Paniek in bijenland

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Jarenlang hadden de imkers de wind in de zeilen. Het ging ten slotte slecht met de bij! Met tranen in de ogen vertelde sommige imkers verhalen zo triest dat je fooi dikker was dan de prijs van een pot honing, opdat die arme stakker zijn missie maar voort kon zetten, want alleen met imkers red je de wereld toch? Want Einstein had dat toch al voorspeld?

Imker niet meer welkom in natuurgebieden

De laatste tijd komen er echter steeds meer tegenberichten. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben imkers verbannen uit hun gebieden. Vooral geschrokken door het onderzoek in Tenerife kwamen er harde maatregelen en werden imkers bedankt voor hun diensten. En dat op gebieden waar ze al sinds mensenheugenis kwamen.

Imkers zijn slim

Maar de sluwe imker laat zich niet zo maar uit het veld slaan! Mag hij een gebied niet in, dan gaat hij op zoek naar een plek tegen het gebied aan om daar zijn  bijenkasten te plaatsen. Honingbijen vliegen ver en goed, dus die komen er wel! En de natuurbeheerder heeft het nakijken, want deze kan niets ondernemen tegen bijenkasten welke op grond van een ander staan. De imker weer blij! Hij krijgt honing en een dikke vinger richting Staatbosbeheer (SBB), natuurmonumenten en anderen!

Imkers zijn dom

Maar ook SBB en anderen laten zich niet uit het veld slaan. Als het niet linksom kan, dan gaan ze rechtsom, ze zoeken de publiciteit (zojuist hoorde ik een zeer vriendelijke boswachter op radio twee) en Google je momenteel op de woorden ‘illegale bijenkasten biesbosch‘ danzie je een veelvoud van diverse bronnen over de overdosis bijenvolken die hier gedropt worden, tegen de zin van de natuurbeheerders in. Chapeau natuurbeschermers, jullie krijgen het publiek op jullie hand! Die domme imkers verpesten alles ten slotte.

Zijn we nu slim bezig?

Al eerder schreef ik een blog over de wijze waarom honingbijen gehouden worden. Er bestaan vele manieren om je bijen te houden. Ik wil geen standpunt innemen, maar bedrijven zoals bijenbaas maken het wel heel erg lastig om als imker geloofwaardig te blijven! Ook voor de natuurorganisaties uiteraard! Hebben ze nu van doen met een bedrijf met een sluw verkoopconcept die gaat voor het grote geld, of hebben ze te maken met een imker die juist samen verder wil.

Zo jammer…

Ik vind het persoonlijk zo jammer wat er nu gebeurd! Uiteraard zijn er echte honingrovers onder de imkers, die enkel voor het resultaat in kilo’s honing gaan. Maar zelfs deze realiseren zich (de meesten alvast) dat de situatie alleen maar houdbaar blijft als de natuur blijft bestaan. En deze natuur kan alleen in stand gehouden worden met voldoende (daar issie weer…) biodiversiteit. Honingbijen spelen hier een bescheiden rol in, de solitaire bijen spelen de hoofdrol hierin!

Wie zorgt voor de solitaire bijen?

Het wordt alleen maar lastiger als de imkers en natuurorganisaties haaks tegenover elkaar komen te staan. De organisaties willen 100% voor de solitaire bijen gaan en nemen stelling tegen de rovende imkers en bijenkasten. Maar ze lijken te vergeten dat juist ook imkers continu op zoek zijn naar betere omstandigheden voor de bijen. Uiteraard grotendeels voor hun eigen honingbijen, maar bij succes hierin profiteren de solitaire bijen mee! Vele imkers vechten hier al jaren voor, met wisselende resultaten. Die solitaire bijen… Die moeten het zelf zien te doen. Ze hebben ons helemaal niet nodig (en zijn vaak zelfs beter af zonder ons) maar de omstandigheden moeten wel terug gegeven worden aan de natuur zodat ze zich kunnen handhaven.

De kracht van kruisbestuiving

Het is een van mijn clichés (de volgende komst zo) maar als imker (er)ken ik als  geen ander de kracht van kruisbestuiving! We zitten in een tijd dat actie nodig is, dus moeten we als imkers én natuurorganisaties juist onze krachten bundelen! Toen ik een tijd geleden een mail stuurde naar SBB kreeg ik als reactie dat ze geen bijen meer in de gebieden wilde. En dat terwijl mijn mail daar niet eens over ging! Schijnbaar was mijn afzender voldoende om als een rode lap op een stier te werken. We hebben elkaar gewoon nodig, en kunnen elkaar geweldig aanvullen. Nu lijken we in een impasse te komen zoals imkers en (erg fanatieke) Vegans. We oordelen over elkaar, maar ik vind dat we elkaar juist nodig hebben!

Met honing van je meer vliegen dan met azijn

Dan maar meteen mijn tweede cliché: met honing vang je meer vliegen dan met azijn. Werken imkers en natuurorganisaties samen, dan bereiken we veel meer! Maar ook is het minder verwarrend voor de gemiddelde burger. Het ene moment gaat het slecht met de bijen, en dan weer lezen ze dat die imkers zich aanstellen, en dat er niets aan de hand is met de bijen. Lekker duidelijk!

Paniek in bijenland

En nu lijkt er ineens paniek te zijn in bijenland. Imkers lopen tegen muren aan die organisaties plaatsen, en de burger weet niet meer goed wat ze moeten geloven. De verhalen staat ook wel erg haaks op elkaar ten slotte! In deze paniek zoeken ze alternatieven voor hun kasten zoals eerder beschreven, en de organisaties reageren door de hakken nog dieper in het zand te duwen qua mogelijkheden. Dit zijn we als imkers niet gewend, dus worden er redelijk wat vreemde stappen genomen.

Samenwerking

Ik hoop dan, en roep bij deze op om beter te gaan samenwerken! De Biesbosch geeft momenteel ongelooflijk veel nectar, daar zouden de organisaties best wat meer bijenkasten toe kunnen laten. Ik hoor ook dat de heide het dit jaar op de Veluwe er prima bij staat. Voor nu kunnen daar wellicht wat kasten bij. Maar dan moet je als imker er ook begrip voor hebben dat bij een slechte zomer voor de heide (zoals 2018) er minder, of wellicht geen plaats is voor de honingbijen. We moeten ten slotte werken met de natuur, en niet de natuur tegenwerken. Dat is allemaal heel goed mogelijk, als we gewoon samen werken, overleggen  en afspraken maken. We hebben ten slotte 1 gezamenlijk doel: de natuur!

En jij?

Hoe denk jij dat we hier het beste mee om kunnen gaan? Welke mogelijkheden zie je? Welke fouten maken we als imkers, of als organisaties? Maar vooral: hoe gaan we beter tot elkaar komen??


6 reacties

Fred Wachtmeester · 14 augustus 2019 op 15:03

Hallo,

Ik ben dit jaar ben dit jaar begonnen met imkeren en wel met 1 volk. De kast staat bij mij thuis in de tuin en staat zo dat niemand hier last van heeft.
Ik oogst alleen maar de honing voor eigen gebruik en de rest is voor de bijen om te overleven. Ik voer niet bij met suikerwater want dat vind ik tegennatuurlijk.
Ik denk dat het commercieel houden van bijen en het zoveel mogelijk oogsten van de honing, alles weghalen en niets overlaten voor het bijenvolk, de boosdoener is.
Als we met zijn allen alleen maar bijen houden voor eigen gebruik en eventueel familie en vrienden, ons beperken tot het houden van maximaal 2 volken, komen we al heel ver.
En stoppen met bijvoeren van suikerwater wat dat werkt naar mijn mening alleen maar ziektes in de hand.

  Imkerij de Drakenbijen · 14 augustus 2019 op 17:09

  Ik denk dat er vele kleuren grijs bestaan, in plaats van goed/niet goed denken. Zoals jij het nu stelt ben ik helemaal fout bezig, terwijl ik toch goed bezig meen te zijn. Ik heb véél meer kasten, maar deze staan wel zeer verspreid. Ik werk absoluut wel met suikerwater, omdat ik de bijendarmen niet onnodig wil belasten met stuifmeel in de winter. Ik beweer niet dat jij fout bent, en ook niet dat ik goed zit. Maar er zijn vele kleuren grijs.
  Maar die nuances zien natuurorganisaties weer niet, en ze denken enkel in goed of fout, waardoor je deze onderlinge meningsverschillen en daaruit voortvloeiende problemen krijgt.

Wouter · 21 september 2019 op 21:47

Toch bijzonder dat je voetstoots aanneemt dat Bijenbaas iets fout doet. Bijenbaas koopt, waarschijnlijk als een van de weinige imkers, eigen natuurgebieden aan. Dat is niet een stukje grond aan de rand van natuurgebieden maar tienduizenden meters, soms honderdduizenden meters natuur dat we actief beheren. Niet met als doel dat de bijen op andere natuurgebieden kunnen vliegen, maar met als doel dat allerlei planten en dieren, waaronder insecten, hier kunnen gedijen. De gebieden grenzen niet aan Nationale Parken of beschermde natuurgebieden, zoals gesuggereerd wordt. Er is wel meer natuur in de buurt. Uiteraard.
Aangezien je Balsemien-honing verkoopt neem ik aan dat je daar bijen neerzet. Op een stukje grond van een ander (neem ik wederom aan), zodat ze kunnen vliegen op de Balsemien die in Nationaal Park De Biesbosch groeit. Doet me denken aan dat spreekwoord van de pot en de ketel.

  Imkerij de Drakenbijen · 23 september 2019 op 16:03

  Pffft Wouter, ik heb jullie al zo veel waarheden zien omdraaien zoals het jullie uitkomt dat ik werkelijk vrees dat je het zelf begint te geloven. En nee, van mij staan geen kasten op stukjes grond van iemand anders in de Biesbosch. Maar bijenkasten daar zetten waar dracht is, dat zie ik ook niet als een probleem. Wel is regulering hierbij van belang.
  Een (te) grote hoeveelheid kasten in een natuurgebied zetten en daar jaarrond laten staan is wel een probleem. In drachtloze of arme periodes halen deze honingbijen dan de laatste restjes die de solitaire nodig hebben weg. Om te pretenderen dat je grond koopt om de natuur te helpen is daarbij een dooddoener.

Gert · 16 oktober 2019 op 15:28

Wat een groot onzin verhaal. Je gaat op bezoek bij een imker die 270 volken op de heide plaatst, daar in 3 weken 8 ton honing oogst en bent niets dan lof. Maakte er een hele (amateuristische) documentaire over zelfs.

Ik had 250 volken rond de Biesbosch staan, en had een relatief slecht jaar: haalde er 9 ton honing op. En nu ik ben ineens crimineel. Of honingcowboy. Belachelijk.

Natuurlijk plaats ik uitsluitend bijen als er voldoende aanbod is.

  Imkerij de Drakenbijen · 16 oktober 2019 op 15:51

  Beste Gert, Dat je mijn filmpje als documentaire ziet! Dankjewel voor het compliment. Dat het amateuristisch is zal ik zelf altijd beamen. Ik ben ten slotte een amateur. Dat ik nu 1 en al lof ben over de heide imkerij? Volgens mij heb ik vooral vragen gesteld hierin.
  Ik vraag me alleen af welk deel je onzin vind?
  Ik beaam zelfs de meeste dingen die je zelf aangeeft, dat er op de Biesbosch voldoende dracht is om meer bijenkasten toe te laten, net zoals op de heide. Ik maak jou zeker niet uit voor crimineel, of honingcowboy. Deze woorden heb ik niet eens gebruikt zelfs, en ook geen andere context. Het woord honingrovers heb ik wel gebruikt inderdaad, maar daarbij wijs ik nergens naar imkers die naar de drachten reizen. Hierbij doel ik op imkers die grote aantallen kasten vast in gebieden zetten zodat de honingbijen jaarrond alles weghalen wat er maar te vinden is. Dat vind ik inderdaad een slechte praktijk.
  Wat ik vooral opvallend vind is dat je schijnbaar zo gefrustreerd bent dat je de context van mijn stukje niet inziet! Het is niet goed dat kasten overal lukraak geplaatst worden, en hierbij de frustratie van natuurbeheerders op imkers afgeroepen wordt. Dit maakt alleen meer problemen in de toekomst. Dat je dat niet leuk vind, jammer dan.
  Maar ga me nu niet beschuldigen van zaken die ik niet eens geschreven heb.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen