Hooikoorts, streekhoning en andere verkoopkreten

Gepubliceerd door Imkerij de Drakenbijen op

Zeker in deze tijd ontvang ik vaak telefoontjes met de vraag uit welke streek de honing eigenlijk komt? Vanaf dit punt weet ik eigenlijk hoe dit gesprek verder gaat verlopen. Maar niets is irritanter dan iemand aan de telefoon krijgen die je het gevoel geeft dat je nummer XX bent die belt, dus luister ik telkens het hele verhaal af. En in alle eerlijkheid is de enige variatie de vraag welke internetpagina de beller bezocht heeft alvorens mij te bellen. Maar wat ik bijna zeker weet: De gene die me belt heeft hooikoorts, wil hier graag vanaf en heeft gelezen dat honing hierbij werkt. Ook is hem/haar verteld dat hij/zij per sé honing uit de streek moet hebben, want alleen de bijen uit de streek vliegen ten slotte op de planten waar hij/zij allergisch voor is toch?

Halve waarheden

Nu heb ik al vaker mijn verwondering uitgesproken hoe ontzettend veel internet pagina’s er bestaan die niet de moeite nemen om zelf na te denken, of eigen teksten te bedenken maar het enige wat vele internet gezondheids pagina’s lijken te doen is elkaars tekst overnemen en herschrijven tot een ‘eigen’ verhaal. Sommige nemen zelfs die moeite niet! Ook over het verhaal honing- hooikoorts gaan flink wat halve waarheden rond, vaak door verkopers gemasseerd tot een verhaal wat hun zelf beter uitkomt waardoor ook diverse fabels ontstaan. Heel veel artikelen lijken over genomen te zijn uit het Engels, waarna slechte vertalingen een eigen leven gaan leiden! Zelf zal ik minstens ook mijn fouten maken, maar ik doe alvast mijn best telkens een zo eerlijk mogelijk verhaal neer te zetten. Soms komt de waarheid me uit, soms ook niet!

Streekhoning

Om maar eens direct af te rekenen met die streekhoning. Ja je hebt honing nodig uit de regio! Maar hierna lijken de fabels te ontstaan. Simpel gesteld, je hebt honing nodig waarbij de bijen hebben gevlogen op de planten waar je allergisch voor bent. Woon je in Amsterdam dan zullen de bijen die daar vliegen inderdaad nooit bij onze Limburgse imkerij komen ‘buurten’ laat staan foerageren. máár, als je ook maar enige kennis van planten en bomen heb dan weet je ook dat er in Amsterdam geen bomen, struiken of bloemen groeien die niet ook hier in ons Limburgs landschap groeien. En het gaat er niet om dat die bijen ook daadwerkelijk in je tuin zijn geland, het gaat erom op welke planten ze gevlogen hebben.

Goed, ik twijfel een beetje over het kustgebied direct aan de zee, wellicht komen hier planten voor die enkel daar groeien. En ik weet niet zeker of je daar een allergische reactie op kunt krijgen. Maar verder hebben we echt in heel Nederland dezelfde planten. Dat je regionaal moet kopen klopt, maar de regio is groter dan de meeste mensen schijnbaar denken! Je mag dan ook best héél Nederland tot 1 streek rekenen. De berkenboom die in Groningen staat staat ook hier ten slotte!

De regio

Ik denk dat dit overgenomen is uit Amerikaanse publicaties, Amerika is net iets groter dan Nederland waardoor je daar grote verschillen krijgt in de flora en fauna. De honingsoorten die ik verkoop welke uit Spanje komen zullen inderdaad hoogstwaarschijnlijk niet werken tegen je hooikoorts. Ga je de verschillen bekijken in Spanje en Nederland dan heb je door een ander klimaat en meerdere redenen inderdaad een heel andere streek, waar ook weer heel andere planten, bomen en struiken groeien dan die hier groeien. Dus die regio moet echt wat groter bekeken worden dan de 10, 20 of andere aantallen kilometers die vaak genoemd worden. Dit is gewoon onzin! Uiteraard zijn er in bepaalde gebieden meer berkenbomen, maar nergens in Nederland is een gebied waar geen berkenboom zal groeien.

Honing enkel tegen hooikoorts

De mensen die me nu nog bellen en de hooikoorts aan willen vallen met honing alleen zijn eigenlijk sowieso te laat. Als je je lichaam wil laten wennen aan de pollen waar je allergisch op reageert dien je eigenlijk 1 á 2 maanden voordat je hooikoorts seizoen begint al te beginnen met dagelijks wat honing innemen. (en dan bij voorkeur een honing uit het seizoen waarop je reageert) zodat je lichaam rustig weerbaar kan worden.

Image by maxknoxvill on Pixabay

Propolis

Maar veel mensen reageren ook weer allergisch op de pollen van berkenbomen. Hoewel er in honing wellicht in de verte wel wat berkenpollen te vinden zijn, moet je je hier niet rijk rekenen. De bijen vliegen namelijk niet op berkenbomen voor de pollen. Dus honing zal hier weinig soelaas bieden. Maar gelukkig is er ook nog de propolis tinctuur die weer erg goed werkt tegen hooikoorts. De bijen hebben wel op de berken gevlogen voor de hars, en schijnbaar is dit voldoende om je beter weerbaar te maken tegen de pollen. Wel dien je in het begin dan een dubbele dosis propolistinctuur te nemen. En voor de mensen die deze echt te vies vinden zijn er ook propolis capsules met propolis poeder verkrijgbaar, en zelfs losse propolis poeder!

Stuifmeelkorrels/bijenpollen

Ten slotte nummer drie waarbij veel mensen met hooikoorts erg veel baat bij hebben: stuifmeel korrels. Eigenlijk ben ik hier zelf soms een beetje verbaasd over, aangezien in Nederland weinig stuifmeel korrels gewonnen worden. Dit kan hier ook bijna niet! Onze bijen hebben de stuifmeelkorrels zelf hard genoeg nodig! Maar in het Spaanse land is er een dergelijke overvloed dat de bijen een stukje stuifmeelkorrels ontnomen kan worden. Deze Spaanse stuifmeelkorrels geven toch veel verlichting bij mensen met hooikoorts. Blijkbaar worden ook in Spanje de juiste stuifmeel korrels door de bijen gehaald dat er ook in Nederland baat bij is.

 

drietraps raket

Hooikoorts is een moeilijke, er zijn erg veel varianten van ten slotte! Daarom dat ik altijd adviseer de ‘drietraps raket‘ te nemen, stuifmeelkorrels, propolis tinctuur en honing uit eigen land. Zoals jagers zeggen, je schiet dan met hagel, waardoor je de beste kans hebt te raken. Merk je effect dan kun je best gaan zoeken of, en zo ja welke je weg kunt laten. Maar ik hoor steeds vaker van mensen terug dat propolis tinctuur de belangrijkste is, echter dat ze bij het achterwege laten van een van de andere producten weer meer last krijgen. Ik neem dan ook aan dat ze elkaar fijn aanvullen als drie eenheid.

RAW is niet rauw!

Ten slotte over die slechte vertalingen? Rauwe honing! Dit is gewoon een slechte vertaling van het Engelse RAW, hiermee wordt bedoeld púúr, en zeker niet rauw! Hoewel ik ook zelf hier mee (moet) adverteren op internet omdat het product anders niet gevonden wordt door Google, is de vraag naar rauwe honing echt een vreemde vraag! Van een imker krijg je alleen pure honing! Ondanks dat het eigenlijk anders bedoeld is…

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onafhankelijk geverifieerd
2012 beoordelingen