11 voordelen van bijenwas kaarsen

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Wat zijn de voordelen van bijenwas kaarsen.

Laat ik open en eerlijk zijn, de 11 voordelen van bijenwas kaarsen is uiteraard voor eigen parochie prediken als imker met een webshop voor kaarsen. Maar bijenwas kaarsen hebben grote voordelen waar veel mensen zich vaak niet bewust van zijn. Vandaar dat ik aan bijenwas kaarsen deze extra blog aan besteed. Niet enkel voor mijn eigen omzet, maar ik zie het een beetje als een missie om zo veel mogelijk voorlichting te geven!

bijenwas kaars

brandende bijenwas kaars

Met de deur in huis vallen.

Laat ik direct met de voordelen van de bijenwas kaarsen beginnen. Uiteraard had ik dit stuk ook kunnen besteden aan de nadelen van goedkope kaarsen Maar liever positieve eerst! Wil je kaarsen kopen, dan moet je op zijn minst een goede afweging kunnen maken. Zeker met de kerst in het vooruitzicht waar in menig huishouden een brandende kaars te zien is, wil je toch zo zeker ook gezonde kaarsen kopen!

1. Bijenwas kaarsen zijn de meest natuurlijke kaarsen die je kunt kopen

Een zuivere bijenwas kaars kent geen toevoegingen maar is gemaakt van 100%zuivere bijenwas. Bijen ‘zweten’ deze bijenwas in kleine schildjes uit, en bouwen hiervan het bijenwas raat. Dit gebruiken ze om die beroemde cellen van te bouwen waarin ze al hun honing en stuifmeel opslaan. Maar ook gebruiken ze dezelfde cellen om eitjes in te leggen, waaruit weer honingbijen geboren worden. De enigen waar ze speciale cellen voor bouwen zijn de darren. Aangezien darren groter zijn hebben ze ook een grotere cel nodig. Ook de moeder des volks (de koningin) krijgt een aangepaste cel.

Na verloop van tijd moet de imker de bijenwas vernieuwen (30% per jaar) om te zorgen dat de bijen in schone omstandigheden blijven leven, én zodat er geen ziektes kunnen ontstaan in het bijenvolk. Niemand wil honing eten uit vuile bijenwas! Wat ik als bewerking doe is deze bijenwas meerdere malen zuiveren. Hiervoor gebruik ik alleen stoom, verder helemaal niets!

Bijenwas koninging

Enkele koninginencellen op bijenraat (redcellen)

2. Ze zijn duurzaam

Duurzaamheid is altijd discutabel. Maar ik denk dat je bijenwas kaarsen echt wel duurzaam mag noemen! Sowieso worden er geen olieproducten aan toegevoegd. Paraffine is een product vanuit de olieverwerking, het laat zich raden dat bij ontbranden hiervan stoffen vrijkomen die je liever niet inademt. Bij een pure bijenwas kaars hoort ook geen paraffine toegevoegd te worden, al zijn er wel producenten die dit doen.  Maar er bestaan ook kaarsen die gemaakt worden van slachtafval. Het is duurzaam om een restproduct te gebruiken tot een product. Maar de hele keten van de geboorte van een beest tot aan het slachthuis is niet erg duurzaam te noemen!

Ook worden er geen transport afstanden bij bijenwas gereden. De meeste bijenwas is afkomstig van eigen kasten. Doordat ik tegenwoordig best wat bijenwas kaarsen verkoop moet ik soms bij collega imkers bijenwas kopen (ben je imker en wil je bijenwas verkopen? Neem gerust contact met me op!) waardoor er soms iets vanuit de ene plek binnen Nederland naar mij wordt verzonden. Maar dat kun je echt niet in vergelijk nemen met de vele transportbewegingen van andere grondstoffen, en bijkomende milieuschade die dieren voor de slacht veroorzaken.

Daarbij gebruik ik geen enkel chemisch middel bij de verwerking van bijenwas. De grootste impact is de energie die benodigd is om de bijenwas vloeibaar te maken om te kunnen bewerken.

Ten slotte worden onze zeeën ook nog eens vervuild met Paraffine terwijl een bijenwas kaars nergens vervuilt!

3. Ze hebben een gunstige invloed op het luchtwegenstelsel

Klanten van ons, maar uiteraard ook mensen die elders zuivere bijenwaskaarsen kopen met een aandoening aan de luchtwegen (allergieën, Astma, COPD, sinusproblemen, longontsteking) geven aan het als bijzonder positief te ervaren wanneer er bijenwas kaarsen worden gebrand. Kaarsen van pure bijenwas hebben een gunstige invloed op het luchtwegenstelsel. Uiteraard gaat een aandoening er niet van over, maar het schijnt wel verlichting te geven. En laat ook duidelijk zijn; dit geld niet voor iedereen! Maar dat er mensen zijn die verlichting vinden (letterlijk en figuurlijk) is uiteraard wel erg fijn!

4. Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel, stof en virussen

Negatieve ionen vitaliseren de lucht. Je zou ze kunnen omschrijven als vitaminen in de lucht. De verdere uitleg hiervan wordt al vrij snel redelijk technisch maar simpel gesteld zuiveren deze de lucht, en versterken ze het immuunsysteem.

bijenwas kaars

Een bijenwas kaars met het trots van Beesel, onze draak!

5.  Ze branden langer dan paraffinekaarsen

Bijenwas kaarsen branden lang! Waar je rekening mee moet houden is dat bijenwaskaarsen geen vlotte starters zijn. Ze hebben echt tijd nodig om ‘op gang’ te komen. Eerst moet er een mooi bad van gesmolten van bijenwas ontstaan tot aan de buitenzijde van de kaars zodat deze mooi geleidelijk kan branden. Kaarsen die van binnenuit ‘hol’ zijn gebrand branden niet fijn en laten erg veel bijenwas over wat uiteraard zonde is! Binnenkort zal ik een blog schrijven over optimaal bijenwas kaarsen branden. Maar begint een kaars hol te branden, snij dan de overtollige bijenwas aan de zijkant weg. Een tweede nadeel van een kaars die hol gebrand is gebrand is dat deze verdrinkt in de was die vanuit de hoge opstaande zijkant omlaag komt lopen. Een bijenwas kaars brand je niet voor een kort moment, maar minstens voor een uur of twee! (dikkere kaarsen liefst nog langer)

6. Ze helpen bijenpopulaties in stand te houden

Toegegeven; dit lijkt een open deur, maar toch is het indirect zo. De honingbij zelf heeft er uiteraard helemaal niets aan dat je bijenwas kaarsen brand. Maar doordat de imker van het restproduct bijenwas weer kaarsen kan maken en deze kan verkopen geeft dit middelen (geld) om weer te investeren in de bijen en de imkerij. op deze manier ondersteun je dus de honingbijen! Net zoals ikzelf zijn er vele imkers die insectenhotels bij hun bijenstand plaatsen, hiermee helpen we de solitaire bijen. Dus indirect help je zelfs de solitaire bijen!

Dankzij het gekleurde schildje is deze moer veel makkelijker te vinden.

7. Ze hebben een natuurlijke lekkere geur

De eerste test die ik altijd in doe met een bijenwas kaars in een winkel of zo is de makkelijkste, ik ruik eraan! De geur van bijenwas is onmiskenbaar. Vaak vragen mensen verbaasd wat ze ruiken als ze in de imkerij binnen komen. Want honing zul je bij ons niet ruiken! (die zit netjes in gesloten potjes ten slotte) maar de geur van bijenwas overheerst! Paraffine kaarsen hebben van zichzelf amper een geur, en kaarsen gemaakt van slachtafval ruiken zelfs wat ranzig!

8.  Ze hebben een rustigere vlam dan paraffine kaarsen

De reden hiervan kan ik helaas nergens terug vinden met onderbouwing. Maar feit is dat ze heel rustig branden. Ik denk dat dit komt omdat bijenwas een extreem zuiver product is, en omdat de verbrandingstemperatuur van een bijenwas kaars hoger ligt dan een andere kaars. Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is ‘knetteren’ dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.

bijenwas kaars

Ook de raatkaarsen branden langdurig en rustig

9. Ze produceren vrijwel geen rook

Zeker de hogere verbrandingstemperatuur en de rustige vlam zullen hieraan bijdragen. Maar als hoofdreden is het toch echt zo dat hier een zuiver product aan ten grondslag ligt. Een rest product uit de olie- of slacht industrie is niet bepaald zuiver.

Je ziet het vaak als kaarsen in een glazen kom of dergelijke branden. Binnen no time is deze zwart van binnen. Bijenwas kaarsen roken iets als ze net aangestoken zijn, of als je ze uit blaast. Verder geven ze geen rook. Overigens, in een stolp oid komen de kaarsen vaak hun hite niet kwijt waardoor ze wel eens ‘leeg’ kunnen lopen.

10. Zijn vaak verkrijgbaar zonder aluminium wegwerphouders

Zeker al mijn gegoten kaarsen zijn vrij van verdere onnodige verpakkingen. Tegenwoordig wikkel ik ze voor het verzenden in wat papier Maar ook kun je bij waxinelichtjes bestellen van zuivere bijenwas. Maar ik moet er eerlijk bij vermelden dat waxinelichtjes van bijenwas het qua kosten in de regel afleggen tegen de spotgoedkope waxinelichtjes die overal verkrijgbaar zijn. De waxinelichtjes die ik lever zijn verkrijgbaar met, maar uiteraard ook zonder aluminium houders.

11. Ze verwijderen vieze geurtjes

Een bijenwas kaars is een echte geurvreter! Mensen verwachten soms de heerlijke geur van honing of bijenwas in huis als ze deze kaarsen branden. Maar de praktijk is dat je ze helemaal niet ruikt als ze branden! Sterker nog, als je graag een geurkaars brand hou dan genoeg afstand tot de bijenwas kaars, anders heb je een goede kans dat de bijenwaskaars alle geur die van de geurkaars afkomt neutraliseert. Maar waarom zou je een paraffine kaars branden als je een mooie bijenwas kaars hebt?

Ja bijenwas kaarsen zijn wat duurder, ik ben de laatste om dat tegen te spreken. Maar als je al deze voordelen ziet van een bijenwas kaars… Dan spreken de feiten voor zich! En dan hoef ik zelf de nadelen van goedkope kaarsen niet eens de benoemen denk ik! Dus ga je kaarsen kopen, bedenk dan dat echte bijenwaskaarsen gewoon bij de imker te koop zijn, en geniet van een mooie brandende bijenwas kaars. Met een beetje verbeelding hoor je de bijen zoemen 😉

Imker Philip


7 reacties

huisarts.nl · 7 februari 2018 op 05:20

Wow, this article is fastidious, my younger
sister is analyzing such things, thus I am going to inform her.

  Imkerij de Drakenbijen · 7 februari 2018 op 09:01

  Great, please do! of course i am only a bee keeper, so i have no scientific prove of it, but i do know the reaction of my customers.

Natuurliefhebber · 28 februari 2020 op 14:10

Mooi stuk over de kaarsen, erg jammer dat u zo negatief bent over vee in NL. Biologisch gehouden dieren zijn wel degelijk duurzaam! Spijtig dat veel mensen snel een oordeel klaar hebben. Succes met uw imkerij.
Uw collega

  Imkerij de Drakenbijen · 1 maart 2020 op 16:30

  Dieren fokken met als enkel doel vleesopbrengst is nooit duurzaam te noemen. En zeker weten dat bio boeren veel beter bezig zijn! Ik ben de laatste die dit zal ontkennen. Maar dit schrijven ging over kaarsen, ik kan moeilijk alle sectoren uit de veeteelt toe gaan lichten. En ik heb niet enkel snel een oordeel klaar, er zit een redelijk stuk onderzoek en eigen kennis in. Zelf heb ik hier ook varkens en kippen rondlopen ten slotte. Ook deze eindigen als vlees, maar hebben tot die tijd wel een dubbele functie.

  Carla · 16 november 2020 op 23:10

  Zou je een bijenwaskaars als Paaskaars voor een kerk 100 minuten per dienst 2x per zondag aanraden? X 60 … = branduren?
  Groet van Carla

betty · 4 mei 2020 op 17:39

Ik zou graag 3 bijenwaskaarsen bestellen, is dat mogelijk?

Bernard · 5 december 2021 op 11:12

Met genoegen lees ik de laatste dagen uw geschreven blogs. Over déze blog heb ik wat vragen. Ik ben de laatste dagen voor ons zelf wat kaarsen aan het maken en het valt mij op dat deze vrij vlot op zijn. Een kaars van 100 gram is in een paar uurtjes weg en een waxinelichtje in een uurtje. U schrijft daarentegen dat zuivere was kaarsen langer meegaan. Wat gaat er bij mij fout? Ook heb ik eens ergens gelezen dat toevoeging van 10% parafine de kaars beter zou laten branden. Wat is hiervan waar?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen