kun je weer een heel scala van producten maken zoals kaarsen lippenbalsem en uit zalf. Er bestaan nog veel meer toepassingen maar ik heb nog niet de tijd gehad om me hier op toe te leggen.
Gelukkig heb ik de tijd en op deze manier blijven er steeds nieuwe uitdagingen liggen in deze geweldige fascinerende hobby!

Heb je vragen over bijen houden, of andere BIJzaken, stel ze dan gerust hieronder!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen